David Suchet – Biografija

Dejvid Suše (engl. David Suchet) je rođen 2. maja 1946. godine u Londonu. On je drugi od trojice sinova u porodici; najstariji Džon je novinar na televiziji, a najmlađi Piter je ljekar. Dejvidov otac bio je uspješan ginekolog i očekivalo se da će i Dejvid krenuti njegovim stopama, što je ovaj i učinio, ali je onda pao fiziku. Dejvidova majka je ugledna engleska pozorišna glumica. Suše svira klarinet i veoma je religiozan protestant. Voli da čita istorijske romane i biografije. To mu je sigurno jako dobro došlo i u poslu, jer je glumio mnoge istorijske likove kao što su: Edvard Teler, Sigmund Frojd, Napoleon, Salijeri itd.

Dejvid Suše je jedan od najzapaženijih britanskih glumaca. Proslavio se ulogom legendarnog detektiva Herkula Poaroa Agate Kristi u istoimenoj televizijskoj seriji. Suše je čitao belgijsku istoriju da bi dovoljno dobro razumio zemlju iz koje potiče Poaro. Uz to, on je sam skovao taj specifičan francusko-belgijski naglasak koji Poaro posjeduje. On nije ni pravi belgijski (jer Poaroa onda nikada ne bi miješali sa rođenim Francuzom) niti čisto francuski, već njemu specifična mješavina. On je prvi glumac koji je Poarou dao tri dimenzije pošto je zaista duboko zašao u njegovu psihologiju, neobične navike i pravila ophođenja prema ljudima. Nijednom glumcu do tada to nije pošlo za rukom. Takođe se proslavio i po ulozi u nagrađivanom filmu (nezavisne produkcije) „Sunday“, te po popularnim dugometražnim filmovima kao što su „Savršeno ubistvo“ pored Majkla Daglasa i Gvinet Paltrou i „Konačna odluka“.

Suše se 1973. godine pridružio „Royal Shakespeare Company“, gdje je imao zapažene uloge Ahila u „Troilu i Kresidi“, Kalibana u „Oluji“, Merkucija i Tibalta u „Romeu i Juliji“, Orlanda u „Kako vam drago“, Jaga u „Otelu“, kao i Šajloka u „Mletačkom trgovcu“. Pored brojnih nastupa na radiju „BBC“, Suše je glumio i u televizijskim filmovima i imao glavne uloge u čak četiri velike televizijske serije uključujući ulogu Frojda u „The life of Freud“, Blota u „Blott on the Landscape“, Džona Berna u „The NCS“ (National Crime Squad) i, naravno, Herkula Poaroa u „Poarou“ Agate Kristi.

Snimao je dugometražne filmove širom svijeta, uključujući „Foolproof“, „Live From Baghdad“, „Wing Commander“, „Dearly Voyage“, „The Lycona Affair“, „Big Foot and the Hendersons“, „When the Whales Came“, „Iron Eagle“, „Gulag“, „Hunchback of Notre Dame“, „A song for Europe“, „Falcon and the Snowman“, „The Last Innocent Man“, „Red Monarch“, „A World Apart“. Za svoj doprinos drami Suše je povodom rođendanske proslave kraljice Elizabete II 2002. godine dobio orden OBE (Order Of The British Empire).

Zanimljivosti

Od 1976. godine oženjen je istom ženom – Šilom Feris, i sa njom ima dvoje djece.
Iako je publici dobro poznat po liku Herkula Poaroa iz istoimene TV serije, malo je poznato da je Suše 1985. godine u filmu „Trinaestoro za večerom“ („Thirteen at Dinner“), takođe snimljenom po romanu Agate Kristi, igrao lik inspektora Džapa.
1999. Suše je nominovan za nagradu „Lorens Olivije“ za ulogu Salijerija ostvarenu u predstavi „Amadeus“.
Za istu nagradu nominovan je i dvije godine ranije – 1997, za ulogu u predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ („Who's Afraid of Virginia Woolf?“).

Filmografija
 2018 Urban Myths (TV Serija)
Salvador Dali

The Dali and the Cooper (2018) … Salvador Dali
 2017 Capitaine Marleau (TV Serija)
Herbert White

Sang & Lumière (2017) … Herbert White
 2017 American Assassin
Director Stansfield
 2017 Pagliacci: The Imaginary Story of a Sad Clown (Kratkometražni)
Narator (glas)
 2017 Doctor Who (TV Serija)
Landlord

Knock Knock (2017) … Landlord
 2017 Decline and Fall (TV Mini-Serija)
Dr. Fagan

Epizoda #1.3 (2017) … Dr. Fagan
Epizoda #1.2 (2017) … Dr. Fagan
Epizoda #1.1 (2017) … Dr. Fagan
 2017 Peter Pan Goes Wrong (TV Film)
David / Narator
 2016 Shakespeare Live! From the RSC (TV Film)
Oberon
 2015 The Importance of Being Earnest
Lady Bracknell
 2014 Effie Gray
Mr. Ruskin
 1989-2013 Agatha Christie's Poirot (TV Serija)
Hercule Poirot
 2013 The Book of John (Kratkometražni)
Narator (glas)
 2012 The Hollow Crown (TV Serija)
Duke of York

Richard II (2012) … Duke of York
 2011 Great Expectations (TV Mini-Serija)
Jaggers

Epizoda #1.3 (2011) … Jaggers
Epizoda #1.2 (2011) … Jaggers
Epizoda #1.1 (2011) … Jaggers
 2011 Hidden (TV Mini-Serija)
Sir Nigel Fountain

Epizoda #1.4 (2011) … Sir Nigel Fountain
Epizoda #1.3 (2011) … Sir Nigel Fountain
Epizoda #1.2 (2011) … Sir Nigel Fountain
 2010 Ten Glorious Seconds (Kratkometražni)
Albert (glas)
 2010 Going Postal (TV Mini-Serija)
Reacher Gilt

Epizoda #1.2 (2010) … Reacher Gilt
Epizoda #1.1 (2010) … Reacher Gilt
 2009 Act of God
Dr. Benjamin Cisco
 2009 Diverted (TV Film)
Samuel Stearn
 2008 The Bank Job
Lew Vogel
 2007 Maxwell (TV Film)
Robert Maxwell
 2007 Flood
Deputy Prime Minister Campbell
 2007 Dracula (TV Film)
Abraham Van Helsing
 2006 Arthur et les Minimoys
Narator (engleska verzija, glas)
 2006 Agatha Christie: Murder on the Orient Express (Video Igra)
Hercule Poirot (glas)
 2006 Flushed Away
Rita's Dad (glas)
 2005 A Bear Named Winnie (TV Film)
General Hallholland
 2003 Henry VIII (TV Film)
Cardinal Thomas Wolsey
 2003 Foolproof
Leo Gillette
 2003 The In-Laws
Jean-Pierre Thibodoux
 2003 Live from Baghdad (TV Film)
Naji Al-Hadithi
 2002 Pinocchio
Narator / Geppetto / Judge (engleska verzija, glas)
 2002 Get Carman: The Trials of George Carman QC (TV Film)
George Carman QC
 2002 NCS Manhunt (TV Serija)
DI John Borne
 2001 The Way We Live Now (TV Mini-Serija)
Augustus Melmotte

Epizoda #1.4 (2001) … Augustus Melmotte
Epizoda #1.3 (2001) … Augustus Melmotte
Epizoda #1.2 (2001) … Augustus Melmotte
Epizoda #1.1 (2001) … Augustus Melmotte
 2001 Victoria & Albert (TV Film)
Baron Christian Friedrich von Stockmar, M.D.
 2001 Murder in Mind (TV Serija)
Edward Palmer

Teacher (2001) … Edward Palmer
 2001 NCS: Manhunt (TV Film)
DI John Borne
 2000 Sabotage!
Napoleon
 1999 RKO 281 (TV Film)
Louis B. Mayer
 1999 Wing Commander
Capt. Jason Sansky
 1998 A Perfect Murder
Mohamed Karaman
 1998 Seesaw (TV Mini-Serija)
Morris Price

Epizoda #1.3 (1998) … Morris Price
Epizoda #1.2 (1998) … Morris Price
Epizoda #1.1 (1998) … Morris Price
 1997 The Phoenix and the Carpet (TV Mini-Serija)
The Phoenix
 1998 Solomon (TV Mini-Serija)
Joab
 1997 Sunday
Oliver / Matthew Delacorta
 1996 Screen Two (TV Serija)
Vlachos

Deadly Voyage (1996) … Vlachos
 1996 Executive Decision
Nagi Hassan
 1996 Moses (TV Mini-Serija)
Aaron
 1995 Cruel Train (TV Film)
Ruben Roberts
 1994 The Curious (Kratkometražni)
Optician
 1993 Der Fall Lucona
Rudi Waltz
 1992 The Secret Agent (TV Serija)
Alfred Verloc

Epizoda #1.3 (1992) … Alfred Verloc
Epizoda #1.2 (1992) … Alfred Verloc
Epizoda #1.1 (1992) … Alfred Verloc
 1992 Science Fiction (TV Serija)
Roger Altounyan

 1992 The Fool of the World and the Flying Ship (TV Film)
Narator (glas)
 1991 Long Ago and Far Away (TV Serija)
Narator

 1990 Theatre Night (TV Serija)
William Shakespeare

Bingo: Scenes of Money and Death (1990) … William Shakespeare
 1990 The Play on One (TV Serija)
Joe

Separation (1990) … Joe
 1989 Omnibus (Dokumentarna Tv Serija)
Humbert Humbert

 1989 4 Play (TV Serija)
Carver (segment “More Than a Touch of Zen”)

Nobody Here But Us Chickens (1989) … Carver (segment “More Than a Touch of Zen”)
 1989 Cause célèbre (TV Film)
T.J. O'Connor K.C.
 1989 Once in a Life Time (TV Film)
Herman Glogauer
 1988 To Kill a Priest
Bishop
 1988 A World Apart
Muller
 1988 Tales of the Unexpected (TV Serija)
Yves Drouard

A Time to Die (1988) … Yves Drouard
 1988 The Modern World: Ten Great Writers (Dokumentarna Mini-Tv Serija)
Leopold Bloom

James Joyce's ‘Ulysses’ (1988) … Leopold Bloom
 1987 Harry and the Hendersons
Jacques Lafleur
 1987 The Last Innocent Man (TV Film)
Jonathan Gault
 1986 Stress (TV Film)
 1986 King & Castle (TV Serija)
Devas

Partners (1986) … Devas
 1986 Murrow (TV Film)
William L. Shirer
 1986 Iron Eagle
Minister of Defense Col. Akir Nakesh
 1985 Mussolini: The Untold Story (TV Mini-Serija)
Dino Grandi

Epizoda #1.2 (1985) … Dino Grandi
Epizoda #1.1 (1985) … Dino Grandi
 1985 Thirteen at Dinner (TV Film)
Inspector Japp
 1985 A Song for Europe (TV Film)
Steve Dyer
 1985 Blott on the Landscape (TV Mini-Serija)
Blott
 1985 Gulag (TV Film)
Matvei
 1984 Oxbridge Blues (TV Serija)
Colin

The Muse (1984) … Colin
He'll See You Now (1984) … Colin
 1984 Freud (TV Mini-Serija)
Dr. Sigmund Freud
 1984 The Little Drummer Girl
Mesterbein
 1984 Master of the Game (TV Mini-Serija)
André d'Usseau

Epizoda #1.3 (1984) … André d'Usseau
Epizoda #1.2 (1984) … André d'Usseau
Epizoda #1.1 (1984) … André d'Usseau
 1983 Reilly: Ace of Spies (TV Mini-Serija)
Inspector Tsientsin

Prelude to War (1983) … Inspector Tsientsin
 1983 Being Normal (TV Film)
Bill
 1983 Red Monarch (TV Film)
Beria
 1983 The Last Day (TV Film)
Howard
 1983 Trenchcoat
Inspector Stagnos
 1982 The Missionary
Corbett
 1982 The Hunchback of Notre Dame (TV Film)
Clopin Trouillefou
 1981 Play for Today (TV Serija)
Reger

The Cause (1981) … Reger
 1980 Oppenheimer (TV Mini-Serija)
Edward Teller
 1981 A Tale of Two Cities (TV Film)
John Barsad
 1980 Schiele in Prison
Gustav Klimt
 1978 The Professionals (TV Serija)
Krivas

Where the Jungle Ends (1978) … Krivas
 1977 The Quality Connection (Kratkometražni)
George
 1973 The Protectors (TV Serija)
Det. at End / Leo

Goodbye George (1973) … Det. at End (nepotpisan)
Fighting Fund (1973) … Leo
 1971 Henry IV, Part 1: An Introduction (Kratkometražni)
 1971 The Merchant of Venice: An Introduction (Kratkometražni)
 1971 Public Eye (TV Serija)
Martin Kulman

 1970 Hamlet: An Introduction (Kratkometražni)
 1970 The Mating Machine (TV Serija)
Henry

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *