Isadora Duncan – Biografija

Isadora Dankan (San Francisko, 27. maj 1877Nica, 14. septembar 1927) američka plesačica.

Rođena je kao Anđela Isadora Dankan (engl. Angela Isadora Duncan), mnogi je smatraju majkom modernog plesa. Iako nikada nije bila popularna u SAD, zabavljala je publiku širom Evrope. 1900, preselila se u Pariz. Jedno vrijeme je bila udata za ruskog pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina. Preminula je tragično, kada joj se tokom vožnje u „Bugatiju“ dugi crveni šal upleo u točak vozila i ugušio je. O njenom životu snimljen je film „Isadora“, 1968. godine, u režiji Karela Rajsa, sa Vanesom Redgrejv u glavnoj ulozi.

Biografija
Djetinjstvo i mladost

Rođena je u Sjedinjenim Američkim Državama 1877. godine kao najmlađe dijete svojih roditelja. Isadora je imala dva brata i sestru. Sestra Elizabet Dankan je takođe bila plesačica. Njen brat Augustin Dankan je bio poznati režiser. Najstariji brat Rejmond Dankan je bio poznati filozof, pjesnik i umjetnik. Roditelji Isidore Dankan su se razveli dok je ona bila još beba. Napustila je školu zbog siromaštva i počela da daje časove plesa drugoj djeci.

Ples i škola plesa

Napustila je San Francisko i selila se od Čikaga do Nju Jorka. Našla je privremen posao u Augustin Daly's teatru. Preselila se u London (zajedno sa pododicom) 1898. godine posle smrti njenog oca. Tamo pleše u salonima visoke klase. 1900. godine se seli u Pariz sa bratom i majkom. 1902. godine se upoznaje sa umjetnicom Loi Fuler koja joj kasnije sponzoriše koncerte u Evropi. U tom periodu je upoznala filozofa Ničea i dobila ideju da počne svoj filozofski pravac u plesu. Počinje da pleše uz klasičnu muziku što izaziva čuđenje kod publike. Tokom turneja, Isadora je stvorila svoj stil u plesu koji je fokusiran na prirodno kretanje tijela umjesto stroge tehnike baleta. Taj njen stil je postao vrlo popularan, te je i sama ona postala vrlo popularna u Evropi. Otvorila je školu za mlade djevojke željne plesa. Prva takva škola je nastala U Grenvaldu u Njemačkoj. U to gradu je osnovala plesnu grupu Isadore u kojoj su bile šest mladih djevojčica. Njihov prvi nastup je bio 1905. godine. Kasnije ih ona usvaja i one dobijaju prezime Dankan. Kasnije otvara i plesnu školu u Francuskoj ali se ista zatvara zbog Prvog svjetskog rata. Odlazi nekoliko puta u SAD zbog turneja ali nikada više ne živi tamo.

Privatni život

Isadora je bila feministkinja, biseksualka i komunistkinja. 1906. godine dobija ćerku sa Gordonom Krejgom. 1909. godine dobija sina sa jednim francuskim Jevrejinom. Oba djeteta su joj stradala u saobraćajnoj nesreći. 1921. godine odlazi u Rusiju i tamo upoznaje Sergeja Jesenjina za koga se udaje 1922. godine. Taj brak ne traje dugo zbog mentalne bolesti Sergeja Jesenjina. Posle druge godine rastanka Jesenjin se ubija. Isadora doživljava krah svoje plesne škole kada SSSR odlučuje da je ne finansira više. Ona se pritom odaje alkoholu. 1927. godine piše biografiju nazvanu Moj život. Septembra iste godine se ugušila šalom koji se upleo u točkove automobila u kojem se vozila.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *