05.02.1887 – Premijera opere ”Otelo”

Otelo (Otello), dramma lirico, opera u četiri čina Đuzepea Verdija

Libreto

Arigo Boito (Arrigo Boito) prema istoimenoj drami Vilijama Šekspira (William Shakespeare).

Premijera

5. februar 1887., Milano u Teatro alla Scala.

Likovi i uloge

Otelo
(Otello) maor, komandant mletačke flote i guverner Kipra tenor
Dezdemona
(Desdemona) njegova žena sopran
Jago
(Iago) Otelov narednik bariton
Emilija
(Emilia) Jagova žena mecosopran
Kasio
(Cassio) kapetan tenor
Rodrigo
(Rodrigo) mletački plemić tenor
Lodoviko
(Lodovico) ambasador Mletačke republike bas
Montano
(Montano) Otelov prethodnik na mestu guvernera Kipra bas
Glasnik bas

vojnici i morepolovci, mletačke dame i gospoda, narod (hor)

Mjesto i vrijeme

Primorski grad na Kipru krajem XV vijeka

Sadržaj

I čin

Trg pred tvrđavom, sa lukom i krčmom. Tokom užasne oluje, narod Kipra i djelovi mletačkih trupa strahuju za siguran povratak njihovog komandanta Otela, koji je još jednom odnio pobjedu nad Turskom. Otelov brod bezbjedno dolazi do luke i svi pozdravljaju pobjednika. Samo se jedan čovek ne veseli, Otelov narednik Jago. On se osjeća gurnutim u zapećak uprkos zaslugama, jer je Otelo unaprijedio Kasija u kapetana prije njega i namjerava da se za to osveti. On odabira mlečanina Roderiga, koji voli Otelovu ženu Dezdemonu kao oruđe za osvetu. Nakon što napije Kasia, zapodijeva svađu između Roderiga i pijanog kapetana. Kada ih Montano pokušava rastaviti, Kasio ga rani. Kako je i Jago planirao, Otelo čuje gužvu i dolazi na lice mjesta; držeći Kasia odgovornim, on ga ražaluje. Dezdemona smiri Otelov bijes. On je svjestan prijetnji njegovoj ljubavi: on je tamnoputi čovjek nepoznatog porijekla oženjen prelijepom i bogatom mlečanskom plemkinjom. On se plaši za svoju sreću, ali Dezdemona ne strijepi, osjećajući prema Otelu samo beskrajnu ljubav.

II čin

Dvorana u palati sa pogledom na vrt. Jago nastavlja sa svojom intrigom. On savjetuje Kasia da zamoli Dezdemonu da umilostivi Otela. Jago objašnjava da je njemu najbitnija osveta. On sebe vidi kao manipulatora ljudskih sudbina jer zna koja je najslabija tačka stamenog Otela – strah da će izgubiti Dezdemoninu ljubav. On susret Kasia i Dezdemone prikazuje Otelu u sasvim drugom svijetlu, tako da njena molba za Kasija njemu izgleda kao dokaz nevjerstva. Jago ukrade Dezdemoninu maramicu, Otelov dar na njihovom vjenčanju, i kada Otelo zatraži neki dokaz nevjerstva, Jago kaže da je vidio tu maramicu u Kasiovim rukama. Ovo navodi Otela da se zakune na osvetu.

III čin

Velika dvorana palate. Kada Dezdemona opet zamoli Otela za milost u Kasiovu korist, Otelo je naziva kurvom. Jago navede Kasija da govori o svojoj ljubavnici Bjanki, ali navodi tu priču tako da Otelo, koji sluša iz prikrajka, misli da je riječ o Dezdemoni. Kada vidi i Dezdemoninu maramicu u njegovim rukama, ubijeđen je da je prevaren i odlučuje da je ubije. Jagu naređuje da se riješi Kasia i za to će postati kapetan. Dolaze mletački glasnici da pozovu Otela u Veneciju; Kasio će preuzeti njegov položaj na Kipru. Otelo gubi kontrolu nad sobom i javno ponižava svoju ženu i gubi svijest. Jago trijumfuje.

IV čin

Dezdemonina spavaća soba. Dezdemona se sprema za razgovor sa Otelom kojim će se riješiti njena sudbina – život ili smrt. Sjeća se  stare pjesme koju je pjevala njena dadilja i koja ju je uvijek smirivala. Ona je pjeva i polako prelazi u molitvu, koja je jedna od najljepših arija u Verdijevom opusu. Otelo dolazi i uprkos Dezdemoninim zaklinjanjima na vjernost – ubija je. Jagov pokušaj ubistva Kasia propada, a njegova žena Emilija razotkriva sve njegove mahinacije. Otelo, u očajanju što je ubio svoju ljubav, izvršava samoubistvo.

Poznate muzičke numere

Una vela! – Olujni hor (I čin)
Gia nella notte densa – ljubavni duet Otela i Dezdemone (I čin)
Credo in un Dio crudel – Jagova arija (II čin)
Dio, mi potevo scagliar – Otelov monolog (III čin)
Ave Maria – Dezdemonina molitva (IV čin)
Niun mi tema – Otelova smrt (IV čin)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *