Shirley MacLaine – Biografija

Shirley MacLaine (pravo prezime MacLean Beaty; Richmond, 24. april 1934.), američka glumica. Sestra Warrena Beattyja.

Mlade godine

MacLaine se rodila u Richmondu u američkoj saveznoj državi Virginiji kao dijete Ira Owensa Beatya, engleskog porijekla, i njegove supruge Kathlyn, kanadske majke irskog porijekla. Ime Shirley je dobila po slavnoj Shirley Temple. Jako je voljela balet kojeg je vježbala od svoje treće godine. Nakon završetka srednje škole, u kojoj je bila navijačica, seli se u New York kako bi postala glumica na Broadwayu. San joj se ostvario kada je zamijenila glumicu Carol Haney u mjuziklu “The Pajama Game”. Tokom jednog izvođenja predstave u publici je sjedio i reditelj i producent Hal B. Wallis koji ju je primijetio te joj ponudio ugovor da postane glumica u Hollywoodu za Paramount Pictures. Kasnije ga je tužila zbog spora oko tog ugovora.

Karijera

Njen prvi film je bila crna komedija „Nevolje sa Harryem“ iz 1955., kojeg je režirao Alfred Hitchcock. Uslijedila je popularna avanturistička komedija “Put oko svijeta u 80 dana” koja je čak osvojila Oscara za najbolji film. Kasnije je glumila u slavnim komedijama “Apartman” te “Slatka Irma” koje je režirao slavni Billy Wilder. Bila je pet puta nominovana za Oscara da bi ga konačno osvojila za tragikomediju “Vrijeme nježnosti” iz 1983. Uz to je osvojila i 7 Zlatna globusa – od toga 4 za filmove “Slatka Irma”, “Apartman”, “Vrijeme nježnosti” te za “Madame Sousatzka” (za taj film nije nominovana za Oscara, čime je postala jedina glumica u istoriji koja je osvojila Zlatni globus za ulogu u drami a da kasnije nije nominovana i za Oscara). Od 1972. do 1977., te od 1984. do 1988. je napravila pauzu da bi se kasnije vratila filmskim ulogama.

Bila je udata za biznismena Stevea Parkera do 1982. Zajedno su imali kćerku, Sachi Parker, rođenu 1956. No razvela se od njega kada je otkrila da ju je varao sa ljubavnicom, kojoj je davao njen novac. Pobornica je solipsizma te je napisala puno knjiga o tome.

Filmografija
 2018 Men of Granite
Sophia Prather
 2018 Nicole
Elf Polly
 2018 Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer
Mrs. Grindtooth (engleska verzija, glas)
 2017 The Last Word
Harriet
 2016 A Heavenly Christmas (TV Film)
Pearl
 2016 Wild Oats
Eva
 2014 Glee (TV Serija)
June Dolloway

The Untitled Rachel Berry Project (2014) … June Dolloway
The Back-Up Plan (2014) … June Dolloway
 2014 Elsa & Fred
Elsa
 2012-2013 Downton Abbey (TV Serija)
Martha Levinson

The London Season (2013) … Martha Levinson
Epizoda #3.2 (2012) … Martha Levinson
Epizoda #3.1 (2012) … Martha Levinson
 2011 Bernie
Marjorie Nugent
 2010 Valentine's Day
Estelle
 2008 Anne of Green Gables: A New Beginning (TV Film)
Amelia Thomas
 2008 Coco Chanel (TV Film)
Old Coco Chanel
 2007 Closing the Ring
Ethel Ann
 2005 Rumor Has It…
Katharine Richelieu
 2005 In Her Shoes
Ella Hirsh
 2005 Bewitched
Iris Smythson / Endora
 2003 Carolina
Grandma Mirabeau
 2002 Salem Witch Trials (TV Film)
Rebecca Nurse
 2002 Hell on Heels: The Battle of Mary Kay (TV Film)
Mary Kay
 2001 These Old Broads (TV Film)
Kate Westbourne
 2000 Bruno
Helen
 1999 Joan of Arc (TV Mini-Serija)
Madame de Beaurevoir

Epizoda #1.3 (1999) … Madame de Beaurevoir
Epizoda #1.2 (1999) … Madame de Beaurevoir
Epizoda #1.1 (1999) … Madame de Beaurevoir
 1998 Stories from My Childhood (TV Serija)
Narrator

The Nutcracker (1998) … Narator (glas)
 1997 A Smile Like Yours
Martha (nepotpisana)
 1996 The Evening Star
Aurora Greenway
 1996 Mrs. Winterbourne
Grace Winterbourne
 1995 The West Side Waltz (TV Film)
Margaret Mary Elderdice
 1994 Guarding Tess
Tess Carlisle
 1993 Wrestling Ernest Hemingway
Helen Cooney
 1992 Used People
Pearl Berman
 1991 Defending Your Life
Shirley MacLaine
 1990 Postcards from the Edge
Doris Mann
 1990 Waiting for the Light
Aunt Zena
 1989 Steel Magnolias
Ouiser Boudreaux
 1988 Madame Sousatzka
Madame Sousatzka
 1987 Out on a Limb (TV Mini-Serija)
Shirley MacLaine

Epizoda #1.2 (1987) … Shirley MacLaine
Epizoda #1.1 (1987) … Shirley MacLaine
 1984 Cannonball Run II
Veronica
 1983 Terms of Earment
Aurora Greenway
 1980 A Change of Seasons
Karyn Evans
 1980 Loving Couples
Dr. Evelyn Lucas Kirby
 1979 Being There
Eve Rand
 1977 The Turning Point
Deedee
 1976 Circasia (Kratkometražni)
Clown
 1972 The Possession of Joel Delaney
Norah Benson
 1971-1972 Shirley's World (TV Serija)
Shirley Logan
 1971 Desperate Characters
Sophie Bentwood
 1969 Sweet Charity
Charity
 1968 The Bliss of Mrs. Blossom
Harriet Blossom
 1967 Woman Times Seven
Paulette / Maria Teresa / Linda / …
 1966 Gambit
Nicole
 1965 John Goldfarb, Please Come Home!
Jenny Ericson
 1964 The Yellow Rolls-Royce
Mae Jenkins
 1964 What a Way to Go!
Louisa May Foster
 1963 Irma la Douce
Irma La Douce
 1962 Two for the Seesaw
Gittel ‘Mosca’ Moscawitz
 1962 My Geisha
Lucy Dell / Yoko Mori
 1961 The Children's Hour
Martha Dobie
 1961 Two Loves
Anna Vorontosov
 1961 All in a Night's Work
Katie Robbins
 1960 Ocean's Eleven
Tipsy Girl (nepotpisana)
 1960 The Apartment
Fran Kubelik
 1960 Can-Can
Simone Pistache
 1959 Career
Sharon Kensington
 1959 Ask Any Girl
Meg Wheeler
 1958 Some Came Running
Ginnie Moorehead
 1958 The Matchmaker
Irene Molloy
 1958 Hot Spell
Virginia Duval
 1958 The Sheepman
Dell Payton
 1956 Around the World in 80 Days
Princess Aouda
 1955 Artists and Models
Bessie Sparrowbrush
 1955 The Trouble with Harry
Jennifer Rogers

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *