Ljubomir ”Muci” Draškić – Biografija

Ljubomir Draškić – Muci (Zagreb, 20. juni 1937Beograd, 25. januar 2004), srpski pozorišni, televizijski i filmski režiser.

Biografija

Ljubomir Draškić je rođen 20. juna 1937. u Zagrebu. Unuk je brigadnog generala Vojske Kraljevine Jugoslavije Pante Draškića. Četvrtu (mušku) gimnaziju u Beogradu završava 1955. Posle dvije godine bavljenja glumom u Akademskom pozorištu, 1957. je primljen na Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu, na studije režije u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Kao student asistira Bojanu Stupici u pripremi Direnmatove „Posete stare dame“, pa „Opere za tri groša“… Bojan naglo napušta JDP, a Muci, po Bojanovoj želji, dovodi Operu do premijere. Izvanredan početak duge i uspešne rediteljske karijere nastavljene na matičnoj sceni Ateljea 212, kao i na drugim scenama (ukupno 82 pozorišne režije) koja je trajala sve do smrti 24. januara 2004.

Sa suprugom iz prvog braka, glumicom Majom Čučković, imao je ćerku Ivu Draškić Vićanović. Kasnije se ponovo oženio, glumicom Svetlanom Bojković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *