Jayne Mansfield – Biografija

Jayne Mansfield (Bryn Mawr, 19. april 1933. – New Orleans, 29. jun 1967.) američka glumica, poznata kao jedan od najvećih hollywoodskih zvijezda, odnosno seks simbola na prelazu iz 1950-ih u 1960-e.

Na karijeru su joj značajno uticale njene neobično velike grudi, koje je često naglašavala izborom odjeće, ali i promotivnim trikovima poput “slučajnog” skidanja, kao i poređenja sa Marilyn Monroe koja se smatrala njenom glavnom suparnicom, i čiji je imidž znala parodirati. Slavnom je postala 1955. godine nedugo nakon što se fotografisala za Playboy, odnosno, nakon što je na Broadwayu tumačila lik glumice Rite Marlowe (temeljen na Monroe) u satiričnoj predstavi Will Success Spoil Rock Hunter?.

Ona joj je omogućila početak karijere, odnosno nastupe u nekoliko izuzetno uspješnih filmova među kojima se ističu The Girl Can't Help It te filmska verzija njenog brodvejskog hita. Iako je Mansfield u filmovima njegovala imidž “glupe plavuše”, u stvarnosti je bila relativno dobro obrazovana te, između ostalog, tečno govorila nekoliko jezika.

Od 1959. joj se karijera našla u silaznoj putanji, a za što su najzaslužnije bile njene česte trudnoće, zbog kojih je sve teže održavala liniju. 1963. je ponovo nakratko vratila popularnost eksplicitnim slikama za Playboy, a nakon kojih je slijedio Promises! Promises!, poznat kao prvi moderni mainstream hollywoodski film u kome se glavna zvijezda pojavljuje gola.

Četiri godine kasnije je poginula u saobraćajnoj nesreći čiji su morbidni detalji kasnije postali predmetom urbanih legendi.

Mansfield se udavala tri puta i imala petoro djece, među kojima je kćerka Mariska Hargitay, danas ugledna televizijska glumica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *