U fokusu/Top 20 najiščekivanijih filmova 2020. – Od Vilneva do Harli Kvin

Godine dolaze i prolaze, a sa svakom novom očekujemo da sve (ili makar ponešto) bude bolje. Svaki put iščekujemo neke filmove, po čuvenju ili po reklami. Godina 2019. častila nas je novim Tarantinom i Skorsezeom, kao i „Jokerom“ koji će, navodno, iz temelja promeniti superherojske filmove. Opet, „Parasite“ – film Bong Džun-hoa čija je kampanja započela tek sa Zlatnom palmom u Kanu, nije postao samo favorit za neke od najvažnijih nagrada, nego i veliki hit čak i kada je reč o američkoj publici, nesklonoj stanim filmovima i čitanju titlova.

Zbog toga, dragi čitaoci, ovaj izbor shvatite okvirno, dozvolite sebi da se iznenadite ili duboko razočarate, pa ćemo o dometima filmske berbe 2020. razgovarati na kraju godine.

1. Dune

Film koji najviše čekamo godinama stiže u bioskope tek krajem 2020. „Dune“ se oduvek smatrao kontroverznim, čak ukletim projektom: Alehandro Hodorovski ga za dlaku nije snimio, a Linčova verzija nije ispunila očekivanja. Prema svemu sudeći, Deni Vilnev ima Hodorovskog i njegovu viziju u glavi: produkcija je raskošna, glumačka postava impresivna, ali to i dalje nije nikakav garant da do podbačaja neće doći. Nama ostaje da se nadamo.

2. Benedetta

Izgleda da će Pol Verhoven nadmašiti samog sebe u smislu provokacije: nakon kontroverznog, odličnog filma „Elle“ hoda po još skliskijem terenu. Naslovna junakinja koju igra Viržini Efira je opatica upletena u lezbo-dramu koja se odvija u italijanskom samostanu u 18. veku. Premijera u Kanu je izvesna.

Još jedna kontroverza iz kuhinje Pola Verhovena (FOTO: filmaffinity.com)
3. Tenet

Novi film Kristofera Nolana je uvek vest znajući kako pažljivo razvija projekte i radi na njima, pokušavajući da u žanrovima kojih se laća ostavi trajni trag. O filmu „Tenet“ ne zna se mnogo, osim da će biti špijunski triler i da u bioskope dolazi na leto.

Nolanov špijunski triler stiže u bioskope na ljeto (FOTO: imdb.com)

4. Next Goal Wins

Taika Vaititi je svakako vruće ime Holivuda i filmske industrije uopšte, a pored sjajnog zanata koji demonstrira režirajući Marvelove projekte (poveren mu je i sledeći „Thor“), on ne odustaje ni od projekata iz strasti. Ovog puta je izabrao izuzetno zahtevan materijal: igranu adaptaciju inspirativnog dokumentarca o fudbalu. Problem nije priča o simpatičnim luzerima koji postaju pobednici, već sami fudbal koji je izuzetno težak za uverljivu koreografiju i glumu.

5. The French Dispatch

Ves Anderson ume da nas obraduje nostalgičnim „šećerlemama“ od filmova koje niko drugi ne zna da uradi kao on. Nakon centralne Evrope u postaustrougarskom periodu i manga-Japana iz budućnosti, na tapetu je posleratna, hedonistički i revolucionarno obojena Francuska šezdesetih u filmu koji deluje kao posveta novinarstvu. Izuzetno jaka glumačka postava se podrazumeva, a datum premijere još nije zakazan, što je čudno, imajući u vidu da Anderson, kao po pravilu, izbacuje filmove u Berlinu koji je iza ugla.

6. Da 5 Bloods

U narednoj godini nas očekuje i novi „džoint“ (štogod mu to značilo) Spajka Lija. Najprominentniji afroamerički režiser šara kada je reč o tematici, kvalitetu i budžetima, ali čini se da je na sigurnom terenu sa pričom o Vijetnamskom ratu iz perspektive crnih protagonista. Film je u postprodukciji, bez fiksiranog datuma izlaska, a očekuje se festivalska premijera, verovatno u Kanu.

7. I'm Thinking of Ending Things

Novi film ima i briljantni scenarista i režiser Čarli Kaufman koji se proslavio scenarijima za prva dva filma Spajka Džonzija („Being John Malkovich“, 1999 i „Adaptation“, 2002). Kaufman voli pomerene, gotovo fantazijske psihološke drame koje se većinom odvijaju u glavama protagonista, što je bio slučaj sa filmovima, igranim „Synechdoche, New York“ (2008) i animiranim „Anomalisa“ (2015), a ovde se očekuje skretanje ka mračnim vodama ljudske psihe uslovljeno pripremama za raskid.

8. Mank

Filmska industrija voli da se bavi sobom, odnosno sopstvenim vrhuncima, a jedan od njih je svakako „Citizen Kane“. Dejvid Finčer rešio je da radi po scenariju oca Džeka, inače proslavljenog pisca, koji se bavi stresnim radom na scenariju naslovnog junaka Hermana Mankijevica. Datum još nije „zaključan“, očekuje se festivalska premijera i distribucija u sezoni nagrada.

9. The King's Man

Pre šest godina „Kingsman“ nas je ugodno iznenadio spektaklom i lakoćom sa kojom ga izvodi. Možda je sa drugim delom pomalo upao u franšiznu kolotečinu, ali šansa je da je trilogiju moguće efektno zaokružiti prednastavkom. U režiserskoj fotelji je autor prethodna dva filma Metju Von, a premijera se očekuje na jesen.

10. On a Half-Clear Morning

Novi film priprema i „zločesti dečak“ francuske kinematografije Bruno Dimon, autor koji nam je podario „P'tit Quinquin“ (2014), „Slack Bay“ (2016) i dvotomni mjuzikl o Jovanki Orleanki. Sada je navodno učinio ono neočekivano i snimio film na apsolutno realističnoj premisi. Koliko je „dosolio“, ostaje da vidimo, i to najverovatnije u Kanu.

11. The Last Planet

Nove filmove Terensa Malika ne bi trebalo očekivati, oni će se pojaviti i tako i tako, ali teško je odoleti izazovu da se ne pomene njegov novi film koji je fokusiran na nekoliko epizoda iz života Isusa Hrista. Film je u postprodukciji, bez datuma izlaska, a to kod Malika može i da se oduži. U svakom slučaju, trebalo bi računati na festivalsku premijeru.

12. The Trial of Chicago 7

Pored franšiza, čini se da se kinematografija, posebno u sezoni nagrada, oslanja i na priče rađene prema istinitim događajima. Srećom po „The Trial of Chicago 7“, scenario je napisao Aron Sorkin, autor prepoznatljivog stila koji je već uspešno napravio tranziciju ka režiji sa „Molly's Game“ (2017). Film dolazi u bioskope u oktobru.

13. Ghostbusters: Afterlife

Izgleda da su nam nastavci, restarti i franšize sudbina, pa su nakon neuspelog pokušaja obnove „Ghostbusters“ franšize sa Melisom Mekarti, sve oči uprte u novi film o isterivačima duhova. Aduti su svakako režiser Džejson Rajtman, sin autora originala Ivana Rajtmana i povratak Bila Mareja u glumačku postavu. U bioskopima će igrati u špicu letnje sezone.

14. Rebecca

Novi film ima i još jedan britanski autor. Ben Vitli, režiser inače najskloniji artistički oplemenjenoj žanrovskoj kinematografiji, ovog puta uhvatio je Hičkokov klasik, melodramu sa trilerskim podtonovima „Rebecca“. O njegovom čitanju ne zna se mnogo toga, osim da je film u postprodukciji i da se očekuje festivalska premijera.

15. Last Night in Soho

Ostajemo na teritoriji Velike Britanije, gde se nakon uspešne američke ekskurzije sa filmom „Baby Driver“ vraća Edgar Rajt, najpoznatiji kao autor inteligentnih žanrovskih parodija sa dubljim podtekstom. Ovog puta se ne čini da će zauzimati veliki ironijski odmak: „Last Night in Soho“ biće punokrvna horor-triler misterija. Festivalska premijera nije isključena, a u bioskopima će igrati na jesen.

16. The Gentleman

Kada smo već kod engleskih tema, novi film ima i Gaj Riči koji, čini se, luta u vodama visoko komercijalnog filma sa promenjivim uspehom. „The Gentleman“ je navodno povratak na staze stare slave, akcioni gangsterski triler sa obiljem droge, stilizovanog nasilja i oštroumnih dijaloga. U bioskope širom sveta dolazi već krajem januara.

17. No Time to Die

Novi Bond je svakako vest, posebno u situaciji u kojoj nije došlo do špekulisane smene glumca u cipelama glavnog junaka. Nakon uspešne saradnje sa Semom Mendesom, Daniel Kreg nastavlja i sa Kerijem Jodžijem Fukunagom, a u kom smeru će se Bond okrenuti sa novim režiserom videćemo u aprilu.

18. Green Knight

Što važi za Kupera, važi i za Dejvida Laurija: versatilnost do te mere da je njegovim filmovima teško naći zajedničke tačke, samo što su za razliku od Kuperovih, svi oni pamtljivi i jedinstveni predstavnici žanra. Režiser će imati priliku da sve „uprska“ srednjevekovnom fantazijom „Green Knight“ čija se premijera očekuje iduće godine.

19. Antlers

Skot Kuper je versatilan režiser koji se oprobao u više žanrova, ali su dometi njegovih filmova bili nejednaki. Sada, nakon drame („Crazy Heart“, 2009), ruralnog noara („Out of the Furnace“, 2013), mafijaškog filma („Black Mass“, 2015) i vesterna („Hostiles“, 2017) na red dolazi horor „Antlers“ koji će, prema naslovu sudeći, imati elemente kronenbergovskog telesnog horora. Američka premijera je zakazana za proleće.

20. Birds of Prey

Možda je „Joker“ uspostavio novi trend superherojske ozbiljne drame (premda je to laž, „Logan“ je to uradio pre njega), ali usput je izgubljen upravo lik Džokera kao anarhičnog zlikovca, „klovnovskog princa tame“. Tu ulogu preuzela je njegova cura, Harli Kvin. Ona je, pak, u interpretaciji Margo Robi, bila najbolji deo ne baš uspelog „blendera zlikovaca“ po imenu „Suicide Squad“ (Dejvid Ajer, 2016), a sada dobija svoj film. Robi je glavna zvezda filma „Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn“, glumačka postava je uglavnom ženska, a u režiserskoj i scenarističkoj fotelji su takođe žene (Kati Jan i Kristina Hodson), što naslućuje da bi se pored anarhistične u filmu mogla skrivati i feministička oštrica. Kako je sve ispalo, videćemo već u februaru. Marko STOJILJKOVIĆ

ISPOD CRTE…

Na još barem 20 naslova trebalo bi baciti oko ili makar uvo. Nove filmove imaće Kenet Brana (jedan od njih je nastavak preproduciranog treša inspirisanog Agatom Kristi, a drugi deluje kao ukleti projekat koji je u razvoju već 20 godina), Džordž Kluni, Stiven Spilberg (i to rimejk mjuzikla „West Side Story“), Stiven Soderberg (mada to nije neka naročita novost, znajući njegov tempo), satiričar Armando Janući, kao i Ramin Bahrani koji ovog puta snima u Indiji i za Netfliks.

Filmove u različitim fazama produkcije koji se mogu pojaviti drugom polovinom godine imaju Pol Šreder („The Card Counter“), Leo Kara („Annette“), Giljermo del Toro (rimejk kultnog noara „Nightmare Alley“) i Džoel Koen koji ovog puta bez brata adaptira Šekspirov klasik „Macbeth“. Veselimo se i nastavku kultnih korejskih zombi-akcionih filmova, „Seoul Station“ (2016) i „Train to Busan“ (2016) koji se razvija pod imenom „Bando“. Projekte bez naslova imaju i Pol Tomas Anderson, Seli Poter i Tod Hejns koji razvija dokumentarni film o kultnom bendu Velvet Underground.

https://www.pobjeda.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *