Emily Blunt – Biografija

Emili Olivija Lea Blant (engl. Emily Olivia Leah Blunt; London, 23. februar 1983) engleska glumica.

Nakon nekoliko manjih uloga u televizijskim serijama i filmovima, Blant je 2004. nastupila u drami Moje ljeto ljubavi koja joj je donijela nominaciju za Britansku nezavisnu filmsku nagradu.

Naredne godine nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju sporednu žensku ulogu u mini-seriji ili TV filmu za ulogu u Bi-Bi-Si-jevom filmu Gidionova kćerka.

2007. nastupila je u nekoliko filmova američke produkcije, među kojima se ističe Đavo nosi Pradu.

Ova uloga donijela joj je nominacije za nekoliko nagrada u kategoriji “Najbolja glumica u sporednoj ulozi” među kojima su BAFTA i Zlatni globus, a takođe je bila nominovana i za BAFTU za zvijezdu u usponu.

Uloga kraljice Viktorije Hanoverske u biografskoj drami Mlada Viktorija iz 2009. donijela joj je još jednu nominaciju za Zlatni globus, ovoga puta u kategoriji “Najbolja glavna ženska uloga u igranom filmu – drama”.

Pažnju šire publike Blantova je privukla zapaženim ulogama u nizu naučnofantastičnih filmova, među kojima su Agenti sudbine (2011),

Ubica iz budućnosti (2012) i

Na rubu vremena (2014).

Istovremeno je nastavila da nastupa u komedijama i filmovima nezavisne produkcije, a uloge u filmu Lov na losose u Jemenu (2012) i mjuziklu Začarana šuma (2014) donijele su joj još dvije nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji “Najbolja glavna ženska uloga u igranom filmu – komedija ili mjuzikl”.

2015. pojavila se u kriminalističkom trileru Sikario Denija Vilneva, dok je tokom 2016. tumačila naslovne uloge u filmovima Lovac i ledena kraljica i Djevojka iz voza.

Privatni život

Blant je tri godine bila u vezi sa kanadskim pjevačom Majklom Bubleom koga je upoznala 2005. na dodjeli australijskih televizijskih nagrada Lodži u Melburnu. Neko vrijeme su zajedno živjeli u Vankuveru sve do raskida 2008.

U novembru 2008. Blant je započela vezu sa američkim glumcem Džonom Krasinskim, za koga se vjerila u avgustu naredne godine. Blant i Krasinski vjenčali su se 10. jula 2010. u Komu (Italija), a 16. februara 2014. dobili su kćerku Hejzel.

Njen brat Sebastijan se takođe bavi glumom, a njena sestra Felisiti je književni agent i udata je za glumca Stenlija Tučija, koga je upoznala preko Emili koja je sa njim nastupila u filmu Đavo nosi Pradu.

Filmografija

 2017 My Little Pony: The Movie
Tempest Shadow / Fizzlepop Berrytwist (glas)
 2017 Animal Crackers
Zoe (glas)
 2016 The Girl on the Train
Rachel
 2016 The Huntsman: Winter's War
Queen Freya
 2015 Sicario
Kate Macer
 2014 Into the Woods
Baker's Wife
 2014 Edge of Tomorrow
Rita
 2013 The Wind Rises
Nahoko Satomi (Engleska verzija, glas)
 2012 Arthur Newman
Mike (Charlotte Fitzgerald)
 2012 Looper
Sara
 2012 The Five-Year Engagement
Violet Barnes
 2011 The Muppets
Miss Piggy's Receptionist
 2011 The Adjustment Bureau
Elise Sellas
 2011 Gnomeo & Juliet
Juliet (voice)
 2010 Gulliver's Travels
Princess Mary
 2010 Wild Target
Rose
 2010 The Wolfman
Gwen Conliffe
 2009 Curiosity (Kratkometražni)
Emma
 2009 The Young Victoria
Queen Victoria
 2009 The Simpsons (TV Serija)
Juliet Hobbes (glas)
 2008 Sunshine Cleaning
Norah
 2008 The Great Buck Howard
Valerie Brennan
 2007 Charlie Wilson's War
Jane Liddle
 2007 Dan in Real Life
Ruthie Draper
 2007 Wind Chill
Girl
 2006 The Devil Wears Prada
Emily
 2006 Irresistible
Mara
 2005 Gideon's Daughter (TV Film)
Natasha
 2005 Empire (TV Mini-Serija)
Camane
 2004 My Summer of Love
Tamsin
 2004 Agatha Christie's Poirot (TV Serija)
Linnet Ridgeway
 2003 Foyle's War (TV Serija)
Lucy Markham
 2003 Henry VIII (TV Film)
Catherine Howard
 2003 Warrior Queen
Isolda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *