Bekim Fehmiu – Biografija

Bekim Fehmiu (rođen 1. juna 1936. – umro 15. juna 2010.) jugoslovenski pozorišni i filmski glumac albanskog porijekla.

Život

Porodica Fehmiu dolazi iz mjesta Đakovica. Oni su takođe živjeli i u Sarajevu, Skadru, i Prizrenu. Bekim je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

Gluma

Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. On je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promijenile istoriju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Njegove uloge su zapažene u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey poznat kao The Adventures of Ulysses, Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.

Međunarodna karijera

Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao sa brojnim filmskim zvijezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma “The Adventurers“, nije dobio dobre kritike, i nije uspio da prodre u Holivud.

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom. 1987. godine je demonstrativno napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande.

Autobiografija

U 2001., u izdanju Samizdat B92 publikovana je knjiga memoara Bekima Fehmiua, sa naslovom Blistavo i strašno.

Smrt

Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Izvršio je samoubistvo. Umro je u 74. godini života.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *