Fergie – Biografija

Stacy Ann Ferguson (Whittitier, Kalifornija, 27.mart 1975.), poznatija kao Fergie, američka pop /r&b pjevačica i glumica. Najprije je bila u sastavu grupe Wild Orchid, a 2003. postaje članom grupe Black Eyed Peas. Svoj solo album The Dutchess izdala je u septembru 2006.

Biografija

Stacy Ann Ferguson, poznatija kao Fergie rođena je 27. marta 1975. godine u gradiću Whittitier u Kaliforniji. Njeni roditelji Pat i Terry poticali su iz siromašnih porodica. Fergie nije imala srećno djetinjstvo. Već sa osam godina malena Stacy uplovila je u glumačke vode. Dobila je ulogu u dječjem američkom showu “Kids Incorporated”. Kasnije je nastupala u još nekoliko emisija, a s Renee Sandstorm, zvijezdom showa Kids Incorporated i sa Stefanie Ridel osniva muzičku grupu Wild Orchid. 2003. postala je članicom muzičke grupe Black Eyed Peas, gdje zauzima mjesto Kim Hill, koja je napustila grupu 2000. godine. Prvi album Elephunk s novom članicom Fergie, grupa Black Eyed Peas snima odmah nakon njenog ulaska u grupu, 2003. godine.

Hit pod nazivom “Where is the Love?” koji je sastav snimio u saradnji sa Justinom Timberlakeom nalazi se na albumu Elephunk.

Prvi singl s njihovog sljedećeg albuma Monkey Business, koji je izdat u junu 2005., “Don't Phunk with My Heart” je dostigao treće mjesto na Billboardu Hot 100, i donio je bendu Grammy za najbolju rap pjesmu od dueta ili grupe.

Treći singl s albuma, “My Humps” je takođe dostigao treću poziciju na Hot 100. U jesen 2005. grupa je krenula na turneju s Gwen Stefani.

Fergie 18. septembra 2006. godine izdaje prvi samostalni album pod nazivom The Dutchess.

“London Bridge”, “Fergalicious”, “Glamorous”, “Clumsy” i “Big Girls Don't Cry” su singlovi s Ferginog samostalnog albuma.

Svih pet singlova su se plasirali u top 5 Billboarda Hot 100. 18. novembra 2007. Fergie je osvojila Američku muzičku nagradu u kategoriji “Omiljena pop/rock izvođačica”.

Njena pjesma “Big Girls Don't Cry” je bila nominovana za Grammy u kategoriji “Najbolja ženska pop pjesma”. U decembru 2007. magazin Blender je proglasio Fergie ženom godine. 2007. Black Eyed Peasi su krenuli na Black Blue & You World Tour, na kojoj su posjetili 20 zemalja.

The Black Eyed Peasi su izdali singl “Boom Boom Pow” s albuma The E.N.D. krajem marta 2009. i on je postao njihov prvi singl na prvom mjestu američke liste singlova.

Drugi singl s albuma “I Gotta Feeling” je imao još veći uspjeh na muzičkim listama.

Treći singl s albuma, “Meet Me Halfway” je izdat u septembru 2009. Singl je dostigao vrh lista u Ujedinjenom Kraljevstvu te Australiji, a plasirao se na sedmo mjesto Billboarda Hot 100.

Imma Be” je postao njihov treći singl na prvom mjestu Hot 100, dok se “Rock That Body” plasirao na deveto mjesto Billboarda Hot 100.

U maju 2010. lansirala je svoj prvi parfem Outspoken za Avon. Šesti studijski album Black Eyed Peasa The Beginning je izdat 30. novembra 2010. i četvrti je album grupe na kojem pjeva Fergie.

Prvi singl s albuma “The Time (Dirty Bit)” se plasirao na vrh lista u nekoliko zemalja, kao i drugi singl “Just Can't Get Enough“.

Fergie je od septembra 2004. godine u vezi s Joshom Duhamelom, zvijezdom TV showa “Las Vegas”, a od 2009. godine su u braku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *