Kylie Minogue – Biografija

Kajli En Minog (engl. Kylie Ann Minogue) (Melburn, 28. maj 1968) australijska pop i dance pjevačica i glumica. U Velikoj Britaniji je sa svojih 29 top 10 singlova najuspješnija pjevačica posle Madone, a u svijetu je prodala do sada preko 40 miliona singlova i 25 miliona albuma.

Biografija
Djetinjstvo i početak karijere (1968-1980)

Kajli En Minog rođena je kao najstarije dijete od majke Karol (bivša manekenka) i oca Rona (računovođa). Kajlin brat Brendan (rođen 1970) je danas snimatelj na australijskoj televiziji, a sestra Danijel popularnija kao Deni (rođena 1971) je takođe pjevačica i glumica.

Kajli i njena sestra su već kao djeca nastupale u australijskim televizijskim serijama. Prvu ulogu je ostvarila sa 11 godina u TV seriji The Sullivans, a kasnije u serijama The Skyways i The Henderson Kids. Slavu je stekla glumeći djevojku iz susjedstva u sapunici „Neighbours“. U paru s Džejsonom Donovanom, svojim dečkom u seriji i stvarnom životu, serija je postala jako popularna u Australiji i Velikoj Britaniji. Minog je u to doba osvojila ukupno šest nagrada Logi (australijska televizijska nagrada), od toga i Zlatni Logi 1988. g. za najdražu osobu na australijskoj televiziji.

Kada je 1987. godine s ekipom iz serije nastupala na dobrotvornoj priredbi u Melburnu, otpjevala je hit Little Eve (iz 1960-ih godina) The Loco-Motion i toliko se svidjela okupljenima da je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Mushroom Records i izdala hit singl, koji je postao i najprodavaniji singl decenije.

Internacionalni uspjeh (1987-1989)

Zahvaljujući velikom uspjehu u Australiji, tada devetnaestogodišnja Kajli odlazi u Englesku i s najuspješnijim producentskim muzičkim timom osamdesetih godina Stokom, Aitkenom i Votermanom (SAW) i njihovom vlastitom diskografskom kućom PWL (Pete Waterman Ltd.) potpisuje ugovor i kao prvi hit izlazi I Should Be So Lucky i još jednom obrađena The Loco-Motion. Takođe i njen prvi album Kylie, postao je vrlo uspješan i zabilježio svjetsku prodaju u više od 7 miliona primjeraka, a u Engleskoj je bio najprodavaniji album 1988. godine.

Nakon toga uslijedili su nastupi u Japanu, gdje je sa svojom turnejom Disco In Dreams nastupala na najvećim pozornicama, a singl Turn It Into Love održao se cijelih deset nedjelja na broju 1 hit liste. Kako je napredovala u muzičkoj karijeri iste godine napušta TV seriju Neighbours, a sa svojim nekadašnjim kolegom Džejsonom Donovanom snima duet Especially For You, koji takođe postaje svjetski hit. Ubrzo izlazi i drugi album Enjoy Yourself (1989.) s hitom Hand On Your Heart, međutim ostale pjesme nisu bile tako uspješne.

Tada je dobila i prvu ulogu u filmu „The Delinquents“, koji je imao komercijalni uspjeh i bio propraćen njenom obradom pjesme „Tears on My Pillow“ .

Promjena imidža (1990-1992)

S izlaskom njenog trećeg albuma Rhythm Of Love (1990.) mijenja imidž i od djevojčice postaje sofisticirana žena. Počinje isticati erotsku stranu i sve česće iznenađuje javnost svojim sve otvorenijim nastupima. Ne preuzima u svoje ruke samo brigu o izgledu već i pisanje dijela pjesama. Nakon prekida sa Džejsonom Donovanom započinje vezu s pjevačem australijske rok grupe INXS Majklom Hačinsom, koji je sam volio govoriti da mu je omiljeni hobi „kvarenje Kajli“.

Singlovi s albuma su se prilično dobro prodavali i postali popularni u noćnim klubovima i među starijom publikom, na koju je pjevačica i računala. Godine 1991. izdaje četvrti album Let´s Get to It i nakon uredno odrađenog ugovora 1992. prekida ugovor s producentskom kućom SAW.

Kreativne godine (1994-1998)

Kajli je u sledećem razdoblju odlučila promijeniti i muzički stil pa je potpisala ugovor s izdavačem Deconstruction sa kojima 1994. godine izdaje singl „Confide In Me“ i ostvaruje saradnju sa muzičarima poput Pet Shop Boys i M People. Album je bio vrlo uspješan u Australiji i Velikoj Britaniji, ali zato singlovi koji su uslijedili nakon toga nisu postigli veće rezultate. Ovo razdoblje Kajli je kasnije opisala kao razdoblje umjetničkog, a ne komercijalnog razvoja. 1995. neobičnom saradnjom snima odličan duet s Nikom Kejvom, pesmu Where The Wild Roses Grow, koja se mogla okarakterisati kao njen najveći uspjeh devedesetih.

Dugo pripremani album Impossible Princess izlazi 1997. godine u vrlo nezgodno vrijeme podudarajući se sa smrću princeze Dajane, zbog čega je na evropskom tržištu bio preimenovan u Kylie Minogue. Pjesme su ipak bile premračne za većinu njenih obožavalaca, pa veći uspjesi izostaju.

Povratak (2000-2005)

Pod ugovorom s kućom Parlophone/EMI od 1999. u Evropi Kajli izdaje album Light Years s kojim se počela vraćati svojim pop korijenima. 2000. za nju je bila komercijalni povratak na scenu. Pojavom singla Spinning Around osvojila je ponovo vrhove top lista, a videospot u kojem pjevačica na svojoj lijepoj pozadini ima zlatne pantalone postao je apsolutni hit.

Svjetsku je pažnju ponovo skrenula na sebe nastupajući na završnoj proslavi Ljetnjih Olimpijskih igara 2000. u Sidneju izvodeći svoju On A Night Like This i pjesmu Dancing Queen od grupe ABBA. Album „Light Years“ je bio bogat uticajem disco muzike 1970-ih godina, na njemu je sarađivao i Robi Vilijams, a snimili su i duet Kids.

2001. kao Green Fairy je imala cameo ulogu u uspješnom mjuziklu Moulin Rouge!. Ta uloga joj je iste godine donijela nominaciju MTV Movie Awards za „Best Cameo Performance“. Sljedeći hit je bio Can´t Get You Of My Head (za kojeg je osvojila Gremija) sa njenog osmog studijskog albuma, koji se prodao u 7 miliona primjeraka.

S albumom Fever (2001) učvrstila je svoj status, ali opet album Body Language nije imao isti uspeh. Saradnja s ostalim muzičarima uvek joj se isplatila pa joj je tako i pesma I Believe In You koju je snimila sa Scissor Sisters ponovo donela nominaciju za Gremija.

Retrospektiva i Kajli efekat (2005-2006)

Minog na Kanskom filmskom festivalu 2008. godine.

S izložbom Kylie: An Exhibiton ponudila je retrospektivu sasvim druge vrste. Izložba je 2005. godine bila postavljana po cijeloj Australiji na kojoj su se mogli vidjeti kostimi koje je Kajli nosila u svojoj karijeri dugoj gotovo dvadeset godina i zahvaljujući kojima je postala ikona stila. Samo u Melburnu je od januara do aprila izložbu vidjelo 300.000 posjetioca. Turneja Showgirl – The Greatest Hits koja je započela u proleće 2005. bila je planirana kao njena najveća turneja do tada i nakon odrađenih termina u Evropi iznenada je prekinuta.

Razlog je bio objavljen 17. maja i to na naslovnicama dnevnih novina. Porodični ljekar je pronašao kvržicu za koju se potvrdilo da je zloćudni tumor. Nakon objave vesti čak 40% više žena se prijavilo za mamografiju u prve dve nedjelje od objave dijagnoze. Tako je nastao izraz „Kajli efekat“, a u stručnom časopisu „Medical Journal of Australia“ objavljeno je i istraživanje „Uticaj vijesti o bolestima slavnih na skrining za rak dojke: Dijagnoza raka dojke Kajli Minog“. Hiljade obožavaoca su nakon toga dali priloge za istraživanje i liječenje raka dojke ili kupili ružičaste trake. Kajli je 20. maja operisana u Australiji, a u Parizu se podvrgnula šestomjesečnoj hemoterapiji. Krajem septembra pjevačica je otišla na kratki odmor s francuskim glumcem Oliverom Martinezom, s kojim je bila vezi i planirala vjenčanje nakon oporavka.

Za Božić 2005. izašla je Over the Rainbow, Kajlina prva pjesma koja je bila dostupna samo za digitalno preuzimanje (download). Radi se o živoj verziji evergreena koji je postao poznat u izvođenju Judy Garland iz filma Čarobnjak iz Oza, a kojeg je Kajli Minog izvodila na njenoj Showgirl turneji.

U januaru 2006. godine objavljeno je da je liječenje bilo uspješno, ali da se terapija i dalje nastavlja. U septembru 2006. Kajli objavljuje dječju knjigu s naslovom The Showgirl Princess

Diskografija
Albumi
  • 1988. „Kylie“
  • 1988. „The Kylie Collection“
  • 1989. „Enjoy Yourself“
  • 1990. „Rhythm of Love“
  • 1991. „Let's Get to It“
  • 1992. „Greatest Hits“
  • 1994. „Kylie Minogue
  • 1998. „Impossible Princess“
  • 2000. „Light Years
  • 2001. „Fever
  • 2003. „Body Language
  • 2004. „Ultimate Kylie“
  • 2007. „X
  • 2010. „Aphrodite
  • 2012. „The Best of Kylie Minogue“
  • 2014. „Kiss Me Once“
DVD
  • 2001. „On A Night Like This – Live in Sydney“
  • 2002. „Fever 2002 – Live in Manchester“
  • 2002. „Intimate & Live“
  • 2004. „Body Language Live – Album Launch at the London Apollo“
  • 2004. „Ultimate Kylie“
  • 2005. „Kylie Showgirl – The Greatest Hits Tour“
  • 2008. „Kylie Live: X2008“
Singlovi
Filmografija
Televizija
  • 1980. „Skyways“ (mini serija) kao Carla
  • 1980. „The Sullivans“ (TV serija) kao Robin
  • 1985. „The Zoo Family“ (TV serija) kao Yvonne (epizodna uloga)
  • 1985. „The Hernderson Kids“ (TV serija) kao Charlotte “Char” Kernow
  • 1986. „Piano / Fame and Misfortune“ (mini serija) kao Samantha Collins
  • 1986—1988. „Neighbours“ (TV serija) kao Charlene Mitchell/Robinson
  • 1994. „The Vicar of Dibley“ (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 1997. „Men Behaving Badly“ (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 2004. „Kath & Kim“ (TV serija) kao Eponney Rae (epizodna uloga)
Filmovi
  • 1989. „The Delinquents“ (igrani film) kao Lola Lovell – Reditelj: Chris Thomson
  • 1994. „Street Fighter“ (akcioni film) kao Cammy — Reditelj: Steven E. de Souza
  • 1995. „Hayride To Hell“ (kratki film) kao The Girl — Reditelj: Kimble Rendall
  • 1995. „Bio-Dome“ (komedija) kao Dr. Petra von Kant — Reditelj: Jason Bloom
  • 1996. „Misfit“ (kratki film) — Redatelj: Taylor Woods“
  • 2000. „Cut“ (horor film) kao Hilary Jacobs — Reditelj: Kimble Rendall
  • 2000. „Sample People“ (igrani film) kao Jess — Reditelj: Clinton Smith
  • 2001. „Moulin Rouge!“ (mjuzikl) kao The Green Fairy — Reditelj:Baz Luhrmann
  • 2005. „The Magic Roundabout“ (animirani crtani film) kao Florence (glas i naslovna pjesma) — Reditelji: Dave Borthwick, Jean Duval & Frank Passingham.
Turneje i koncerti

Nakon što je na početku svoje karijere Kajli Minog više puta od strane kritičara opisivana kao „drugorazredna Madonna“, etablirala se s Intimate & Live kao uspješna koncertna umjetnica, koja je stalno prisutna na sceni i za razliku od nekih drugih pjevačica stvarno pjeva uživo. Engleski muzički magazin Q je Kajli uvrstio na listu „50 Bands to See Before You Die“. Njene turneje postajale su sve raskošnije, a na dizajnu scenske garderobe sudjelovali su između ostalih i poznati modni kreatori Dolče i Gabana, Karl Lagerfeld i Džon Galiano.

  • 1989. „Disco In Dreams“ (Japan)
  • 1990. „Enjoy Yourself Tour“ (Evropa)
  • 1991. „Rhythm Of Love Tour“ (Australija, Jugoistočna Azija, Japan)
  • 1991. „Let's Get To It Tour“ (Velika Britanija i Irska)
  • 1998. „Intimate & Live“ (Australija, Velika Britanija)
  • 2001. „On A Night Like This“ (Evropa, Australija)
  • 2002. „Fever“ (Evropa, Australija)
  • 2003. „Money Can't Buy“ (koncert povodom objavljivanja Body Language u Hammersmith Apollo u Londonu)
  • 2005. „Kylie Showgirl – The Greatest Hits Tour“ (Evropa)
  • 2007. „Kylie Showgirl – The Homecoming Tour“
  • 2008. „KylieX2008“
  • 2009. „For You, For Me Tour“ (SAD)
  • 2011. „Aphrodite – Les Folies Tour“ (Evropa, Azija, Australija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *