Ray Manzarek – Muzičar/pjevač/producent/pisac

Raymond Daniel Manzarek (Chicago, 12. februar 193920. maja 2013.), američki muzičar, pjevač, producent, reditelj, pisac, orguljaš grupe The Doors od 1965. – 1973. godine.

Raniji život i karijera

Ray Manzarek poljskog je porijeka, te je odgojen u katoličkoj vjeri. Pohađao je St.Rita High School u Chicagu. Od 1962.-1965. studirao je kinematografiju na U.N.C.L.A. gdje je upoznao Jima Morrisona. U januaru 1966. grupa The Doors počinje svirati u klubu “The London Fog“. O tome je mjestu Ray ovako zapisao: “Niko nikada ne posjećuje ovo mjesto, povremeno dođu mornar ili dva i popiju piće. Sve u svemu bilo je to loše iskustvo, ali dali smo srbi vremena da uskladimo svoju muziku.”

Nekoliko dana nakon što su otišli iz kluba “The London Fog” počeli au svirati u Whisky a Go Go baru. Doorsi prvi put kontaktiraju sa Columbia Records. Nakon par mjeseci saradnje sa Columbia Recordsom dolaze na njihovu otpisnu listu. Nakon par mjeseci zove ih Jack Holzman iz Electra Recordsa, Doorsi potpisuju ugovor.

Pošto Doorsi nisu imali basistu Manzarek je svirao na Fender Rhodes Piano Bassu. Kasnije je svirao i Gibson G-101 Kalamazoo. Upravo zbog tih instrumenata zapamćeni su po sviranju psihodeličnog rocka. Manzarek je bio i drugi vokal grupe. Njegov je glas više bio blues nego rock. Takođe je bio i glavni vokal nakon Morrisonove smrti u posljednja dva albuma Other Voices i Full Circle.

Knjige

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *