Alan J. Pakula – Biografija

Alan Jay Pakula (7. april, 1928 – 19. novembar, 1998) američki filmski režiser, scenarist i producent poznat po svom doprinosu žanru triler filmova.

Bio je nominovan za tri Oscara: za najbolji film sa filmom Ubiti pticu rugalicu (1962), najbolju režiju sa filmom Svi predsjednikovi ljudi (1976) i najbolji adaptirani scenario sa filmom Sofijin izbor (1982).

Pakula je takođe bio poznat po režiji njegove “trilogije paranoje” u koje spadaju Svi predsjednikovi ljudi, Klute (1971) i Pogled paralakse (1974).

Bio je poznat i po tome što su mnogi glumci koji su glumili u njegovim filmovima osvajali Oscare.

Robert Redford je o njemu rekao da je donosio “osjetljivost i intelekt u naizgled nemogućim temama”.

Alan J. Pakula je izgradio uspješnu karijeru koja je prekinuta njegovom smrću u saobraćajnoj nesreći 1998. godine.

Filmografija
Godina Naziv filma
1957 Fear Strikes Out Producent
1962 To Kill a Mockingbird Producent
1963 Love with the Proper Stranger Producent
1965 Baby the Rain Must Fall Producent
Inside Daisy Clover Producent
1967 Up the Down Staircase Producent
1968 The Stalking Moon Producent
1969 The Sterile Cuckoo Režiser, producent
1971 Klute Režiser, producent
1973 Love and Pain and the Whole Damn Thing Režiser, producent
1974 The Parallax View Režiser, producent
1976 All the President's Men Režiser
1978 Comes a Horseman Režiser
1979 Starting Over Režiser, producent
1981 Rollover Režiser
1982 Sophie's Choice Režiser, producent, scenarist
1986 Dream Lover Režiser, producent
1987 Orphans Režiser, producent
1989 See You in the Morning Režiser, producent, scenarist
1990 Presumed Innocent Scenarist, režiser
1992 Consenting Adults Režiser, producent
1993 The Pelican Brief Režiser, producent, scenarist
1997 The Devil's Own Režiser

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *