Pete Townshend – Biografija

Piter Denis Blandford “Pit” Taunsend (engl. Peter Dennis Blandford “Pete” Townshend *19. maj 1945.) engleski muzičar, gitarista, tekstopisac i multi-instrumentalista, najpoznatiji kao gitarista i tekstopisac u rok bendu The Who. Njegova karijera u bendu se prostire na preko 50 godina, tokom kojih je bend postao jedan od najuticajnih bendova 20. vijeka.

Taunsend je bio glavni tekstopisac za The Who, napisao je preko 100 pjesama za bendovih 11 studijskih albuma, uključujući i konceptualne albume i rok opere Tommy i Quadrophenia, plus popularne rokenrol radio emisije kao što je Who's Next, a imao je i nekoliko desetina pojava na ne-albumskim singlovima, bonus numera na reizdanjima, i na rijetkim kompilacijama kao što je Odds & Sods. Takođe je napisao više od 100 pjesama koje su se pojavile na njegovim solo albumima, kao i radio džinglova i špica za TV serije. Iako je poznat prije svega kao gitarista, on takođe svira klavijature, bendžo, harmoniku, usnu harmoniku, ukulele, mandolinu, violinu, sintisajzer, bas gitaru i bubnjeve, na nekoliko svojih solo albuma, nekoliko The Who albuma, a i kao gostujući saradnik na nizu snimaka drugih umjetnika. Samouk je na svim instrumentima koje svira i nikada nije imao nikakvu formalnu obuku.

Taunsend je takođe napisao mnoge novinske i časopisne članke, komentare knjiga, eseje, knjige i skripte. Taunsend je na 3. mestu na Dejv Maršovoj listi Najboljih gitarista u The New Book of Rock List, 10. na Gibson.com listi Top 50 gitarista, i 10. na listi časopisa Rolling Stone iz 2011. liste 100 najvećih gitarista svih vremena. 1983., Taunsend je dobio “Brit nagradu za životno djelo”, a 1990. je primljen u Rokenrol kuću slavnih kao pripadnik The Who.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *