Isabelle Adjani – Biografija

Isabelle Yasmine Adjani (Pariz, 27. jun 1955.), francuska filmska glumica i pjevačica njemačkoalžirskog porijekla. Drži rekord najvećeg broja osvojenih nagrada César za najbolju glumicu (5), za uloge u filmovima Possession (1981.), L'été Meurtrier (1983.), Camille Claudel (1988.), La Reine Margot (1994.) i La journée de la jupe (2009.). Takođe, 1981. je bila dobitnica dvostruke nagrade za najbolju glumicu filmskog festivala u Cannesu, te je dva puta bila nominovana za Oscara za najbolju glumicu. Glumi na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Mladost

Rođena je u imigrantskoj četvrti Gennevilliers, Hauts-de-Seine, u predgrađu Pariza od oca Kabila iz Constantine i Djelfe, Mohammeda Cherifa Adjanija, vojnika Francuske vojske u drugom svjetskom ratu, i njemačke majke, Auguste zvane “Gusti”. Odrasla je na njemačkom, kao svom prvom jeziku. Nakon pobjede na školskom takmičenju glume, u sa 12 godina počinje glumiti u amaterskom pozorištu. S 14 godina, nastupila je prvi put na filmu (Le Petit bougnat 1970.).

Karijera

Prvu je popularnost stekla kao glumica klasičnih komada, posebno uloge Agnès, glavnog ženskog lika Molièreove Škole za žene, ali nakon što se 1972. pridružuje Comédie française, ubrzo je napušta radi filmske karijere. Nakon nekoliko manjih filmskih uloga, postigla je 1974. umjeren uspjeh filmom La Gifle. Iduće godine ostvaruje prvu veću ulogu u Priči o Adeli H. Françoisa Truffauta. Kritičari su bili oduševljeni njenim nastupom, dok je Pauline Kael njen talent nazvala “čudesnim”. Bila je nominovana za Oscar za najbolju glavnu glumicu, te su joj stigle ponude za uloge u hollywoodskim filmovima, pomenimo triler Waltera Hilla Vozač (1978.). Potom je glumila Lucy u Herzogovoj obradi Nosferatua iz 1979.

1981., osvojila je nagradu za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u romantičnoj drami Quartet Jamesa Ivoryja, temeljenoj na romanu Jean Rhys, i hororu Possession Andrzeja Żuławskog. Za ulogu žene s živčanim slomom u filmu Possession, iduće je godine prvi put osvojila nagradu César. 1983., takođe je nagrađena Césarom za ulogu osvetoljubive žene u filmu Jedno smrtonosno ljeto.

1988., bila je koproducent i glavna glumica biografskog filma Camille Claudel, za kojeg je nagrađena trećim Césarom i drugi puta nominovana za Oscara, dok je film bio takođe nominovan za Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Na valu tog publiciteta, časopis People uvrstio ju je među “50 najljepših ljudi na svijetu”. Četvrtog je Césara osvojila 1994. za ulogu Margarete Valois u istorijskom filmu La Reine Margot Patricea Chéreaua.

Lični život

1980., iz veze sa snimateljem Brunom Nuyttenom rođen joj je sin Barnabé Nuytten. Od 1986. do 1987 bila je u vezi s glumcem Warrenom Beattyjem. S glumcem Danielom Day-Lewisom, bila je u vezi od 1988. do 1994. Nekoliko mjeseci nakon njihovog razlaza, 1995. rodio im se sin Gabriel-Kane Day-Lewis. Bila je takođe vjerena za kompozitora Jeana Michela Jarrea, a rastali su se 2004.

2009., osudila je izjave pape Benedikta XVI. koji tvrdi da kondomi nisu djelotvorna metoda prevencije AIDS-a.

Francusko odlikovanje Legija časti dodijeljeno joj je 14. jula 2010. Poznata je po vrlo rijetkim pojavljivanjima u javnosti.

Filmografija
 2017 Dix pour cent (TV Serija)
Isabelle Adjani

Isabelle (2017) … Isabelle Adjani
 2016 Carole Matthieu
Carole Matthieu
 2013 Ishkq in Paris
Marie Elise
 2012 David et Madame Hansen
Madame Hansen-Bergmann
 2011 De force
Commissaire Clara Damico
 2011 Aïcha (TV Serija)
Docteur Assoussa

Job à tout prix (2011) … Docteur Assoussa
 2010 Mammuth
L'amour perdu de Serge
 2008 La journée de la jupe
Sonia Bergerac
 2008 Figaro (TV Film)
Comtesse Almaviva
 2003 Bon voyage
Viviane Denvers
 2002 Adolphe
Ellénore
 2002 La repentie
Charlotte / Leïla
 1998 Paparazzi
Isabelle Adjani (nepotpisana)
 1996 Diabolique
Mia Baran
 1994 La reine Margot
Marguerite de Valois dite La Reine Margot
 1993 Toxic Affair
Pénélope
 1990 Lung Ta: Les cavaliers du vent
Narator (glas)
 1988 Camille Claudel
Camille Claudel
 1987 Ishtar
Shirra Assel
 1986 T'as de beaux escaliers, tu sais (Kratkometražni)
Isabelle
 1985 Subway
Héléna
 1984 Isabelle Adjani: Pull marine (Video spot)
Woman
 1983 L'été meurtrier
Eliane Wieck dite ‘Elle’
 1983 Mortelle randonnée
Catherine Leiris / Lucie Brentano – ‘Marie’
 1982 Antonieta
Antonieta Rivas Mercado
 1982 The Last Horror Film
Isabelle Adjani (nepotpisana)
 1982 Tout feu tout flamme
Pauline Valance
 1981 L'année prochaine… si tout va bien
Isabelle Maréchal
 1981 Possession
Anna / Helen
 1981 Quartet
Marya ‘Mado’ Zelli
 1979 Les soeurs Brontë
Emily Brontë
 1979 Nosferatu: Phantom der Nacht
Lucy Harker
 1978 The Driver
The Player
 1977 Violette & François
Violette Clot
 1976 Barocco
Laure
 1976 Le locataire
Stella
 1975 L'histoire d'Adèle H.
Adèle Hugo / Adèle Lewly
 1975 Ondine (TV Film)
Ondine
 1974 Ariane
Ariane
 1974 La gifle
Isabelle Douléan – la fille de Jean et d'Hélène
 1974 Le secret des Flamands (TV Film)
Maria
 1974 L'avare (TV Film)
Marianne
 1973 L'école des femmes (TV Film)
Agnès
 1972 Faustine et le bel été
Camille / Julien's daughter
 1970 Le petit bougnat
Rose

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *