Joan Baez – Glas sirene sa grčkih ostrva

Joan Baez (Staten Island, New York, 9. januara 1941.) američka folk-pjevačica i aktivistkinja, poznata kao jedna od najvećih zvijezda preporoda američke folk muzike kao i po društvenoj angažovanosti svojih pjesama, zbog čega se smatra jednom od pop ikona 1960-ih.

Rodila se kao kćerka Alberta Baeza, američkog fizičara meksičkog porijekla, i Joan Bridge Baez. Porodica joj je ispovijedala kvekersku vjeru koja će bitno uticati na Baezin svjetonazor. Za folk muziku se počela interesovati kada je sa 8 godina bila na koncertu Petea Seegera. Profesionalno je počela nastupati 1959. godine, a prvi album snimila 1960. Zbog toga što je nosila dugu, neočešljanu kosu i casual odjeću, te namjerno odbacivala svaku trunku glamoura, stekla je brojne poklonike među antiestablishmentskom publikom, pogotovo omladinom koja će se prikloniti kontrakulturi 1960-ih.

1963. je izvela pjesmu We Shall Overcome na maršu na Washington koji je organizovao Martin Luther King.

Sudjelovala je na legendarnom koncertu u Woodstocku kao i nizu protestnih akcija protiv vijetnamskog rata, uključujući i posjetu Hanoju u tadašnjem Sjevernom Vijetnamu krajem 1972. godine, kada je donijela poštu zarobljenim američkim pilotima.

1970-ih je postala jedan od osnivača američkog ogranka organizacije Amnesty International; nastupala je prilikom niza protestnih skupova s ciljem zaustavljanja rata u Iraku, prava LGBT osoba i ukidanja smrtne kazne.

Od 1961. do 1965. je održavala ljubavnu vezu s folk-muzičarom Bobom Dylanom, a čiji je kraj, između ostalog, prikazan u poznatom dokumentarcu Don't Look Back.

Muzičar je hvalio Džoan Baez ”Njen glas me podseća na glas sirena sa grčkih ostrva.”

1967. se upoznala sa antiratnim aktivistom Davidom Harrisom za koga se vjenčala, i s kojim je imala sina Gabriela. Brak se raspao 1973. Kasnije je neko vrijeme održavala vezu sa Steveom Jobsom, osnivačem Applea.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *