Sheryl Crow – Biografija

Sheryl Suzanne Crow (rođena 11 februar, 1962) američka muzičarka, pjevačica, tekstopisac i glumica.

Biografija

Njena muzika inkorporira elemente popa, rocka, folka, countrya i bluesa.

Objavila je deset studio albuma, četiri kompilacije, album uživo, učestvovala je sa svojim pjesmama i na filmskim soundtrackovima.

Njene najpopularnije pjesme su “All I Wanna Do” i “If It Makes You Happy.”

Prodala je preko 50 miliona albuma širom svijeta.

Crow je dobitnica 9 Grammy nagrada (od 32 nominacija) od National Academy of Recording Arts and Sciences.

Osim rada na svojoj muzici, Crow je sarađivala sa the Dixie Chicks, the Rolling Stones, Jerry Lee Lewis, Stevie Nicks, Michael Jackson, Steve Earle, Prince, Eric Clapton, Luciano Pavarotti, Willie Nelson, Smokey Robinson, John Mellencamp, B.B. King, George Strait, Tony Bennett, Kid Rock, Sting, i Zucchero Fornaciari, kao i mnogim drugima.

Pjevala je prateće vokale za Tina Turner, Don Henley, Stevie Nicks, Belinda Carlisle, Bob Dylan, Joe Cocker, Neal Schon, i Michael Jacksona.

Kao glumica, Crow je učestvovala u raznim televizijskim serijama, uključujući 30 Rock, Cop Rock, GCB, Cougar Town, Jon Stewart i Stephen Colbert‘s Rally to Restore Sanity and/or Fear, kao i One Tree Hill.

Crow ima liberalna politička gledanja, protivila se invaziji na Irak 2003, podržava mjere o kontroli oružja, protivila se intervenciji u Siriji, i podržava borbu protiv klimatskih promjena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *