Cary Grant – Druga najveća muška zvijezda američkog filma

Archibald Alec Leach (18. januar 190429. novembar 1986), poznatiji po umjetničkom imenu, Cary Grant, američki glumac rodom iz Britanije.

Zahvaljujući svom prepoznatljivom srednjeatlantskom naglasku, postao je oličenje otmjenog, šarmantnog, ali i muževnog protagoniste holivudskih filmova. Ti su mu kvaliteti priznati kada je od Američkog filmskog instituta proglašen drugom po redu najvećom muškom zvijezdom američkog filma, iza Humphreya Bogarta. Poznat je po nastupima u nizu klasičnih holivudskih ostvarenja kao što su The Philadelphia Story, North by Northwest, Notorious, His Girl Friday, To Catch A Thief, Bringing Up Baby i The Bishop's Wife.

Biografija

Cary Grant se rodio kao Archibald Leach u Bristolu. Kao nemirno dijete je izbačen iz škole, a zatim je 1920. pobjegao iz kuće i lagao o svojim godinama kako bi se priključio trupi putujućih glumaca. Ispekavši glumački zanat, 1920-ih je došao na Broadway, a 1931. i u Hollywood.

Iako je u jednom od svojih prvih filmova nastupio s Marlene Dietrich, tek su ga nastupi s Mae West u She Done Him Wrong i I'm No Angel učinili zvijezdom.

1930-ih je otkrio komičarski talent, koji je vješto iskoristio u nizu popularnih screwball komedija.

1940-ih je počeo saradnju s Alfredom Hitchcockom kojem je postao jedan od najomiljenijih glumaca, a koja će rezultirati s nizom klasičnih ostvarenja iz žanra trilera.

Grant je iza kamere vodio burni privatni život.

Ženio se šest puta, te često bio optuživan za nasilje prema suprugama.

Njegov markantni fizički izgled, ali i često druženje s Randolphom Scottom je bilo izvorom glasina o homoseksualnosti koje je kasnije najoštrije opovrgavao.

Godine 1966. Grant je iznenadio mnoge, najavivši povlačenje iz svijeta filma, usprkos toga što je uživao status velike zvijezde. Razlog je bilo nastojanje da uživa u porodičnom životu, odnosno odgaja jedino dijete – kći Jennifer Grant, koju je dobio u kratkom, ali problematičnom braku s Dyan Cannon. To je činio sve do svoje smrti od moždanog udara 1986. godine.

Grant je u Hollywoodu pripadao manjini koja je podržavala republikance, ali je 1950-ih javno branio svoje ljevičarske kolege od makartističkih progona, a 1958. izazvao kontroverze ljetovanjem u tadašnjem SSSR-u. Kasnije je podržavao svog dobrog prijatelja Ronalda Reagana u trci za predsjednika SAD.

Filmografija

Dugometražni filmovi

Kratkometražni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *