Jean Racine – Legendarni dramatičar

Jean Racine (kršten 22. decembra 1639.- 21. april 1699.), francuski dramatičar, jedan od “velike trojice” 17. vijeka u Francuskoj (ostala dva su Molière i Pierre Corneille). Pisao je uglavnom tragedije, a potkraj života i jednu komediju.

Biografija

Rodio se u La Ferté-Milon, ostao je bez roditelja s četiri godine i klasično obrazovanje ljubaznosti je primio od svoje bake, Marie des Moulins, koja ga je odvela u samostan Port-Royal. Maturirao je u Port-Royalu, hrišćanskoj ustanovi koja je imala veliki uticaj na njegove savremenike, uključujući i Blaisea Pascala. Očekivalo se da će studirati teologiju, ali se posvetio pozorištu i preselio se u Pariz.

Njegova prve dvije tragedije, Thébaide (1664.) i Alexandre (1665.), su imale klasične teme, ali su već bile kontroverzne, napadajuće optužbe da zagađuje umove svoje publike. Nastavio je s tragedijom Andromaque (Andromaha,1667.) u kojoj piše o Andromahi, Hektorovoj udovici, i njenoj sudbini nakon Trojanskog rata. Dotada je stekao mnoge neprijatelje, uključujući Pierrea Corneillea i njegovog brata Thomasa.

Dramatičari su se često takmičili pišući različite verzije iste teme: na primjer, Michel le Clerc je napisao Iphigénie (Ifigeniju) iste godine kad i Racine (1674.);Jacques Pradon je takođe napisao Phedre (Fedru) kad i Racine (1677.). Uspjeh Pradonova djela je uzrokovao prekid Racineovog dramskog rada.

Ipak, incident, zbog kojeg je Racine otišao iz javnog života, je bio zaplet skandalom na sudu 1679. U to vrijeme se oženio. Kad se vratio pozorištu, na zahtjev Madame de Maintenon, ljubavnice Luja XIV, napisao je moralne priče Esther (1689.) i Athalie(1691.), obije temeljene na starozavjetnim pričama, a izvedene pred učenicima škole Saint-Cyr.

Jean Racine je umro 1699. i pokopan je u crkvi St. Etienne-du-Mont u Parizu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *