Top 15 najblistavijih serija decenije

 

Minula decenija jedina je u istoriji televizije u kojoj morate da zastanete i dobro razmislite prije nego što odgovorite na pitanje koja vam je omiljena serija. Štošta se promijenilo u peak TV eri – od pravila produkcije, do navika gledalaca. Bindžovanje je uvedeno na velika vrata, Netfliks je zvanično postao i glagol (“Da nećemo netfliksnut nešto?”), ratovi striming servisa doveli su do tolike hiperprodukcije da bi za one koji žele da isprate većinu serija i filmova dan morao da traje makar 60 sati…

Pritom, različiti društveni pokreti kao što su #MeToo i #BlackLivesMatter, pojačano insistiranje na političkoj korektnosti, uspon Donalda Trampa, cvetanje neofašizma i u Americi i u Evropi, svjetska ekološka kriza – istjerali su brojne televizijske i filmske autore iz pećina sebicentričnosti i okrenuli njihove bodlje, ali i latice prema svijetu.

Rezultat je jedna od najbogatijih era u istoriji televizije kojom su, ipak, kao i u svijetu filma, zbog opšteg stanja izgubljenosti i otuđenosti čovjeka 21. vijeka najviše vladale apokaliptične teme. Pojedini autori plašili su apokalipsom, drugi su pokazali da je već odavno stigla, a treći su joj se smijali u lice. Bez obzira na to koju su formu i žanr izabrali, svi su imali istu zajedničku crtu: potrebu da okrenu svijet naglavačke, nastave revolucije očeva ili povedu neke nove bitke.

Od 2010. do 2019. na malim ekranima oslobođeno je toliko energije, kreativnosti i slobode, da je sastavljanje top liste najboljih i nemoguć, ali i beskrajno zanimljiv posao. Kad je u pitanju naš best of, važila su samo samo dva pravila. Da bi završila na spisku najboljih, serija nije smjela da ima većih padova kvaliteta kao, na primjer, okrnjeni pop fenomeni “Game of Thrones” i “The Handmaid's Tale”. I morala je da ima makar dvije sezone baš zbog provjere te dosljednosti.

Sigurni smo da ćete među našim favoritima prepoznati i neke svoje. A pobjednici suuuuu…

15. Mr. Robot

Nijedna serija nije toliko prikladna dobu koje je i raspelo i proslavilo ljude poput Edvarda Snoudena i Džulijana Asanža – kao što je to “Mr. Robot”. Mračna i hladna, depresivna do te mjere da njenom epizodom nikada nećete početi jutro, serija Sema Esmaila pokazala je kao nijedna do tada koliko je iluzorna svaka vrsta kontrole.

14. Orange Is the New Black

Da bi TV producenti shvatili da žene dolaze u svim bojama, oblicima i veličinama morala je da se dogodi Netfliksova zatvorska drama “Orange Is the New Black”. Džendži Kohan otvorila je Pandorinu kutiju i izvukla ono što je godinama čamilo na dnu – nadu za žene i ispred i iza kamere. Poslije sedam sezona najplodnijeg mogućeg boravka iza rešetaka, baš ove godine dobili smo oproštajnu turu za pamćenje. Kako će nam samo nedostajati ove djevojke – i sve njihove boje, oblici i veličine!

13. Veep

Psovke i uvrede koje je u stanju da izgovori Selina Majer (maestralna Džulija Luj-Drajfus) toliko su prljave i slikovite da poslije svake epizode serije “Veep” imate želju da se okupate. Malo je satiričara, posebno onih koji se bave politikom, koji mogu da izađu na crtu Armandu Janučiju. No, fakat je i da bi njegove ideje i riječi ostale mrtve na papiru da ih sedam sezona nijesu oživljavali majstori sa Luj-Drajfus i Tonijem Hejlom na čelu.

12. BoJack Horseman

Autodestrukcija nikada nije bila tako zabavna – i tako prokleto tužna kao u animiranom nihilizmu za melanholike “BoJack Horseman”. Za šest sezona Rafael Bob-Vejksberg nije dao nijedan lijeni odgovor na komplikovano pitanje, niti je prestao da uči starog konja Bodžeka nove trikove.

11. Billions

U seriji “Billions” ideološka borba zapadnog svijeta stala je u samo dva tabora. S jedne strane je liberalna tržišna arena u kojoj najbolje pliva investitorski guru Bobi Akselroud (Demijen Luis). S druge je birokratski lavirint za savršenog činovnika, tužioca Čaka Roudsa (Pol Đamati), kojem je jedina mjera patriotizma savjest plaćenog poreza i prijavljenih prihoda. U sudaru strogo kontrolisane i lassez-faire ekonomije “Billionsa” jesu sve vječite teme svih kampanja i izbora ikad. I jedna dama, briljantna Vendi Rouds (Megi Sif) koja traži mjeru, balans… I dušu za obojicu.

10. Black Mirror

Tri sezone serijala Čarlija Brukera toliko su zastrašujuće realne, da moramo zanemariti blagi pad nakon prelaska na Netfliks. “Black Mirror” je i dalje suvereni crni gavran digitalnog doba. I jedan od rijetkih serijala koje gledate baš zbog toga što želite da budete psihički slomljeni. Jer u svakom slomu ima i katarze.

9. Succession

Potrebna je posebna vrsta majstorstva da gledaoci požele da zauvijek (!) zaglave u sobi sa najnemoralnijim ljudima na planeti. Taj “specijalni efekat” Džesija Armstronga proradio je već u pilotu serije “Succession”. Malo je otrova kakvi su članovi porodice medijskog magnata Logana Roja (Brajan Koks)… I još manje je autora poput Armstronga koji ih pretvaraju u apsolutne junake ali i žrtve našeg vremena.

8. Shameless

O, drugovi Galageri! Osim Karamazova i Glembajevih postoji još samo ova jedna disfunkcionalna porodica koja je zaslužila da se od njenog prezimena napravi riječ koja govori sve što bi trebalo da znate o nečijem karakteru. Nije li to dovoljan dokaz da je američki “Shameless”, za divno čudo – deset puta žilaviji i životniji od britanskog originala – zaslužio mjesto među najstamenijim serijalima ove decenije?

7. The Americans

Kakav šamar ideološkim međašima i račundžijama! U šest sezona bisera mreže FX, Elizabet (Keri Rasel) i Filip Dženings (Metju Rajs) dokazivali su da i sovjetski tajni agenti na tajnoj misiji sedamdesetih u Vašingtonu mogu biti savršen američki par. Kroz njihovu dnevnu sobu spuštale su se tvrđe rampe i kopali dublji rovovi od hladnoratovskih. A postelja dočekivala vrelinu nuklearnih reaktora pod prijetnjom havarije…

6. Community

Den Harmon, duhovni otac Rika i Mortija, zaslužan je za rođenje još jednog televizijskog čudaka koji ne može da se uporedi ni sa čim što je postojalo prije, a ni poslije njega. Abed Nadir (Deni Pudi) postao je božanstvo za svako ljudsko biće opsjednuto pop referencama, a “Community” – najinovativnija komedija decenije, sa epizodama u kojima su likovi pretvoreni u osmobitne likove ili figurice od plastelina – hram u kojem se moli.

5. Fleabag

Ponekad nam se čini kako bi skoro dvije decenije nakon što smo ušli u “zlatno doba televizije” – konačno mogle da nam dosade priče o totalno sjebanim likovima i svim (opravdanim) razlozima zbog kojih su postali takvi. Ali, to je nemoguće dok na televiziji rade inovatori poput Fibi Voler-Bridž… Njena dvosezonska smrdljiva bajka “Fleabag” najkvalitetnije je napisana, odglumljena i režirana priča o najsjebanijim ljudima na svijetu.

4. Rick and Morty

Što sve možete dobiti u slučaju da vam je djed najpametnije biće univerzuma! Urnebesni intergalaktički svijet koji pohode mrzovoljni ego-cinik zlatnog srca Rik i blentavo derle američkog predgrađa Morti postao je animirana kosmička širina za nešto veoma bitno u našem vremenu: za krstarenje svakodnevicom, lutanje mračnom mapom sinapsi podsvijesti. U kojoj je mnogo želja, strahova, strepnji, kompleksa, velikih snova i ideja… U potrazi za nečim najrjeđim: za bliskošću i skromnošću.

3. Breaking Bad

“Ja nijesam u opasnosti, Skajler. Ja jesam opasnost. Tip otvara vrata i prima metak, i ti misliš da sam to ja? Ne! Ja sam onaj koji kuca!” Brajan Kranston vjerovatno nije mogao ni da sanja da će Volter Vajt i ovaj citat postati toliko kul, da će im omaž napraviti i jedan Semjuel L. Džekson. Najozbiljniji materijal za bindž decenije. Ubjedljivo najbolja transformacija lika. I najsavršenije finale u istoriji televizije….

2. Twin Peaks

Televizijski šou satkan po nekim potpuno novim pravilima. Umjetnička vizija velikog Dejvida Linča je šamar u lice modernom životu i bjesomučnom rabljenju nostalgije bez učenja nekih bitnih lekcija. Ali, i prijeko potrebna kritika svim pravilima TV industrije u doba njene renesanse. Linč je umjetničku viziju, prelijepu dekonstrukciju prolaznosti u dobro poznatom kutku američkog sjeverozapada, birao isključivo po svojim pravilima… I potpisao divnu posvetu slobodi autorstva.

1. The Leftovers

Samo je Dejmon Lindelof, čovjek kojeg apsolutno zabolje uvo za to što misle drugi, mogao da stvori nešto toliko divlje, glavolomno i nježno kao što je “The Leftovers”. Nakon što nas je gurnuo u misterioznu blisku budućnost u kojoj je sa planete bez ikakvog objašnjenja nestalo dva posto populacije – proveli smo tri sezone tragajući za smislom. Dok smo skupljali naizgled nepovezane djelove slagalice, nijednom nijesmo potcjenjivački uhvaćeni za ruku, ponuđeni lakim rješenjem ili navedeni da pomislimo kako će kraj puta biti lak. I nije bio… Ali, bio je istinit, naš i smislen. Baš kao i ljubav i smrt – ultimativno rješenje zagonetke po imenu “The Leftovers”.

S. STAMENIĆ/M. IVANOVIĆ-NIKIČEVIĆ

FOTO: imdb.com / twitter.com / pinterest.com / hbo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *