Cher – Biografija

Cher je umjetničko ime Cherilyn Sarkisian (El Centro, Kalifornija, Kalifornija, 20. maja 1946.), američke zabavljačice, glumice i pjevačice.

Životopis

Od početka muzičke karijere prodala je oko 100 miliona primjeraka ploča. Kao članica dua “Sonny i Cher“, popularnog u 60-ima, prodala je preko 80 miliona ploča. Duo se razišao 1974. godine. Na muzičkoj sceni prisutna je preko 50 godina, te je prerasla u muzičku ikonu.

Put prema slavi počeo je 1963. godine kada kao 17-godišnjakinja u jednom kafiću upoznaje mladića zvanog Sonny Bono, koji će biti i ostati njena najveća ljubav, kao i muzički saradnik.

S 19 godina, 1965., pojavljuje se pjesma “I Got You Babe“, i dolazi na broj 1 američke i britanske top liste. Prvo dijete (kćer Chastity) rodila je 4. maja 1969. godine. 1971. Sonny i Cher dobijaju vlastiti show. Drugi put se udaje 1975. godine za muzičara Gregg Allmana i ima sina zvanog Elijah Blue Allman koji je i sam muzičar te savremeni umjetnik.

Imala je veze sa mnogo poznatih i manje poznatih muškaraca (Val Kilmer, Gene Simmons, itd.). Kroz 80-e godine imala je niz uspona i padova. Tada započinje svoju filmsku karijeru koja je bila njen početni plan prije nego je upoznala Sonny-a. Oscara i Zlatni globus dobija 1988. Kroz devedesete snima albume, filmove te se pojavljuje u reklamnim prodajama. 1998. Sonny gine u skijaškoj nesreći u Aspenu. Iste godine izdaje album Believe, a mediji je nazivaju Sonnyevom udovicom. 1999. dobija nagradu Grammy.

Snimila je 17 filmova. Podvrgla se nekoliko puta plastičnim operacijama. Od 2008.-2011. godine nastupa u Caesar's Palace u Las Vegasu u svom showu Cher at the Colosseum.

Karijera

Cherilyn Sarkisian LaPierre u želji za slavom i uspješnom karijerom počinje pjevati u duetu sa Sonnyem Bonom. Isprva pristupa vrlo sramežljivo ali uz pomoć Sonny-a ali i kvaru automobila pratećeg vokala Darlene Love počinje zajedno sa Sonny-em raditi za u tadašnje vrijeme najvećeg producenta Phila Spectora.

Sonny i Cher započinju karijeru kao Ceaser and Cleo međutim nakon serije neuspješnih singlova mijenjaju ime u Sonny i Cher, objavljuju svoju najpoznatiju pjesmu zajedničke karijere “I Got You Babe” te ostaju kao privatni i poslovni partneri više ili manje uspješni do sredine 1970-tih godina. Od njega se odvaja te 1974. godine te počinje pjevati kao samostalna pjevačica.

1971. izdaje novi singl “Gypsys, Tramps and Thieves” koji je bio njen prvi samostalni singl koji će dospjeti na broj 1 top liste. Ostala dva singla su “Half Breed” objavljen 1973. i “Dark Lady” objavljen 1974. U to vrijeme napušta Sonny-a te se vraća Phil Spectoru u pokušaju da svoju karijeru dovede na jedan “zreliji, viši” nivo.

U tom razdoblju nastaju dva neuspješna singla, “A Woman's Story” te duet s Harry Nilssonom “A Love Like Yours”. Godine 1975.-1977. su u muzičkom smislu bile veoma neuspješne za Cher. Potpisuje ugovor za izdavanje četiri albuma s Warner Brother Records te objavljuje albume “Stars” (1975), “I'd Rather Believe In You” (1976), “Cherished” (1977) te album sa svojim tadašnjim mužem Gregg Allman-om pod nazivom “Two The Hard Way” (1977).

S njim takođe kreće i na kratku karijeru po Evropi, ali je napušta nakon mjesec dana jer saznaje da se on vratio drogama i alkoholu. Tada ga i zauvijek napušta. Zanimljivo je pomenuti da iako muzički nije bila uspješna, ipak se vraća malim ekranima te pokreće vlastiti TV show jednostavnog naziva “Cher” koji uspješno krasi male ekrane u dvije sezone od 16. februara 1975. do 4. januara 1976. godine.

Ovim showom dokazuje da je sposobna sama vladati ekranom te uz veliki broj poznatih gostiju show postaje izrazito popularan među publikom. Uprkos uspjehu smatra da je sigurnija kad je u društvu sada već bivšeg muža, Sonny Bono-a te njih dvoje ponovo počinju voditi show pod nazivom The Sonny And Cher Show koji biva ukinut nakon dvije sezone sredinom 1977. godine. Bilo je očito da je magija nestala.

Pri tome je potrebno spomenuti i da je u isto vrijeme Cher bila trudna s novim suprugom te punila naslovne stranice tabloida radi muževih eskapada zahvaljujući njegovim zavisnostima o drogama i alkoholu. 1978. godine vraća se malim ekranima, ali u solo jednokratnom showu imena “Cher… Special“, a 1979. godine u showu “Cher And Other Fantasies”.

Iste godine vraća se i na muzičku scenu s dva albuma “Take Me Home” (januar, 1979.) te “Prisoner” (oktobar, 1979.). Prvi album postiže znatno veći uspjeh te istovremeno predstavlja i njen prvi susret s disco muzikom koji će joj 90-tih godina ponovo oživjeti karijeru najuspješnijim singlom karijere “Believe” (1998).

1980. pridružuje se rock grupi Black Rose te tadašnjem dečku, gitaristi i pjevaču Les Dudek-u te s njima objavljuje jedan neuspješan album naziva “Black Rose” te potom kreće na turneju “Take Me Home Tour“, svoju prvu samostalnu turneju u karijeri. 1982. objavljuje potpuno neprimijećen album “I Paralyze” te uspješan singl s Meat Loaf-om “Dead Ringer For Love“.

Iste godine započinje i glumačku karijeru na Broadway-u u predstavi pod rediteljskom palicom Roberta Altman-a, “Come Back To The Five And Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean“. Za filmsku verziju pomenute predstave biva nominovana za prestižnu nagradu Golden Globe. 1983. godine glumi uz Meryl Streep i Kurt Russell-a kao lezbijka u filmu po istinitoj priči, “Silkwood“.

Za ovu ulogu biva nominovana za Oscara te osvaja svoju prvu Golden Globe nagradu. 1985. godine snima film takođe rađen po istinitom događaju “Mask” i osvaja nagradu za najbolju glumicu na Canskom Filmskom Festivalu iste godine. Veliko iznenađenje je činjenica da za pomenutu ulogu nije bila nominovana za Oscara, ali njena uloga nije ostala nezapažena, čak naprotiv.

1987. se pojavljuje u tri filma: crnoj komediji “Witches Of Eastwick“, sudskoj drami “Suspect” te u romantičnoj komediji “Moonstruck” za koji 1988. godine osvaja Golden Globe nagradu te Oscara za najbolju žensku ulogu.

Iste godine vraća se i nakon petogodišnje pauze na muzičku scenu s albumom “Cher” te se s njim vraća svojim rock korijenima. 1989. godine objavljuje najuspješniji album karijere “Heart Of Stone” s velikim hitom “If I Coul Turn Back Time” te kreće na drugu samostalnu turneju “Heart Of Stone Tour“.

1990. vraća se filmskom platnu u filmskoj verziji knjige “Mermaids” istog naziva. 1991. godine slijedi album “Love Hurts” te sljedeće godine i istoimena turneja. U to vrijeme Cher otkriva da boluje od Epstein-Barr virusa nakon dvije godine življenja u neznanju, ali zabrinutosti zbog konstantne iscrpljenosti.

1995. objavljuje jedan od najboljih, ali zanemarenih albuma svoje karijere, “It's A Man's World” na kojem se nalazi i uspješna obrada Mark Cohen-ove pjesme “Walking In Memphis“. Sljedeće godine se pojavljuje u filmu “Faithful” koji ne postiže uspjeh ali iste godine ostvaruje svoj režiserski debi u filmu “If These Walls Could Talk“.

Godine 1998. objavljuje do danas najuspješniji singl svoje karijere “Believe” te istoimeni album. Iduće godine kreće na rasprodanu svjetsku turneju “Do You Believe? Tour” te joj pomenuti album donosi prvu Grammy nagradu u karijeri. Iste godine se pojavljuje u filmu “Tea With Mussolini“.

2000. godine objavljuje autorski album “Not.Com.mercial” na internetu koji je nastao na konvenciji autora 1994. godine u Francuskoj. Većinu materijala na albumu piše sama te obrađuje mračniju stranu života. Nakon uspješne turneje, 2001. godine objavljuje album “Living Proof” koji ne ostvaruje jednaki uspjeh kao prethodnik te objavljuje da kreće na posljednju turneju karijere pod nazivom “Living proof: The Farewell Tour” koja će trajati od 2002.-2005. godine i postaće najuspješnija karijera samostalne muzičarke u istoriji.

2003. pojavljuje se u filmu “Stuck On You” u kojem ismijava svoju poziciju u showbusinessu te još jednom dokazuje kako joj dobro leže uloge u komedijama. Od 2008.-2011. godine nastupa u Las Vegasu u showu naziva “Cher At The Colosseum“. 2010. glumi uz Christinu Aguileru u filmu “Burlesque” u kojem se pojavljuje pjesma “You Haven't Seen The Last Of Me” za koju osvaja Golden Globe nagradu.

2013. godine se nakon jedanaestogodišnje pauze vraća na muzičku scenu s albumom “Closer to the Truth” te ipak odlučuje još jednom počastiti svoje obožavaoce s turnejom. Turneja je nosila naziv “Dressed To Kill Tour” kao jedna od pjesama s posljednjeg albuma.

photo by Rolling Stone

Diskografija
Samostalni studijski albumi:

Ostali albumi

Turneje
Filmografija

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *