Giorgio Moroder – Otac disca

Giovanni Giorgio Moroder (rođen 26 April 1940). italijanski pjevač, tekstopisac, dj i muzički producent. Četvorostruki dobitnik Grammy nagrade, Moroder se smatra pionirom Italo disca, elektronske dance muzike i nazvan je “Ocem disca”.

U Minhenu 70-ih osniva svoju izdavačku kuću Oasis Records, koja sedam godina kasnije postaje subdivizija Casablanca Records. Producira singlove za Donna Summer širom disco ere 70-ih, uključujući “Love to Love You Baby“, “I Feel Love“, “Last Dance“, “MacArthur Park“, “Hot Stuff“, “Bad Girls“, “Dim All the Lights“, “No More Tears (Enough Is Enough)“, i “On the Radio” i postaje osnivač Musicland Studios u Minhenu, koji će kasnije koristiti mnogi umjetnici uključujući Electric Light Orchestra, Led Zeppelin, Queen i Elton John.

Moroder je komponovao i soundtrack za kultni film Midnight Express (za koji je dobio Zlatni globus i Oscar), koji je sadržavao internacionalni hit “Chase“. Takođe je producirao i nekoliko elektronskih diso pjesama za the Three Degrees, dva albuma za Sparks, kao i dosta pjesama za Bonnie Tyler album Bitterblue. 1990, komponuje “Un'estate italiana“, oficijelnu pjesmu 1990 FIFA World Cup.

Kreirao je pjesme za mnogo izvođača, uključujući David Bowie, Kylie Minogue, Irene Cara, Janet Jackson, Madleen Kane, Melissa Manchester, Blondie, Japan i France Joli. Moroder je izjavio da je najviše ponosan sa Berlin‘s “Take My Breath Away“. Pjesma “Flashdance… What a Feeling” donijela mu je Zlatni globus i  Oscara za Najbolju originalnu pjesmu. 2004, uveden je u Muzički hol slavljenih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *