The Getaway – priča o filmu

The Getaway (sh. Bijeg) američki akcioni film snimljen 1972. godine u režiji Sama Peckinpaha, poznat kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih žanrovskih ostvarenja svog vremena.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jima Thompsona. Protagonist, koga tumači Steve McQueen, je Carter “Doc” McCoy, profesionalni kriminalac koji, posredovanjem supruge Carol (koju tumači Ali McGraw), nakon nekoliko godina bude uslovno pušten iz teksaškog zatvora ali, zauzvrat, za račun korumpiranog lokalnog moćnika (čiji lik tumači Ben Johnson) mora izvesti pljačku banke. Radnja prikazuje kako ga nakon pljačke saučesnici pokušavaju likvidirati, te kako su McCoyevi sa plijenom prisiljeni bježati kako od od svojih poslodavaca, tako i od policije.

Film je nastao po zamisli Davida Fostera, McQueenovog publiciste koji je smatrao kako bi upravo uloga McCoya bila idealna za njegovog klijenta, čija je karijera početkom 1970-ih bila u krizi. McQueen se sa stim složio, a projekt je prvobitno bio povjeren uglednom režiseru Peteru Bogdanovichu, koji je, međutim, od njega morao odustati zbog zauzetosti sa komedijom What's Up, Doc?. Režija je na kraju povjerena Peckinpahu čija je karijera tada zbog komercijalnih neuspjeha takođe bila u ozbiljnoj krizi, a koji je bio veliki poklonik originalnog romana i prijatelj Jima Thompsona.

Sam Thompson je trebao napisati originalni scenario, ali McQueen sa njime nije bio zadovoljan; umjesto njega je angažovan mladi Walter Hill koji je iz predloška izbacio previše groteskne scene, “ublažio” protagonistu i učinio ga simpatičnim te dodao konvencionalni hepi end. McGraw, koja je ulogu na kraju dobila umjesto Bogdanovicheve djevojke Cybill Shepherd, ispočetka je bila uplašena zbog angažmana, jer su i McQueen i Peckinpah uživali reputaciju “divljaka” sklonih pijančevanju na setu.

Iako su obojica muškaraca na snimanju uistinu običavali piti te se svađati, između McGraw i McQueena se odmah stvorila burna ljubavna veza, a zbog koje će ona napustiti svog muža, uticajnog hollywoodskog producenta Roberta Evansa. Film se snimao na lokacijama u Teksasu, uključujući i autentične lokacije državne kaznionice Huntsville gdje je u jednoj od scena McQueen nastupao okružen stvarnim robijašima.

The Getaway je postigao izuzetan komercijalan uspjeh, te je predstavljao pun pogodak kako za McQueena, koji se time ponovo potvrdio kao velika zvijezda, tako i za Peckinpaha, kome je to predstavljao najveći komercijalni uspjeh u karijeri. Hill je zahvaljujući svom scenariju postao jedna od najvažnijih ličnosti Novog Hollywooda i nekoliko godina kasnije započeo uspješnu karijeru režisera.

Godine 1994. je snimljen istoimeni remake sa Alecom Baldwinom i Kim Basinger.

Uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *