Top 10 serija godine

Mogli biste reći da čovječanstvo ima mnogo bitnijih problema od ega. Ali, nema. Ego nemaju samo pojedinci, narcisi, samoljupci. Imaju ga i društva, narodi, države. Imaju ga čak i društveni pokreti. Ima ga i planeta Zemlja. Svi naši problemi, od globalnog zagrijavanja do povampirivanja fašizma na svim meridijanima, izviru iz ta tri slova. Iz ega. I naše beskrajne nemogućnosti da ih osedlamo, ustrojimo, naučimo da živimo sa njima.

Na našoj ovogodišnjoj listi top 10 najboljih serija 2019. završile su serije i autori koji su pokušali, na ovaj ili onaj način, da nam pokažu da ne smijemo da budemo samo vozila ega… I da moramo naučiti da preuzmemo volan kada narcis u nama stisne gas do daske. Jer, u suprotnom, bićemo matirani. Poješće nas sopstveni odraz u ogledalu.

10. The Boys

Amazonov superherojski šou „The Boys“ je aktuelan, subverzivan, ciničan na najbolji mogući način – i spreman da pozove gledaoce na odgovornost zbog svega što im se događa u prokleto mračnom 21. vijeku. Pritom, u pauzama između ozbiljnih objašnjenja svih razloga zbog kojih smo totalno zastranili kao vrsta – ova serija je i prokleto zabavna. Toliko, da je lako zamisliti i Deadpoola i Preachera kako joj aplaudiraju. Zašto onda ne bismo i mi?

9. Our Planet

Nekada je noć sa Dejvidom Atenborouom bila TV ekvivalent toplog ćebenceta ili tek promijenjene posteljine koja miriše na omekšivač. Ti dani su, nažalost, za nama. Sarađujući sa Netfliksom čuveni Britanac odlučio je nam utuvi u glavu da smo mi prva generacija koja je svjesna da uništava Zemlju – i posljednja koja može da uradi nešto povodom toga. Nije lako podvući takvu poruku u doba kada nas toliko bombarduju „crvenim alarmima“, da su čak i ekološki najsavjesnijim osobama dojadile ove teme. No, Atenborou je to uspio doku-serijom „Our Planet“, jednim od najboljih svjedočenja o tome koliko smo se egoistično ogriješili o Zemlju.

8. State of the Union

Najveći izazov za većinu TV i filmskih autora jesu minimalistički koncepti. Na primjer, serija čiji su akteri samo dvije osobe, minutaža epizode je vrlo kratka, a radnja se odvija samo u jednoj sobi. No, nešto što je izazov za običnog čovjeka, za Nika Hornbija piše se samo od sebe. „State of the Union“ sa Krisom O'Daudom i Rozamund Pajk osvojio je gledaoce Sundance televizije izvanrednom analizom krize braka. Nažalost, neambiciozni koncept (čitaj: nedostatak efekata, golotinje i pratećih „specijalnih“ efekata) udaljio ju je od većine top lista svjetskih kritičara. Na radost fanova koji su nalik O'Daudovom introvertu, pa bi je najradije sačuvali za sebe.

7. Mindhunter

Još nakon prve sezone kriminalno ubjedljive krimi-drame Dejvida Finčera, složili smo se sa Giljermom del Torom: Netfliksov „Mindhunter“ je serija za jednu čarapu. Ako ne znate na što mislimo, Gugl će vam kazati. Mi ćemo samo reći da je druga sezona duplo bolja, a znatno je komplikovanija od prethodne. Ovog puta Finčer nije otključao samo um Čarlsa Mensona i drugih zloglasnih serijskih ubica, već i ljudi koji su ih lovili, ondašnjeg američkog društva i nas koji sada pratimo njihove priče kraj malih ekrana. Jezivo je koliko je sličnosti pronašao među njihovim i našim ego tripovima… I baš zbog toga je „Mindhunter“ toliko poseban.

6. Rick and Morty/BoJack Horseman

Koliko vjerujemo u njih i kakvu su „kakvoću“ pokazali, najbolje govori prisustvo serija „Rick and Morty“ Adult Swima i Netfliksov„BoJack Horseman“ na listi – a druge polovine njihovih novih sezona biće emitovane tek iduće godine. No, poslije bravura koje smo vidjeli na početku, ne pada nam na pamet da zatvorimo 2019. bez dubokog naklona za dva animirana remek djela. Rik i Bodžek dijele poziciju ne zbog toga što su animirani, već zarad toga što su, onako cinični, poročni, puni sebe i ipak osuđeni da pobijede sopstvenu samoživost – duhovno slični. Rijetka su takva pobratimstva lica u svemiru… I još ređe serije toliko svježe i originalne, da godinama ne prestaju da vas zaprepašćuju.

5. Russian Doll

Nadija (blistava Nataša Lione) jede cinizam, cigarete, alkohol i dobre muškarce za večeru i ne prestaje da se ponaša kao da je njen sopstveni loš stav prema životu podmlađuje – iako se mnogo plaši nadolazećeg 36. rođendana. Koji će inače početi vječno da proživljava. Baš kao Bil Marej najdosadniji dan u životu u komedijaškom klasiku „Groundhog Day“ (Harold Ramis, 1993). Dok se Nadija ruga svemu od čega potajno drhti, nemoguće je ne umirati joj od smijeha. I ne krunisati je titulom „ženski Vudi Alen“ (makar zbog fora na račun Jevreja), a njen šou „Danom mrmota“ novog milenijuma. Netfliksov „Russian Doll“ je bez sumnje jedan od najboljih TV eseja o ljudima koji drže druge na distanci iz čistog straha da će ih uništiti. I samim tim biti uništeni.

4. Watchmen

Nevjerovatno, ali istinito: čak i kada stane iza adaptacije hiperpopularnog stripa, čak i kada ga finansira veliki HBO, Dejmon Lindelof nikako da dobije ljubav koju zaslužuje. Sezona uručenja nagrada se zahuktava, a skoro niko ne pominje njegov „Watchmen“, jednu od najbolje režiranih serija 2019. (pričajmo malo o epizodi „A God Walks into Abar“!) – i jedan od najinteligentnijih eseja svih vremena o predugačkoj istoriji rasizma u Americi. Iako naizgled totalno nepovezan sa „The Leftovers“, „Watchmen“ sa ovim remek djelom istog kreatora dijeli sličnu sposobnost da ispriča važnu priču neočekivanim sredstvima. I da sva filozofska pitanja i probleme ponovo svede na ljubav… Ljubav zapletenu u igrarije prokletog ega.

3. Chernobyl

Da Netfliks i njegovi kompanjoni ne mogu ni da joj privire, TV HBO dokazala je i mini-serijom „Chernobyl“. Toliko nevjerovatnom, toliko progananjajućom da je narod batalio kuknjavu zbog problematičnog finala največeg HBO hita „Game of Thrones“ – i počeo da priča samo o ovoj hipnotišućoj drami sa ukusom metala. Košmarni šou sa Džaredom Harisom i Stelanom Skarsgardom ne samo da je teleportovao gledaoce direktno u ukrajinski Pripjat 1986. i pružio im „iskustvo bez iskustva nesreće“, već je pokazao najgoru i najistinitiju moguću stvar: da živimo u doba kada bi se mogao dogoditi novi Černobilj. Ima li većeg i humanijeg udara na kolektivni ego planete od ovoga?

2. Succession

Poslije druge sezone i osam sati u klinču sa Loganom (perfektni Brajan Koks), Kendalom (izvanredni Džeremi Strong) i ostalim hijenama porodice Roj, dobili smo još jedno epsko finale i dokaz da je HBO „Succession“ jedna od najbolje napisanih i odglumljenih serija svih vremena. Džesi Armstrong uspio je gotovo nemoguće: da odbojne, bolesno ambiciozne i nemoralne bogataše koji se takmiče da sjebu jedni druge – učini još simpatičnijim i zabavnijim! Ali, i katarzičnijim. Jer, gledajući porodicu Roj kako pušta višeglavi ego s lanca, teško je ne osjetiti damare vlastite sujete… I poželjeti da joj ga neočekivano „zavučeš“, baš onako kako je to Kendal učinio Loganu.

1. Fleabag

Fibi Voler-Bridž zaslužila je da bude krunisana još 2016. kada je emitovana prva sezona njene genijalne serije. No, morale su da prođu tri godine i stigne još briljantniji nastavak ojačan glumom izvanrednog Endrjua Skota da bi se i kritičari i laici usaglasili da je Amazonova dramedija „Fleabag“ neprikosnovena kraljica malih ekrana. Da je to tako, dokaza je milion. No, dovoljno je priložiti samo jedan: onu posljednju scenu u kojoj se Fleabag i Hot Priest rastaju na autobuskom stajalištu na kojem piše „Živote“. Ćirilicom. Čisto onako, da se britanska crna komedija začini širinom slovenske duše. I da nas Flebag posljednji put ujede za srce prije nego što pokupi skršene ostatke sopstvenog ega i nestane u noći…

 

P. S… Tri koje nijeste gledali, a morali ste

Ispod crte završile su „Undone“, „Primal“ i „Wayne“, serije koje sigurno nijeste gledali i o kojima se vrlo malo pričalo. No, s obzirom na to da su zaslužile pažnju mnogo više nego neki izvikani TV hitovi, bilo bi lijepo da ispravite veliku grešku. Amazonova rotoskop animacija „Undone“ sa sjajnim Bobom Odenkirkom („Breaking Bad“, „Better Call Saul“) ponudiće vam nesvakidašnji uvid u psihu emotivno labilne osobe, i to „na prepad“, u formi misterije koja vas hvata nespremne prerastajući u izvanrednu porodičnu dramu. „Primal“ Džendija Tartakovskog, u produkciji Adult Swima, nudi drugačiju, jednostavniju a ubitačnu vrstu ručno crtane animacije koja će najljepše pasti fanovima ovog legendarnog kreatora serijala „Star Wars: Clone Wars“. Na koncu, „Wayne“, čistokrvni proizvod YouTube Originals, osvježiće vas unikatnom pank rok pričom o buntovniku sa debelim razlogom. Ako vam se dopala „The End of the F***ing World“, Vejn je pravi čovjek za vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *