Frankenštajn – 200 godina od objavljivanja

Frankenštajn ili moderni Prometej (engl. Frankenstein, or The Modern Prometeus) roman engleske književnice Meri Šeli koji je objavljen 01.01.1818. Frankenštajn se smatra prvim romanom naučne fantastike.

Radnja

Radnja romana počinje kada kapetan Valton sa svojim brodom plovi po arktičkom krugu. Brod je zarobljen u ledu. Tada kapetan sreće naučnika Viktora Frankenštajna. Viktor priča Valtonu svoju priču. Kao mladi naučnik Viktor napušta svoj dom u Ženevi u Švajcarskoj i odlazi da studira medicinu u Njemačku. U jednom trenutku inspiracije, Viktor pronalazi način kako da neživu materiju povrati u život. Potpuno opsjednut otkrićem, Viktor počinje od raznih djelova mrtvaca da slaže kreaturu koju namjerava da oživi. Njegov je cilj da biće bude prekrasno, ali kada ga oživi razočara se, jer biće je odvratno, preveliko i unakaženo. Užasnut, Viktor napušta u bjekstvu prostoriju i zatvara vrata za sobom. Kada se vrati sa ciljem da uništi stvorenje, ovo je već pobjeglo. Sljedećih nekoliko mjeseci Viktor se oporavlja od iscrpljenosti, sve dok ne dobija poruku od kuće da mu je ubijen brat. Odmah odlazi kući i kraj Ženeve vidi stvorenje, te je uvjeren da je ono ubilo njegovog brata. Po Viktorovom dolasku kući, porodična sluškinja Justine je osumnjičena za to ubistvo, osuđena i pogubljena.

Pozadina nastanka romana

Roman Frankenstein ili moderni Prometej vjerojatno je inspiriran, prema naslovu, dramom Okovani Prometej, grčkog klasika Eshila. Lik čudovišta vjerojatno je inspiriran likom Sotone u drami Izgubljeni raj (Paradise Lost), književnika Johna Miltona. Frankenstein je alegorijska priča napisana u vrijeme Prve industrijske revolucije, vrijeme velikih znanstvenih otkrića. U pozadini znanstvenih otkrića Victora Frankensteina i njegove želje za vraćanjem mrtvoga u živo, time i moći koju ima samo Bog, nalazi se pitanje: Pa, postoji li veća moć od stvaranja života? Kada se čudovište pobuni protiv svog stvoritelja, to je jasna poruka da neodgovornost u korištenju suvremenih dostignuća i tehnologije može imati nesagledive posljedice.

Samo ime Frankenstein je vjerojatno preuzeto iz njemačkog sela Frankenstein (danas poljski gradić Zabkowice Slaskie). Na svom putovanju u Švicarsku, 1816., Mary Shelley je odsjela u blizini tog sela.

Filmska adaptacija

Prvi film o Frankensteinu je snimljen 1910. (?) i nije sačuvan. Najčuvenija je filmska adaptacija iz 1931. Uz brojna ambiciozna djela i jeftine filmske serijale, snimljeno je i nekoliko filmskih parodija.

Poznatiji filmski prikazi

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *