Chris Martin – Biografija

Chris Martin, (punim imenom Christopher Anthony John Martin, Exeter, Engleska, 2. marta 1977.), muzičar, te pjevač engleske alternativnog rock grupe Coldplay. Osnovao je grupu zajedno s prijateljem i gitaristom grupe Jonnyjem Bucklandom. Bio je oženjen s poznatom američkom glumicom Gwyneth Paltrow, s kojom ima dvoje djece.

Raniji život

Chris Martin je u svojoj porodici najstarije dijete od petoro djece. Odrastao je u Whitestoneu, a školu je pohađao u rodnom Exeteru. Nakon odlaska iz škole u Exeteru, pohađa školu za dječake u Sherborneu, gdje osniva sastav “The Rockin’ Honkies”. Na prvom nastupu publika ih je izviždala. Takođe, budućeg menadžera Coldplaya je upoznao u školi. Martin je nastavio školovanje na univerzitetu u Londonu, gdje je diplomirao grčki i Latinski jezik.

Coldplay

Za vrijeme studiranja u Londonu, Martin je upoznao Jonnyja Bucklanda, Willa Championa i Guya Berrymana. U januaru 1998. godine osnivaju rock grupu Coldplay.

Odmah po objavi prvih radova, pogotovo nakon izlaska debitantskog albuma Parachutes 2000. godine, grupa je počela grabiti prema slavi i uspjehu na muzičkoj sceni.

Od tada, objavili su nekoliko albuma i EPa uključujući: A Rush of Blood to the Head, X&Y, Viva la Vida or Death and All His Friends i druge. Martin je sudjelovao u pisanju i snimanju svih pjesama, te je svojim zalaganjem zajedno sa ostalim članovima, podigao grupu do uspjeha.

Osim rada u Coldplayu, Martin je sarađivao i s mnogim drugim muzičarima kao što su: Jay Z, Nelly Furtado, i Kayne West te je pjevao u Band Aidu.

Muzički uticaji

U2 je imao velik uticaj na Martina kako muzički tako i politički. Za magazin Rolling Stone, koji je sastavio listu “100 najvećih izvođača svih vremena”, Martin je u dijelu o U2 izjavio: “U2 je jedina grupa čije su mi sve pjesme u srcu. Prvu pjesmu sa albuma The Unforgettable Fire, “A Sort of Homecoming” znam napamet unaprijed i unazad. Tako je odlična i lijepa. To je jedna od prvih pjesama koje sam pjevao svojoj nerođenoj bebi.”

Martin voli više vrsta muzike. Poznato je da je obožavalac grupa kao što su rock grupa Oasis, Irska pop grupa Westlife, Girls Aloud, Take That, britanska pjevačica Leona Lewis i Kyle Minogue. Takođe je izjavio da ga je sastav Muse inspirisao u mnogim pjesmama.

Privatni život

Martin je upoznao američku glumicu Gwyneth Paltrow 2002. godine iza pozornice nakon koncerta grupe. Par se vjenčao godinu dana poslije 5. decembra 2003.. Njihova kćer, Apple Blythe Alison Martin, se rodila 2004. godine u Londonu. Njihovo drugo dijete, Moses Bruce Anthony Martin rodio se dvije godine poslije u New Yorku. Jedan od kumova njihove kćeri Apple je i Martinov kolega iz grupe i prijatelj Jonny Buckland.

Martin je vegetarijanac i praktikuje jogu. Ne puši niti konzumira alkoholna pića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *