Steve Marriott – Legendarni frontmen i gitarista Small Faces i Humble Pie

Stephen Peter Marriott (30 Januar 1947 – 20 April 1991) engleski muzičar, tekstopisac i frontmen dva izuzetno značajna rock and roll benda, više od dvije decenije. Marriott je ostao zapamćen po svom izuzetno moćnom glasu i izuzetno agresivnom gitarističkom pristupu u rock bendovima Small Faces (1965–1969, 1977-1978) i Humble Pie (1969–1975, 1980–1981). Marriott je uveden posthumno u Rock and Roll Hall of Fame 2012 kao član Small Faces.

Na Marriotta su od ranog djetinjstva najviše uticali njegovi heroji was: Buddy Holly, Booker T & the MG's, Ray Charles, Otis Redding, Muddy Waters i Bobby Bland.

U Britaniji, Marriott je postao popularna, često fotografisana ikona mod stila kroz svoje uloge pjevača i gitariste Small Faces od sredine pa do kraja 60-tih. Kasnije, Marriott je postao razočaran muzičkom industrijom, okrenuo je leđa velikim izdavačkim kućama i svjesno doveo sebe u poziciju izrazite distance. Vratio se svojim muzičkim korijenima svirajući po klubovima u Londonu i Essexu.

Marriott je umro 20 Aprila 1991 kada je požar za koji se vjeruje da je prouzrokovan cigaretom progutao njegov dom iz 16 vijeka u Arkesdenu, Essex. Posthumno mu je dodijeljena Ivor Novello nagrada 1996 za njegov izuzetan doprinos britanskoj muzici, i nalazi se na listi Mojo gdje je naveden kao jedan od 100 najvećih pjevača svih vremena.

Black Sabbath frontmen Ozzy Osbourne je nazvao Marriotta četvrtim najvećim pjevačem. Paul Stanley iz Kiss je rekao, “Imao je izuzetan glas, Steve Marriott je bio nevjerovatan”. Keith Richards ga je stavio na listu kao jednog od pet omiljenih umjetnika svih vremena. Steve Perry iz Journey kaže, “Jedan od meni najdražih vokala je Steve Marriott.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *