Jules Dassin – Čovjek koji je bio na crnoj listi Hollywooda, prošao pakao zbog toga a karijeru obnovio u Evropi

Julius “Jules” Dassin (18. decembar 1911 – 31. mart 2008) američki filmski režiser, poznat po tome što su mu karijeru u Hollywoodu prekinuli makartistički progoni i dolazak na crnu listu, ali i što ju je sa uspjehom nastavio u Evropi, definisavši novi žanr tzv. filma pljačke sa francuskim filmom Rififi.

Jedan od važnih događaja u Dassinovom životu i karijeri je bio Kanski filmski festival 1955. godine na kome se upoznao sa grčkom glumicom Melina Mercouri, sa kojom je posle snimio popularni film Nikad nedjeljom, koju je oženio i zbog koje se doselio u Grčku do kraja života.

Filmografija
Godina Film Naveden kao
režiser producent scenarist glumac Role
1941 The Tell-Tale Heart Da
1942 Nazi Agent Da
The Affairs of Martha Da
Reunion in France Da
1943 Young Ideas Da
1944 The Canterville Ghost Da
1946 Two Smart People Da
A Letter for Evie Da
1947 Brute Force Da
1948 The Naked City Da
1949 Thieves’ Highway Da
1950 Night and the City Da
1955 Rififi Da Da Da César le Milanais
1957 He Who Must Die Da Da
1959 The Law Da Da
1960 Never on Sunday Da Da Da Da Homer Thrace
1962 Phaedra Da Da Da Da Christo
1964 Topkapi Da Da Da Turski policajac
1966 10:30 P.M. Summer Da Da Da
1968 Survival 1967 Da Da
Uptight Da Da Da
1970 Promise at Dawn Da Da Da Da Ivan Mozžuhin
1974 The Rehearsal Da Da Da
1978 A Dream of Passion Da Da Da
1980 Circle of Two Da

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *