Ivana Lupšić – Pismo majci

Pismo majci

Početak ovog teksta počeću sa rečenicama iz pismenog sastava osnovaca… Ja sam neko ko nema ideale. Imam jednu osobu kojoj se divim. To je moja majka. Svakom je svoja majka posebna, ali moja je jedinstvena, najposebnija, najsnažnija, najhrabrija i najpametnija majka na ovom svijetu. Pošto ja imam problem sa iskazivanjem emocija, odlučila sam da joj to pismeno kažem..

Najdivnija i najsnažnija ženo na svijetu. Majko moja.
Ti koja si me nosila devet mjeseci, a pritom si imala poteškoće sa trudnoćom, nisi marila za sebe, nego si brinula da se ja rodim živa i zdrava.
Ti koja si mi podarila život i ono što jesam danas, dugujem da ti napišem par rečenica i da ti odam počast. Zaslužuješ itekako. S obzirom da život i brak na Balkanu nisu nimalo laki, pokazala si mi da postoji bolje sjutra.
Ti koja nisi školovana, odgajala si me i vaspitala kao da sam plemkinja na dvoru. Naučila si me da razdvojim dobro od lošeg, usadila mi moralne norme i onu najvažniju osobinu… da budem čovjek!
Iako sam u pubertetu (kao i svi tada) mislila da si mi najveći neprijatelj, bila ponekad gruba, govorivši da “ću te se odreći preko svih novina”, sada sam najponosnija ćerka na svijetu.
Bila si najstrožija majka u odrastanju, a sada si najtolerantnija osoba na planeti.
Hvala ti što si uvijek bila tu, što si me naučila svemu što znam, što sam od tebe saznala za “prvu menstruaciju”, “kada treba imati momka”, “kada imati odnos prvi put”, “kako preboljeti veliku ljubav”, “kako naučiti da se borim sa nedaćama i problemima”, “kako skloniti prepreke s puta”, “kako prihvatiti realnost i istinu, uprkos tome sto su bolne”..
Hvala ti što si mi dala slobodu (a, da ipak znam gdje je granica).
Hvala ti što si poštovala moje odluke (koje nisu uvijek bile ispravne).
Hvala ti što si me izvela na pravi put i što sam postala ovakva kakva jesam. Zahvaljujući tebi.
Jednog dana ću i ja biti majka.
Želja mi je da me moje dijete voli i
poštuje kao ja tebe!
Tvoja Iv!  :*

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *