Goran Karan – Biografija

Goran Karan (Beograd, Srbija, SFRJ, 2. aprila 1964. -), hrvatski pjevač zabavne muzike.

Muzička karijera

Početkom 80-tih počinje se baviti muzikom u grupama “Epicentar”, “Zippo”, “Big Blue” (ranije Crna Udovica). Godine 1995. kao vokalni solist grupe “Big Blue” dobija nagradu za rock-hit godine “Priznaj mi”. Iste godine dobiva glavnu ulogu u mjuziklu “Sarajevski krug”. Album “Sarajevski krug”, kao i prvijenac grupe “Big Blue”, izdani su na hrvatskom i engleskom jeziku, uz mnoge koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, te dva gostovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Početkom 1997. godine Goran Karan započinje solo karijeru, a već 1998. osvaja “Zadar-fest” s pjesmom “Kazna mi je što te ljubim”. Krajem 1998. godine u Beču nastupa u glavnoj muškoj ulozi u mjuziklu “Rock It” (u teatru “Ronacher”) u bečkoj produkciji sastavljenoj od osam najpopularnijih mjuzikala od kraja 60-tih godina naovamo: “Jesus Christ Superstar”, “Grease”, ”Hair”, “Tommy”, itd.

Goran Karan 1999. objavljuje svoj prvi solo album “Kao da te ne volim”, koji je rezultat saradnje s proslavljenim splitskim kompozitorom Zdenkom Runjićem. Ploča je bila najprodavanija te godine u Hrvatskoj i postala je platinasta.

Iste godine on pobjeđuje na najprestižnijem hrvatskom festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” s Runjićevom pjesmom “Prozor kraj đardina”. U anketi “Slobodne Dalmacije” proglašen je “Pjevačem godine”, kao i u izboru i glasanjima brojnih drugih listova i radio stanica u Hrvatskoj. Pjesma “Lipa si, lipa” pobijedila je na festivalu “Hit ljeta” u Puli.

Goran Karan imao je do sada niz značajnijih koncerata. Sa “Sarajevskim krugom” nastupio je osam puta u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, dva puta u “Posthofu” u Linzu i u “Theater an der Wien” u Beču. Vrlo uspješno nastupa kao samostalni izvođač, te je zbog velikog interesa u februaru i martu 2000. godine održao četiri velika solistička koncerta u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Televizijski snimak koncerta na splitskom Peristilu (ljeto 1999. godine) nominovan je za svjetski TV festival “Zlatna ruža Montreauxa”.

U junu 2000. godine Goran Karan održava uspješnu turneju na Zapadnoj obali Sjedinjenih Država, a kraj turneje “Kao da te ne volim” obilježio je spektakularnim koncertom na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, kojeg je snimala Hrvatska radiotelevizija.

Na “Dori 2000” s pjesmom “Kad zaspu anđeli” Goran Karan osvaja prvo mjesto i na takmičenju “Eurosong” za pjesmu Evrovizije u Stockholmu zastupa Hrvatsku gdje osvaja deveto mjesto.

Prestižna diskografska nagrada “Porin 2000” pripala mu je tri puta i to za “Najbolji album zabavne glazbe”, za “Najbolju mušku vokalnu izvedbu” i “Najbolju vokalnu suradnju” (duet s Oliverom Dragojevićem).

Za novu diskografsku kuću “Cantus” u julu 2000. godine Karan izdaje promotivni singl s pjesmom “Ja sam samo vagabundo”, s kojom nastupa na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana 2000” i osvaja nagradu “Zlatni galeb”. Krajem jula 2000. objavljuje svoj drugi samostalni album pod nazivom “Vagabundo”. Na njemu je s kompozitorom Zdenkom Runjićem okupio istu “pobjedničku” ekipu saradnika kao i na prvom albumu.

Iste godine nastupiće na “Zagrebfestu”, održati turneje po Hrvatskoj (s posebnom serijom koncerata “Vagabundo” u pozorišnim kućama), Sloveniji (takođe s “pozorišnim” koncertima), Švajcarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Slovačkoj.

U 2001. godini album “Vagabundo” bilježi uspjehe u Turskoj, izdat je u izvornoj verziji, a pjesma “Stay With Me” (Ostani u engleskoj verziji) zauzima prva mjesta na turskim top listama. Krajem godine Karan je boravio u Turskoj gdje je imao nekoliko nastupa u sklopu promotivne turneje; na izboru Ford Super model of the year, u turskoj verziji BIG BROTHER SHOW. Nastupi su izuzetno medijski propraćeni, intervjui za 10 TV stanica kao i za časopis Cosmopoliten. Nakon uspjeha u Turskoj pjesma “Stay With Me” doživjela je mnoge obrade u svijetu (Južna Koreja, Njemačka).

Novi album s najvećim hitovima i dvijema novim pjesmama, “Dalmatinske suze”, objavio je krajem juna 2001. godine. Ploča je prodata u zlatnom tiražu, a sa naslovnom pjesmom je osvojio nagradu “Zlatni galeb” na “Melodijama hrvatskog Jadrana” 2001. godine.

Krajem juna 2002. godine Goran Karan sa naslovnom pjesmom sa novog albuma (koji je izašao u avgustu 2002. godine) “AHOJ”, pobjeđuje na “Melodijama hrvatskog Jadrana”. U jesen 2002. nastupa u Turskoj na internacionalnom festivalu mediteranske pjesme “Megahit” sa engleskom obradom pjesme “Potonut ću u mrak” i osvaja drugo mjesto.

2003. godina je započela sa turnejom po Kanadi, zatim je slijedila turneja po Australiji i Novom Zelandu, te priprema naslovne uloge u hrvatskom mjuziklu Zdenka Runjića “Grgur”.

U 2004. godini na Splitskom festivalu osvaja drugu nagradu stručnog žirija sa pjesmom “Pristajem na sve”, na internacionalnom festivalu “Sunčane skale” u duetu sa Ivanom Banfić i pjesmom “Ljubav trebam svaki dan” osvaja drugo mjesto , a na “Ohridfestu” pripala mu je prva nagrada za pjesmu “Svit je luda balota”.

2005. godina Karan potpisuje ugovor s diskografskom kućom Menart za koju iste godine objavljuje svoj četvrti studijski album, “Od srca do usana”, sa 16 pjesama. Album je najavljen uspješnim singlom “Bijele zastave” kojeg je Goran izveo na Dori 2005. Uslijedilo je sudjelovanje na Splitskom festivalu sa pjesmom “Ružo moja bila” s kojom je Karan pobijedio i osvojio Grand Prix. Uporedo s izlaskom albuma, Goran je započeo i humanitarnu akciju “Od srca do usana” s kojom je do sredine 2006. obilazio Domove za nezbrinutu djecu.

Finale HRF-a 2006. osigurava mu pjesma ‘Ovo srce’. Ponovni uspjeh postiže i na Festivalu zabavne glazbe Split ‘06 s pjesmom ‘Da me pojubiš’ kojoj je pripalo Srebrno jedro publike u Superfinalu festivala. Pjesma ‘Dite jubavi’, inače duet s mladim operskim umjetnikom Sašom Jakelićem dobija Prvu nagradu publike na 9. po redu festivalu Dalmatinske šansone u Šibeniku 2006. i ponovo Karana vraće na vrhove domaćih top lista.

2007. ulazi u finale 11. HRF-a sa pjesmom “Vitre moj”. A na 10. jubilarnom festivalu Dalmatinske šansone Goran s pjesmom “Dica” osvaja drugu nagradu stručnog žirija. U novembru (15.11) Goran održava veliki koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Na Zagrebfestu 2007. nastupa sa Tamburškim Orkestrom i Horom Pinkovac s pjesmom “Daleko je more”, koju je napisao društvu za 30-ljetnji jubilej postojanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *