Ernest Borgnine – Oskarovac i jedan od najpoznatijih epizodnih glumaca svih vremena

Ernest Borgnine (24. januar 1917. – 8. jul 2012.) američki glumac, dobitnik Oscara, Zlatnog globusa i BAFTA-e, poznat po brojnim i zapaženim karakternim ulogama.

Biografija

Rani život

Borgnine je rođen kao Ermes Effron Borgnino u Hamdenu, Connecticut, kao sin Anne i Charlesa B. Borgninoa, koji su imigrirali u SAD iz Modene, Italija. Roditelji su mu se razveli kad je imao dvije godine, a on i majka su otišli živjeti u Italiju, ali pet godina posle su se vratili u njegov rodni grad, gdje se i školovao.

Borgnine se 1935., nakon završene srednje škole, pridružio američkoj mornarici. Otpušten je 1941., ali se ponovno regrtovao kad su SAD ušle u Drugi svjetski rat i služio do 1945. (ukupno deset godina).

Glumačka karijera

Nakon pet godina lutanja, Borgnine je pohađao Randall School of Drama u Hartfordu, Connecticut. Nakon diplome se pridružio Barter Theatreu u Abingdonu, Virginia. Njegova prva uloga bila je ona gospodina Callera u Staklenoj menažeriji Tennesseeja Williamsa. 1949. je debitovao na Broadwayu u hit drami Harvey.

1951. se preselio u Los Angeles, gdje mu se karijera preokrenula nakon filma Odavde do vječnosti (1953.), u kojoj je glumio okrutnog narednika “Fatsa” Judsona koji vodi vojni logor i ismijava vojnika Angela Maggia (kojeg glumi Frank Sinatra). Nakon što Maggio završi u zatvoru zbog pijanstva na dužnosti, Fatso ga pretuče do smrti. Međutim, Fatso nakon toga pogiba u obračunu noževima s Maggiovim najboljim prijateljem, Robertom E. Lee Prewittom (Montgomery Clift).

Status karakternog glumca stekao je nastupima u filmovima kao što su Johnny Gitara (1954.) i Loš dan u Black Rocku (1955.).

1955. je nastupio u filmskoj verziji televizijske drame Marty, a ta uloga mu je donijela Oscar za najboljeg glavnog glumca.

Kasnije se pojavio u mnogim filmovima, nekad u glavnim, ali puno češće u sporednim ulogama.

Neki od njegovih kasnijih filmova su Vikinzi, Feniksov let (1965.), Dvanaestorica žigosanih (1967.), Divlja horda (1969.), Posejdonova avantura (1972.) i Crna rupa (1979.).

Od 1962. do 1966. je nastupao u popularnom televizijskom sitcomu McHale's Navy, za koju je 1963. bio nominovan za Emmy za najboljeg glavnog glumca u humorističnoj seriji.

Za doprinos filmu je dobio i svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih. 1996. je primljen u Kuću slavnih vestern glumaca.

Iste godine je putovao po Sjedinjenim Državama u autobusu kako bi se susreo s obožavaocima i obišao zemlju. Put je bio predmet dokumentarca iz 1997., Ernest Borgnine on the Bus.

Privatni život

Borgnine se ženio pet puta.

  1. Rhoda Kemins (1948.-1959.), koju je upoznao u mornarici; Imaju jednu kćer, Ginu.
  2. Glumica Katy Jurado (1959.-1963.)
  3. Pjevačica Ethel Merman (1964.): brak je trajao samo nekoliko mjeseci.
  4. Donna Rancourt (1965.-1972.), s kojom je dobio sina, Christophera, i kćer, Sharon.
  5. Tova Traesnaes (1972.- 2012.), norveška poslovna žena s kojom je ostao do smrti.

Filmografija

 1999-2012 SpongeBob SquarePants (TV Serija)
Mermaid Man / Mermaid Man Doll
 2011 Snatched
Big Frank Baum
 2011 Love's Christmas Journey (TV Film)
Nicholas
 2011 The Lion of Judah
Slink (glas)
 2011 Night Club
Albert
 2010 Another Harvest Moon
Frank
 2010 RED
Henry, The Records Keeper
 2010 The Genesis Code
Carl Taylor
 2010 Enemy Mind
Command (glas)
 2009 The Wishing Well (TV Film)
Big Jim
 2009 SpongeBob's Truth or Square (Video Igra)
Mermaid Man (glas)
 2009 ER (TV Serija)
Paul Manning

 2008 Frozen Stupid
Frank Norgard
 2008 Aces ‘N’ Eights (TV Film)
Thurmond Prescott
 2008 Strange Wilderness
Milas
 2007 A Grandpa for Christmas (TV Film)
Bert O'Riley
 2007 Oliviero Rising
Bill
 2006 La cura del gorilla
Jerry Warden
 2005 Rail Kings (Video)
Steamtrain
 2005 3 Below (Video)
Grandpa
 2005 That One Summer (Video)
Otis Garner
 2004 The Blue Light (TV Film)
Faerie King
 2004 The Trail to Hope Rose (TV Film)
Eugene
 2004 Renegade
Rolling Star
 2004 Barn Red
Michael Bolini
 2003 The Long Ride Home
Lucas Moat
 2003 The District (TV Serija)
Uncle Mike Murphy
 2002 Whiplash
Judge DuPont
 2002 September 11
L'homme (segment “USA”)
 2002 Family Law (TV Serija)
Frank Collero
 2002 7th Heaven (TV Serija)
Joe
 2002 Touched by an Angel (TV Serija)
Max Blandish
 2001 SpongeBob SquarePants: SuperSponge (Video Igra)
Mermaid Man (glas)
 2000 The Kiss of Debt
Godfather Mariano
 2000 Hoover
J. Edgar Hoover
 2000 Walker, Texas Ranger (TV Serija)
Eddie Ryan
 2000 Chicken Soup for the Soul (TV Serija)
Lawrence Yaeger
 2000 Castle Rock
Nate
 1999 The Last Great Ride
Franklin Lyle
 1999 Shadows of the Past
Hotis Brown
 1999 Early Edition (TV Serija)
Antonio Birelli

The Last Untouchable (1999) … Antonio Birelli
 1998 An All Dogs Christmas Carol (Video)
Carface (glas)
 1996-1998 All Dogs Go to Heaven: Serija (TV Serija)
Carface / Carface Caruthers
 1998 Mel
Grandpa
 1998 12 Bucks
Lucky
 1998 BASEketball
Ted Denslow
 1998 Small Soldiers
Kip Killagin (glas)
 1998 JAG (TV Serija)
Artemus Sullivan
 1997 Gattaca
Caesar
 1997 McHale's Navy
Cobra
 1995-1997 The Single Guy (TV Serija)
Manny Cordoba / Doorman Manny
 1996 Merlin's Shop of Mystical Wonders (Video)
Grandfather
 1996 Pinky and the Brain (TV Serija)
Father (glas)
 1996 All Dogs Go to Heaven 2
Carface (glas)
 1995 Captiva Island
Arty
 1995 Veterinarian Christine II: The Temptation (TV Film)
Dr. Gustav Gruber
 1994 Outlaws: The Legend of O.B. Taggart
Sheriff Laughton
 1993-1994 The Commish (TV Serija)
Frank Nardino

 1994 Spirit of the Season (Video)
Grandfather
 1993 Der blaue Diamant (TV Film)
Hans Kroger
 1993 Veterinarian Christine (TV Film)
Dr. Gustav Gruber
 1993 The Simpsons (TV Serija)
Ernest Borgnine (glas)
 1992 Home Improvement (TV Serija)
Eddie Phillips
 1991 Burning Shore (TV Film)
Ernie
 1991 The Last Match
Coach
 1990 Masquerade (TV Film)
 1990 Tides of War
Doctor
 1990 Appearances (TV Film)
Emil Danzig
 1990 Any Man's Death
Herr Gantz
 1989 Jake and the Fatman (TV Serija)
Col. Tom Cody
 1989 Jake Spanner, Private Eye (TV Film)
Sal Piccolo
 1989 Laser Mission
Prof. Braun
 1989 Ocean (TV Mini-Serija)
Pedro El Triste
 1988 Moving Target
Captain Morrison
 1988 The Big Turnaround
Father Lopez
 1988 Spike of Bensonhurst
Baldo Cacetti
 1988 The Opponent
Victor
 1988 Skeleton Coast
Col. Bill Smith
 1988 The Dirty Dozen: The Fatal Mission (TV Film)
Gen. Sam Worden
 1987 Treasure Island in Outer Space (TV Mini-Serija)
Billy Bones

 1987 The Dirty Dozen: The Deadly Mission (TV Film)
General Sam Worden
 1987 Murder, She Wrote (TV Serija)
Cosmo Ponzini
 1986 Highway to Heaven (TV Serija)
Guido Liggio
 1984-1986 Airwolf (TV Serija)
Dominic Santini
 1985 Alice in Wonderland (TV Film)
The Lion
 1985 The Dirty Dozen: Next Mission (TV Film)
Gen. Worden
 1984 The Manhunt
Ben Robeson
 1984 Love Leads the Way: A True Story (TV Film)
Sen. Brighton
 1984 Code Name: Wild Geese
Fletcher
 1984 The Last Days of Pompeii (TV Mini-Serija)
Marcus

 1984 Airwolf (TV Film)
Dominic
 1983 Masquerade (TV Serija)
Jerry

Pilot (1983) … Jerry
 1983 Carpool (TV Film)
Mickey Doyle
 1983 Young Warriors
Lt. Bob Carrigan
 1983 Blood Feud (TV Film)
J. Edgar Hoover
 1983 Matt Houston (TV Serija)
Buster Ryan
 1982 Magnum, P.I. (TV Serija)
Earl Gianelli / ‘Mr. White Death’
 1982 The Love Boat (TV Serija)
Dominic Rosselli

 1981 Deadly Blessing
Isaiah Schmidt
 1981 Escape from New York
Cabbie
 1981 High Risk
Clint
 1980 Super Fuzz
Sgt. Willy Dunlop
 1980 When Time Ran Out…
Tom Conti
 1979 The Black Hole
Harry Booth
 1979 All Quiet on the Western Front (TV Film)
Stanislaus Katczinsky
 1979 The Double McGuffin
Mr. Firat
 1979 Ravagers
Rann
 1978 Convoy
Sheriff Lyle ‘Cottonmouth’ Wallace
 1978 Cops and Robin (TV Film)
Joe Cleaver
 1978 The Ghost of Flight 401 (TV Film)
Dom Cimoli
 1977 Crossed Swords
John Canty
 1977 The Greatest
Angelo Dundee
 1977 Fire (TV Film)
Sam Brisbane
 1976-1977 Future Cop (TV Serija)
Officer Joe Cleaver / Cleaver
 1977 Jesus of Nazareth (TV Mini-Serija)
The Centurion

 1976 Shoot
Lou
 1976 Holiday Hookers
Max
 1975 Hustle
Santoro
 1975 The Devil's Rain
Jonathan Corbis
 1974 Little House on the Prairie (TV Serija)
Jonathan

 1974 Sunday in the Country
Adam Smith
 1974 Law and Disorder
Cy
 1974 Twice in a Lifetime (TV Film)
Vince Boselli
 1973 Legend in Granite (TV Film)
Vince Lombardi
 1973 The Neptune Factor
Chief Diver Don MacKay
 1973 Emperor of the North
Shack
 1972 The Poseidon Adventure
Mike Rogo
 1972 The Revengers
Hoop
 1972 Ripped-Off
Captain Perkins
 1971 Rain for a Dusty Summer
The General
 1971 The Trackers (TV Film)
Sam Paxton
 1971 Hannie Caulder
Emmett Clemens
 1971 Bunny O'Hare
Bill Green – Gruenwald
 1971 Willard
Martin
 1971 Who Killed the Mysterious Mr. Foster? (TV Film)
Deputy Sam Hill
 1970 The Adventurers
Fat Cat
 1969 A Bullet for Sandoval
Don Pedro Sandoval
 1969 The Wild Bunch
Dutch Engstrom
 1968 Ice Station Zebra
Boris Vaslov
 1968 The Split
Bert Clinger
 1968 The Legend of Lylah Clare
Barney Sheean
 1968 Get Smart (TV Serija)
TV Viewer
 1967 The Dirty Dozen
Gen. Worden
 1967 Chuka
Sgt. Otto Hahnsbach
 1966 Run for Your Life (TV Serija)
Harry Martin
 1966 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV Serija)
Melvin Freebie
 1962-1966 McHale's Navy (TV Serija)
Lt. Cmdr. Quinton McHale
 1966 The Oscar
Barney Yale
 1965 The Flight of the Phoenix
Trucker Cobb
 1964 McHale's Navy
Lt. Commander Quinton McHale
 1961-1962 General Electric Theater (TV Serija)
Major David Orlovsky / Matty Moran

 1962 Alcoa Premiere (TV Serija)
Captain Quentin MacHale
 1961 Barabbas
Lucius
 1961 Seduction of the South
Sante Carbone
 1961 Il re di Poggioreale
Peppino Navarra
 1961 The Last Judgment
Pickpocket
 1961 The Blue Angels (TV Serija)

The Blue Leaders (1961)
 1961 Go Naked in the World
Pete Stratton
 1957-1961 Wagon Train (TV Serija)
Willy Moran / Earl Packer / Estaban Zamora

 1959-1960 Laramie (TV Serija)
Boone Caudie / Major Prescott

 1957-1960 Zane Grey Theater (TV Serija)
Willie / Big Jim Morrison

 1960 Pay or Die!
Police Lt. Joseph Petrosino
 1960 Man on a String
Boris Mitrov
 1959 Season of Passion
Roo
 1959 The Rabbit Trap
Eddie Colt
 1958 Torpedo Run
Lt. Archer ‘Archie’ Sloan
 1958 The Badlanders
John ‘Mac’ McBain
 1958 The Vikings
Ragnar
 1958 Schlitz Playhouse (TV Serija)
Hully Brown
 1957 Navy Log (TV Serija)
Host
 1957 The O. Henry Playhouse (TV Serija)

 1956 Three Brave Men
Bernard F. ‘Bernie’ Goldsmith
 1956 The Catered Affair
Tom Hurley
 1956 Jubal
Shep Horgan
 1955 The Square Jungle
Bernie Browne
 1955 The Last Command
Mike Radin
 1955 Run for Cover
Morgan
 1955 Violent Saturday
Stadt, Amish Farmer
 1955 Marty
Marty Piletti
 1955 Fireside Theatre (TV Serija)

The Poachers (1955)
 1955 Bad Day at Black Rock
Coley Trimble
 1954 Vera Cruz
Donnegan
 1954 The Bounty Hunter
Bill Rachin
 1954 Waterfront (TV Serija)
Jack Bannion

 1954 Johnny Guitar
Bart Lonergan
 1954 The Ford Television Theatre (TV Serija)
Gus White
 1954 Make Room for Daddy (TV Serija)
Cop
 1954 The Lone Wolf (TV Serija)
Saks
 1953 From Here to Eternity
Sgt. ‘Fatso’ Judson
 1953 The Stranger Wore a Gun
Bull Slager
 1953 Short Short Dramas (TV Serija)

 1951-1952 The Philco-Goodyear Television Playhouse (TV Serija)
Mathew O'Rourke

 1951 Shadow of the Cloak (TV Serija)

The Outsider (1951)
 1951 Goodyear Playhouse (TV Serija)
Sgt. Lenahan
 1951 The Mob
Joe Castro
 1951 Captain Video and His Video Rangers (TV Serija)
Nargola

 1951 The Whistle at Eaton Falls
Bill Street
 1951 China Corsair
Hu Chang

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *