Al Pacino – Biografija

Alfredo James “Al” Pacino (25. april 1940.), proslavljeni američki filmski i pozorišni glumac, dobitnik nagrada Oscar, Emmy i Tony. Oscara za najbolju mušku ulogu dobio je 1992. godine za ulogu u filmu Miris žene. Nikada se nije ženio, no sa glumicom Beverly D'Angelo ima blizance koji se zovu Anton i Olivia (rođeni 2001.), a još prije je dobio kćerku Julie Marie sa Jan Tarrant.

Rani život

Pacino je rođen 25. aprila 1940. u New Yorku, na Manhattanu, u porodici Salvatorea Pacina, Italijana i Rose Gerard, Amerikanke. Roditelji su mu se razveli kad je imao dvije godine, nakon čega se Al preselio s majkom živjeti s djedom i bakom (koji su porijeklom bili sa Sicilije) u Bronx. Njegov otac Salvatore preselio se u Kaliforniju, radeći kao prodavač osiguranja i vlasnik restorana. Salvatore Pacino umro je 1. januara 2005. u 82 godini.

Karijera
1960-te

1966. je pohađao klasu legendarnog glumačkog učitelja Leeja Strasberga (s kojim će se pojaviti 1974. u filmu Kum II). Gluma je bila talent koji je posjedovao od djetinjstva, iako je ostao bez novca i krova nad glavom. Krajem decenije, osvojio je nagradu Obie za predstavu The Indian Wants the Bronx i nagradu Tony za najboljeg sporednog glumca u predstavi koja je igrala na Broadwayu, Does the Tiger Wear a Necktie?. Na ekranu se prvi put pojavio u televizijskoj seriji N.Y.P.D. 1968., i nezapaženom debiju na filmu, Me, Natalie iste godine.

1970-te

U filmu iz 1971. The Panic in Needle Park, u kojem je glumio zavisnika o heroinu, privukao je pažnju reditelja Francisa Forda Coppole.

Pacinov put do slave počeo je nakon uloga Michaela Corleonea u Coppolinu blockbusteru iz 1972., mafijaškom filmu Kum, i Franka Serpica u filmu Serpico 1973.

Iako je nekoliko poznatih glumaca, između ostalih Robert Redford, Warren Beatty, i malo poznati Robert De Niro, pretendiralo na ulogu Michaela Corleonea, reditelj Coppola odabrao je relativno nepoznatog Pacina, što je izazvalo konsternaciju među šefovima studija. Uloga mu je donijela prvu nominaciju za Oscara za najboljeg sporednog glumca. 1973. Pacino je nastupio u vrlo uspješnom Serpicu.

1974. Pacino je reprizirao ulogu Michaela Corleonea u vrlo uspješnom nastavku Kum II, koji je proglašen ravnim originalu. 1975. požnjeo je novi uspjeh filmom Pasje poslijepodne, temeljenom na istinitoj priči o pljačkašu banaka, Johnu Wojtowiczu.

Tokom sedamdesetih, Pacino je imao četiri nominacije za Oscara za najboljeg glumca za uloge u filmovima Serpico, Kum II, Pasje poslijepodne i …I pravda za sve.

Pacino je nastavio glumiti u pozorištu, što mu je donijelo drugu nagradu Tony, za ulogu u predstavi The Basic Training of Pavlo Hummel. Nastupio je u glavnoj ulozi u predstavi Richard III., uprkos slabom odazivu kritike.

1980-te

Pacinova karijera zapala je u krizu početkom osamdesetih, i njegova pojavljivanja u kontroverznim filmovima Cruising i humornoj drami Autor! Autor! bila su pokopana od strane kritike. Uloga Tonyja Montane u filmu Lice s ožiljkom iz 1983., reditelja Briana DePalme, bio je njegov vrhunac karijere. Pacino je zaradio nominaciju za Zlatni globus za ulogu kubanskog kralja narkotika.

Kasnije je, u intervjuu, Barbari Walters priznao da je Tony Montana njegova najbolja uloga u karijeri.

Revolucija iz 1985. bila je neuspjeh na komercijalnom planu, a i kritičari nisu imali lijepe riječi za film, što je rezultiralo četvorogodišnjom Pacinovom apstinencijom od filma, a u međuvremenu se vratio pozorištu. Vratio se filmu 1989. s filmom More ljubavi.

1990-te

Pacino je zaradio novu nominaciju za Oscara za ulogu Big Boy Capricea u bioskopskom hitu Dick Tracy (1990.), a nakon toga slijedila je njegova najslavnija uloga, ona Michaela Corleonea, u Kumu III.

Konačno je osvojio Oscara za najbolju glavnu ulogu, za portret depresivnog, razdražljivog i penzionisanog slijepog pukovnika Franka Sladea u filmu Martina Bresta Miris žene (1992.).

Iste godine bio je nominovan i za najbolju sporednu ulogu za film Glengarry Glen Ross, što je Pacina učinilo prvim glumcem u istoriji koji je zaradio dvije nominacije za uloge u dva različita filma iste godine, te koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu (kao i Jamie Foxx 2005.).

Tokom te godine, Pacinu je ponuđena uloga Batmanova neprijatelja Two-Facea u vrlo uspješnoj animiranoj seriji o Batmanu, ali ju je odbio.

Okrenuo se ulogama u uspješnim kriminalističkim dramama kao što su Carlitov način (1993.), Donnie Brasco (1997.), Probuđena savjest (1999.) i Nesanica (2002.).

1995. Pacino je nastupio u filmu Michaela Manna, Vrućina, u kojem se on i druga filmska ikona, Robert De Niro, pojavljuju zajedno na filmu po prvi put. (Iako su obojica glumili u Kumu II, nisu se pojavili u istoj sceni. Ovo pojavljivanje izazvalo je mnogo pažnje jer su ih tokom godina dosta upoređivali). 1997. Pacino je zaradio odlične kritike glumeći Sotonu u nadrealnom trileru Đavolji advokat.

Od Mirisa žene nije zaradio nijednu novu nominaciju za Oscara, ali je osvojio dva Zlatna globusa poslije 2000., prvo nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo na filmu, a drugu za ulogu za hvaljenoj miniseriji HBO-a, Anđeli u Americi.

Pacino je odbio mnoge velike uloge u svojoj karijeri, kao što su one Han Sola u Ratovima zvijezda, kapetana Willarda u Apokalipsi danas, Jimmyja Conwaya u Dobrim momcima, Richarda Shermana u nikada snimljenom remakeu The Seven Year Itch, i Edwarda Lewisa u filmu Zgodna žena. 1996. je bio kandidat za ulogu generala Manuela Noriege u biografskom filmu Olivera Stonea, sve dok se Stone nije odlučio da će ipak snimati film Nixon. Pacino je dobio i svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu.

2000-te

Pacino je odbio ponudu da posudi glas Michaelu Corleoneu u igrici Kum, jer mu se glas promijenio otkad je početkom sedamdesetih glumio Michaela u prva dva nastavka Kuma. Kao rezultat svega, kompaniji Electronic Arts nije bilo dopušteno upotrebljavanje Pacinova lika ili glasa u igri, iako se lik Corleonea pojavio u njoj.

Pacino je 2003. nastupio u HBO-ovoj miniseriji Anđeli u Americi u ulozi advokata Roya Cohna. Pacino još glumi u pozorištu, a okušao se i u režiranju filmova. Na AFI-jevoj listi 100 najboljih pozitivaca i negativaca u zadnjih 100 godina, on je drugi glumac koji se pojavio na obije liste: na “listi pozitivaca” s ulogom Franka Serpica, a na “listi negativaca” s ulogom Michaela Corleonea.

U oktobru 1997., Pacino je stavljen na četvrto mjesto 100 najvećih filmskih zvijezda svih vremena u izboru časopisa Empire, a kasnije se pojavio i na prvom mjestu u izboru britanskog Channel 4.

Privatni život

Iako se nikad nije ženio i sa statusom vječnog neženje, Pacino ima troje djece. Prvo, Julie Marie, je njegova kćerka s profesoricom glume Jan Tarrant. Osim nje, ima i blizance, Anton i Oliviju, s bivšom djevojkom Beverly D'Angelo.

Nagrade
Oscari
BAFTA nagrade
  • Nominovan: Najbolji novi glumac – Kum (1973.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – Serpico (1975.)
  • Pobjednik: Najbolji glumac – Kum II (1974.)
  • Pobjednik: Najbolji glumac – Pasje posljepodne (1976.)
  • Nominovan: Najbolji sporedni glumac – Dick Tracy (1991.)
Emmy nagrade
  • Pobjednik: Najbolji glavni glumac u miniseriji ili filmu – Anđeli u Americi (2004.)
Zlatni globusi
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – Kum (1973.)
  • Pobjednik: Najbolji glumac – drama – Serpico (1974.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – Kum II (1975.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – Pasje posljepodne (1976.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – Bobby Deerfield (1978.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – …I pravda za sve (1980.)
  • Nominovan: Najbolji glumac u mjuziklu ili komediji – Autor! Autor! (1983.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – Lice s ožiljkom (1984.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – More ljubavi (1990.)
  • Nominovan: Najbolji sporedni glumac – Dick Tracy (1991.)
  • Nominovan: Najbolji glumac – drama – Kum III (1991.)
  • Nominovan: Najbolji sporedni glumac – Glengarry Glen Ross (1993.)
  • Pobjednik: Najbolji glumac – drama – Miris žene (1993.)
  • Pobjednik: Nagrada Cecil B. DeMille (2001.)
  • Pobjednik: Najbolji glumac u miniseriji ili televizijskom filmu – Anđeli u Americi
Filmografija
 2019 The Irishman
Jimmy Hoffa
 2018 Paterno (TV Film)
Joe Paterno
 2017 Hangman
Ray Archer
 2017 The Pirates of Somalia
Seymour Tolbin
 2016 Misconduct
Charles Abrams
 2015 Danny Collins
Danny Collins
 2014 Manglehorn
Manglehorn
 2014 The Humbling
Simon Axler
 2013 Salomé
King Herod
 2013 Phil Spector (TV Film)
Phil Spector
 2012 Stand Up Guys
Val
 2011 Jack and Jill
Al Pacino
 2011 The Son of No One
Detective Charles Stanford
 2010 You Don't Know Jack (TV Film)
Jack Kevorkian
 2008 Righteous Kill
Rooster
 2007 Ocean's Thirteen
Willy Bank
 2007 88 Minutes
Jack Gramm
 2005 Two for the Money
Walter
 2004 The Merchant of Venice
Shylock
 2003 Angels in America (TV Mini-Serija)
Roy Cohn
 2003 Gigli
Starkman
 2003 The Recruit
Walter Burke
 2002 People I Know
Eli Wurman
 2002 S1m0ne
Viktor Taransky
 2002 Insomnia
Will Dormer
 2000 Chinese Coffee
Harry Levine
 1999 Any Given Sunday
Tony D'Amato
 1999 The Insider
Lowell Bergman
 1997 The Devil's Advocate
John Milton
 1997 Donnie Brasco
Lefty
 1996 City Hall
Mayor John Pappas
 1995 Heat
Lt. Vincent Hanna
 1995 Two Bits
Grandpa
 1993 Carlito's Way
Carlito
 1992 Scent of a Woman
Lt. Col. Frank Slade
 1992 Glengarry Glen Ross
Ricky Roma
 1991 Frankie and Johnny
Johnny
 1990 The Godfather: Part III
Don Michael Corleone
 1990 Dick Tracy
Big Boy Caprice
 1990 The Local Stigmatic
Graham
 1989 Sea of Love
Det. Frank Keller
 1985 Revolution
Tom Dobb
 1983 Scarface
Tony Montana
 1982 Author! Author!
Ivan Travalian
 1980 Cruising
Steve Burns
 1979 …and justice for all.
Arthur Kirkland
 1977 The Godfather: A Novel for Television (TV Mini-Serija)
Don Michael Corleone

Epizoda #1.4 (1977) … Don Michael Corleone
Epizoda #1.3 (1977) … Don Michael Corleone
Epizoda #1.2 (1977) … Don Michael Corleone
Epizoda #1.1 (1977) … Don Michael Corleone
 1977 Bobby Deerfield
Bobby
 1975 Dog Day Afternoon
Sonny
 1974 The Godfather: Part II
Michael
 1973 Serpico
Serpico
 1973 Scarecrow
Lion
 1972 The Godfather
Michael Corleone
 1969 Me, Natalie
Tony
 1968 N.Y.P.D. (TV Serija)
John James

Deadly Circle of Violence (1968) … John James

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *