Vangelis – Biografija

Evangelos Odysseas Papathanassiou (grčki Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (29. mart 1943. g., Volos, Grčka), grčki kompozitor elektronske muzike, progresivne, ambijentalne i orkestralne muzike, poznat pod umjetničkim imenom Vangelis.

Smatra se najznačajnijim grčkim kompozitorom, producentom i aranžerom svih vremena.

Poznat je po izradi muzike za filmove Vatrene kočije, za koju je dobio i Oskara,

Blade Runner i

1492:Conquest of Paradise.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 1960-ih godina sarađujući s nekoliko poznatih rock bendova kao što su The Forminx i Aphrodite's Child, a zbog albuma “666” je okarakterisan kao klasični psihodelični muzičar.

Tokom 1970-ih, sarađuje s vodećim pjevačem progresivnog rock banda “Yes”, Jonom Andersenom i pod zajedničkim umjetničkim imenom Jon & Vangelis objavljuju nekoliko albuma.

Zahvaljujući nekoliko glazbi koje je napravio za dokumentarne filmove potkraj 1970-ih, a među kojima je najznačajnija muzika Opéra sauvage za istoimeni dokumentarni film, skrenuo je pažnju filmskih reditelja.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Diskografija
  • (1970) Sex Power
  • (1972) Fais Que Ton Rêve Soit Plus Long Que la Nuit
  • (1973) Earth
  • (1973) L'Apocalypse des Animaux
  • (1975) Heaven and Hell
  • (1976) Albedo 0.39
  • (1976) La Fête Sauvage
  • (1977) Ignacio
  • (1977) Spiral
  • (1978) Beaubourg
  • (1978) Hypothesis (Visions of the Future)
  • (1979) The Dragon
  • (1979) China
  • (1979) Opera Sauvage
  • (1980) See You Later
  • (1981) Chariots of Fire
  • (1982) Blade Runner
  • (1983) Antarctica
  • (1984) Soil Festivities
  • (1985) Mask
  • (1985) Invisible Connections
  • (1988) Direct
  • (1990) The City
  • (1992) 1492: Conquest of Paradise
  • (1995) Voices
  • (1996) Oceanic
  • (1998) El Greco
  • (2001) Mythodea — Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey
  • (2004) Alexander
  • (2007) El Greco: Original Motion Picture Soundtrack
  • (2007) Blade Runner Trilogy: 25th Anniversary (3 CD)
  • (2012) Chariots of Fire – The Play
  • (2016) Rosetta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *