Cole Porter – Biografija

Cole Albert Porter (9. jun 1891 – 15. oktobar 1964) američki kompozitor i tekstopisac. Rođen je u najbogatijoj porodici države Indiane, ali je prkosio željama svog uticajnog djeda kako bi se posvetio muzičkoj karijeri.

Iako je stekao klasično muzičko obrazovanje, specijalizovao se za mjuzikle. Prve uspjehe je stekao 1920-ih, da bi 1930-ih postao jedan od najuticajnijih i najpopularnijih autora na Broadwayu. Za razliku od većine brodvejskih kompozitora, Porter je pisao i muziku i tekst za svoje pjesme.

1937. godine je doživio tešku nesreću na jahanju, zbog koje je ostao obogaljen i decenijama trpio strahovite bolove. Zbog toga je 1940-ih imao poteškoće ponavljati ranije uspjehe, ali se 1948. trijumfalno vratio s popularnim mjuziklom Kiss Me, Kate.

Među najpopularnijim Porterovim mjuziklima su Fifty Million Frenchmen, DuBarry Was a Lady, Anything Goes i Can-Can, a među brojnim hit pjesmama su “Night and Day“, “I Get a Kick out of You“, “Well, Did You Evah!” i “I've Got You Under My Skin“. Takođe je komponovao niz partitura za hollywoodske filmove od 1930-ih do 1950-ih.

1919. godine je oženio aristokratkinju Lindu Lee Thomas. Iako je ona od samog početka bila svjesna Porterove homoseksualnosti, brak je bio srećan i održao se sve do njene smrti 1954. godine.

Poznate pjesme

Uz navedena djela je navedena pozorišna predstava, odnosno igrani film. U slučajevima gdje je pozorišni mjuzikl ekranizovan navodi se godina pozorišne predstave.

Detaljniji popis pjesama Colea Portera, zajedno s datumom kompozicije i originalnim izvođenjima su mogu pronaći online na “Cole Porter Songlist Page”.

U popularnoj kulturi

O Porterovom životu su snimljena dva biografska filma. Prvi je bio Night and Day, snimljen 1946. godine za vrijeme njegovog života, gdje ga je tumačio Cary Grant, a koji je bio “očišćen” od svih za tadašnje stanarde previše “pikantnih” detalja. 2004. je, pak, snimljen De-Lovely, gdje ga je tumačio Kevin Kline.

Porter se pojavljuje i kao lik u Allenovom filmu Midnight in Paris 2011. godine gdje ga tumači Yves Heck.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *