David Gahan – Biografija

David Gahan (Epping, Essex, 9. maj 1962.) pravog imena David Callcott je vodeći-vokal engleske synthpop grupe Depeche Mode.

Biografija

Rođen je u radničkoj porodici u malom mjestu u Esexu, Engleska. Otac Len Callcott i majka Sylvia se razvode kad je David imao svega tri godine. Majka se udaje za Jacka Gahana i David, njegova sestra i dva brata nose očuhovo prezime. Očuh umire kad je David imao deset godina. Tada David prvi put saznaje ko mu je pravi otac. Za vrijeme puberteta nalazi se u velikim problemima. Kriminalne radnje njegove mladosti obuhvataju krađu automobila, vandalizam i šaranje zidova sprejevima što je rezultiralo sa tri izlaska pred sud za maloljetnike prije nego što je napunio 14 godina.

Nakon napuštanja srednje škole, u roku od 6 mjeseci, mijenjao je dvadesetak poslova. Međutim, uspijeva upisati Sautend umjetničku školu i uz veliko oduševljenje je završava. Čak dobija i prestižnu nagradu britanskog dizajnerskog društva.

Muzička karijera

1980. godine je Vince Clark bio istovremeno član dvije grupe French Look i Composition Of Sound. Martin Gore se premišlja između ova dva benda i na kraju se pridružuje Andyju Fletcheru u Composition Of Sound. Na jednom lokalnom takmičenju talenata Vince čuje Davida kako pjeva Bowiejeve “Heroje” te ga zove da se pridružiti grupi. David je prihvatio i tako je nastala prvobitna postava. Davidu je, jednom prilikom dok je prelistavao časopise, palo na pamet da grupa promijeni ime i predlaže naziv francuskog modnog časopisa Dépêche-mode (Visoka moda) što se i prihvata. Prvijenac im izlazi za diskografsku kuću Mute Records 1981. godine.

Od tog dana grupa ne prestaje istraživati nove muzičke pravce, a njihov zvuk se razvija neprestano do danas. Izdali su jedanaest studijskih albuma, tri kompilacije, brojne remikse i smatraju se najstarijim predstavnicima muzičkog pravca koji je inspirisao cijeli električni muzički pokret.

David Gahan 2003. izdaje prvi samostalni album pod nazivom Paper Monsters dok drugi samostalni album pod nazivom Hourglass izdaje 2007. godine.

Lični problemi

U avgustu 1995.g David je pokušao samoubistvo žiletom. Po Davidovom kasnijem priznanju, to je bio više “poziv za pomoć” nego pokušaj samoubistva. U ovom periodu života David je imao epizode gledanja meteorološkog TV programa po 12 sati bez prekida i pričanja sa svojom lutkom, za koju je tvrdio da može razgovarati s njim. Ovo je bilo povod da ode u medicinsku ustanovu na liječenje i ubrzo je napušta. 28. maja 1996.g David se predozirao “speedballom” (mješavina heroina i kokaina) u hotelskoj sobi u Los Angelesu. Oživljen je u hitnoj pomoći i ponovo je poslan na liječenje. Poslije dva dana je uhapšen i sud ga je poslao na devetomjesečnu rehabilitaciju. Tužbe zbog posjedovanja droge su povučene oktobra 1996. i od tada je David čist.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *