Erih Marija Remark – Biografija

Erih Marija Remark (nem. Erich Maria Remarque; Osnabrik, 22. jun 1898Lokarno, 25. septembar 1970), pseudonim njemačkog književnika Eriha Paula Remarka.

Biografija

Erih Paul Remark (Erich Paul Remark) je rođen u Osnabriku u radničkoj porodici katoličke vjeroispovijesti. Sa 18 godina odlazi na front u Prvom svjetskom ratu gdje je ubrzo i ranjen. Posle rata mijenja prezime „Remark“ u „Remarque“ koje je bilo i prvobitno prezime njegove porodice sve dok ga nije promijenio Remarkov djed. Da bi preživio, radio je mnoge poslove, uključujući i posao bibliotekara, poslovnog čovjeka, učitelja, novinara i izdavača.

1929. Remark objavljuje roman „Na zapadu ništa novo“ (Im Westen nichts Neues) pod imenom Erih Marija Remark (srednje ime je promijenio u znak sjećanja na majku). U romanu se opisuje surovost rata posmatrana iz perspektive devetnaestogodišnjeg vojnika. Remarkova popularnost naglo počinje da raste a u on u svojim sledećim djelima najčešće opisuje ratne i poratne godine.

1933. nacistički režim zabranjuje i spaljuje Remarkove knjige i pokreće propagandnu kampanju tvrdeći da Remark vuče porijeklo od francuskih Jevreja i da je prezime Remark u stvari „Kramer“ čitano unazad. Uprkos tome što nikad nije dokazana, ova informacija se pojavljuje i u nekim novijim Remarkovim biografijama. Remark se 1931. preselio u Švajcarsku a 1939. emigrirao je u SAD sa svojom prvom ženom, Ilsom Žan Zambui da bi 1947. Remarkovi postali punopravni građani SAD. Par se vraća u Švajcarsku 1948. godine, potom se razvode, a Remark se 1958. ženi sa holivudskom glumicom Polet Godard.

Erih Marija Remark je umro 1970. godine u 72. godini života.

Romani

Njegove knjige su prevedene na čak 58 jezika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *