Leonid Šejka – Biografija

Leonid Šejka (24.04.193215.12.1970), jugoslovenski arhitekta i slikar. Bio je jedan od osnivača umjetničke grupe Medijala i učestvovao je na svim izložbama grupe do 1970. godine. Njegova djela bliska su nadrealizmu a na njima je zastupljena bogata simbolika i duboka intelektualnost.

Biografija

Leonid Šejka: Terasa tigra (1969)

Leonid Šejka, rođen je 24.04. 1932. godine u Beogradu. Posle završene Ruske osnovne škole, četiri razreda gimnazije i srednjotehničke škole (odsjek arhitekture) 1949., diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine. Slikarstvom se bavio od 1950. godine. Bio je jedan od osnivača i teoretičara grupe Baltazar, koja je prerasla u grupu MEDIALA 1957. god. Od 1961. bio je član ULUS-a. Prvi put grupno izlaže 1953. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je u beogradskoj Galeriji Grafički kolektiv, 1958. godine.

Šejka je radio i skulpturu, zatim objekte, ilustracije knjiga, scenografiju, a bavio se i vanlikovnim eksperimentima i teorijom. Pored niza članaka publikovanih u časopisima (Vidici, Polja, Razlog, Danas, Student i Umetnost), objavio je Traktat o slikarstvu za koji je 1965. godine dobio Nolitovu nagradu. Izgradio je vrlo složeno djelo koje polazi od iskustva nadrealizma i dadaizma, da bi od 1960. formirao individualni izraz u kome je bio posebno zaokupljen problemom uloge predmeta u strukturi slikarske predstave.

Učestvovao je u radu likovnih kolonija u Sićevu 1966. i u Počitelju 1969. godine. U ljeto 1967. putuje u Minhen, Salcburg i Bern; a u proljeće 1968. u Cirih i Frankfurt, da bi preko ljeta iste godine obišao Italiju sve do Napulja i Pompeje. Do kraja života boravio je u Cirihu, Bernu i Parizu a putovao je i u Englesku i Holandiju.

Izlagao je na 72 kolektivne izložbe širom Jugoslavije i inostranstvu i imao je 15 samostalnih izložbi u Beogradu, Minhenu, Cirihu, Bazelu i Bernu u periodu od 1958-70. godine.

Šejkin opus se može podijeliti u pet osnovnih tema kojima se bavio: – „Multiplikacija predmeta“, „Đubrišta“, „Skladišta“, „Enterijeri“ i „Mrtve prirode“.

Umro je u Beogradu, 15. decembra 1970. godine.

Mediala

1957. sa grupom slikara — osnovao je grupu „Mediala“. koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori. Svim članovima Medijale bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umjetnosti i beskrajno vjerovanje u njene sveukupne moći. Članovi Mediale su bili: (Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Kosta Bradić, Uroš Tošković, Miodrag Dado Đurić, Ljuba Popović, Vladimir Veličković, Milić Stanković, Milovan Vidak, Svetozar Samurović i Vladan Radovanović).

Prva izložba pod nazivom „Medijalna istraživanja“ održana je u galeriji Grafički kolektiv a izlagali su Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Vladan Radovanović.

Grupa Mediala je imala 12 izložbi.

Bibliografija
  1. Leonid Šejka, Traktat o slikarstvu, Nolit, Beograd, 1964.,
  2. Leonid Šejka, Grad-Djubrište-Zamak, Književne novine, Beograd, 1982.,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *