Montserrat Caballé – Biografija

Montserrat Caballé (punim imenom: Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch), Barcelona 12. april 1933. godine — Barcelona, 6. oktobar 2018, španskokatalonska operska pjevačica, poznata po svojoj bel canto tehnici pjevanja i ulogama u operama Rossinija, Bellinija i Donizettija.

Biografija

Rođena je u Barceloni. Studirala je muziku u Konzervatoriju Liceu i tehniku pjevanja pod mentorstvom Eugenia Kemmenyja. Dobitnica je zlatne medalje. Pridružuje se Bazelskoj operi 1956., gdje je učinila svoj profesionalni debi 1957 kao Mimi u operi La bohème. U sezoni 1960-1961 je bila angažovana u Bremenskoj operi, gdje je proširila svoj repertoar. Vraća se u Barcelonu 1962. godine, gdje je učinila svoj debi u Teatru Liceu, igrajući u Arabelli Richarda Straussa.

Karijera

Njena svjetska karijera započinje 1965. kada je zamijenila nezamjenjivu Marilyn Horne u njenoj ulozi u Donizettijevoj operi Lucrezia Borgia u New Yorškom Carnegie Hallu.

Dalje slijede brojni nastupi od Metropolitan opere, Arena di Verona, La Scala do Covent Gardena i moskovskog Bolshoia.

U septembru 1974. zbog zdravstvenih problema i operacije benignog tumora u abdomenu, nakratko prekida karijeru, ali već 1975. nastupa u operi Norma.

U kasnijim godina, značajna je njena saradnja sa Freddie Mercuryjem 1988 godine, kada je sa njim u duetu snimila poznati hit Barcelona, koji je iste godine uključen u istoimeni album. Ova pjesma je kasnije postala oficijelna himna Ljetnjih olimpijskih igra koje su održane 1992. u Barceloni.

Bila je mnogo angažovana kao UNESCO-ov ambasador dobre volje, a uspostavila je i fondaciju za pomoć djeci u Barceloni. Udala se 1964. za tenora Bernabéa Martíja, s kojim ima kćerku Monserrat Martí, koja je takođe sopran.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *