Chris Rea – Biografija

Kristofer Anton Ria (engl. Christopher Anton Rea; 4. mart 1951, Midlsbro) engleski je kantautor i gitarista, prepoznatljiv po svom hrapavom glasu i po svojoj tehnici na slajd gitari.

Kristofer je rođen u Midlsbrou od oca Italijana Kamilo Rie (umro decembra 2010) i majke Irkinje Vinifred Sli (umrla septembra 1983). Porodica je bila poznata, zahvaljujući ocu, koji je bio vlasnik kafića i fabrike sladoleda. Napuštajući školu, Ria se bavio raznim poslovima, uključujući i rad u očevoj fabrici sladoleda. U 21-22. godini, kupio je svoju prvu gitaru. Što se tiče njegove tehnike na gitari, razvio je svoj stil, slušajući opere i Delta bluz muzičare poput Soni Boja Vilijamsona II i Madija Votersa.

1978, Kris izdaje svoj prvi studijski album Whatever Happened to Benny Santini?. Izdat je u junu, a producent je bio Gas Dadžon, koji je takođe sarađivao i sa Elton Džonom. Prvi singl sa albuma bio je „Fool (If You Think It's Over)”, koji je bio njegov najveći hit u Sjedinjenim Državama a dospio je na 12. poziciju na Bilbordovoj hot 100 listi.

Najveću popularnost je dostigao sa albumom The Road to Hell iz 1989. godine. Bio je njegov prvi album koji je dostigao na prvo mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Album je bio isto popularan na evropskom kontinentu. Ovo dostignuće nije bilo vidljivo u SAD-u, jer je album dostigao tek 107. mjesto.

Njegov sljedeći album Auberge je takođe dostigao veliku popularnost u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi.

Ostale poznate pjesme su: „I Can Hear Your Heartbeat”,

„On the Beach”,

„Let's Dance”,

„Josephine”,

„Driving Home for Christmas”,

„Looking for the Summer” kao i duet „If You Were Me” sa Eltonom Džonom.

Ria je imao stomačnih komplikacija i peritonitis od 1994, kao i nekoliko operacija.

Avgusta 2000, dijagnostikovan mu je rak pankreasa.

Otkako mu je uklonjen pankreas, 2001. godine, Kris se takođe bori sa dijabetesom i slabijim imunološkim sistemom.

Oženjen je sa Džoanom Lesli, sa kojom ima dvije ćerke.

Discography

Studio albums

Compilation albums

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *