Meri Cetinić – Biografija

Meri Cetinić, rođena 15.juna 1953. u Splitu. Jedna je od najpopularnijih hrvatskih izvođača zabavne muzike i najpopularnija kantautorka dalmatinskih šansona. Njeguje prepoznatljiv muzički stil, u kojem spaja dalmatinsku šansonu sa bluesom, soulom, a u novije vrijeme i sa jazzom. Poznata je po osebujnom glasu, a trenutno živi u Splitu.

Biografija

Porodica Meri Cetinić porijeklom je iz Blata na ostrvu Korčuli, od kuda početkom 1950-ih dolaze u Split. Odrastajući u skromnoj, ali skladnoj porodici, Meri vrlo rano ispoljava talent za muziku, a posebno za pjevanje. Prve nastupe bilježi već kao dijete, a u osnovnoj školi je često dobijala i glavne uloge u školskim priredbama. Kasnije završava srednju Muzičku skolu i Pedagošku akademiju, muzički smjer u Splitu. Tokom njenog djetinjstva u Splitu kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih Meri je upijala sve što je bilo vezano uz muziku. Kroz svoga starijeg brata Antu, tada iskusnijeg muzičara, počela je slušati crne pjevače, a zavoljela je blues i gospel muziku.

Muzičko stvaralaštvo

Sa 14. godina odnosi pobjedu na “Raspjevanom proljeću” u Splitu sa pjesmom “Topla i nježna ljubav” (Warm and tender love) Percy Sledgea. Godinu dana kasnije postaje članicom grupe “Che“, gdje svira klavijature. U 17. godini prelazi u grupu “Delfini” kao vokalna solistkinja, te odlazi na prvu turneju po SSSR-u. Mahom je pjevala repertoar Janis Joplin, grupa Deep Purple, Led Zeppelin i sličnih atrakcija iz svijeta rok muzike. Nakon saradnje s “Delfinima”, Meri upisuje Pedagošku akademiju i radi na usavršavanju glasa.

Na akademiji 1972. godine susreće Slobodana M. Kovačevića, vrsnog domaćeg kompozitora, te zajedno s njim osniva grupu “More”, u kojoj Meri svira klavir i pjeva.

Grupa snima nekoliko singl ploča i album “More” koji postiže veliki uspjeh, kao i naslovna pjesma. Na Splitskom festivalu grupa “More” nastupa dva puta i oba puta imaju zapažen nastup: 1976. s pjesmom “Gdje god da pođeš” i 1978. “Samo simpatija”, koji je postigao veliki uspjeh i popularnost.

Nakon nekoliko uspješnih godina s grupom “More” Meri Cetinić krajem 1970-ih započinje solističku karijeru.

Glavnog saradnika pronalazi u bratu Anti koji već tada živi u Holandiji, te s njim snima nekoliko prvih solističkih albuma, koji su u Jugoslaviji bili veoma dobro prihvaćeni.

Osim s njim, Meri Cetinić je radila i sa vrsnim dalmatinskim autorima tog vremena.

Među njima se posebno ističu kompozitor Zdenko Runjić, tekstopisci-pjesnici Jakša Fiamengo, Krsto Juras, Ivica Flesch i Momčilo Popadić, te aranžer Stipica Kalogjera, mada ne treba zaboraviti ni činjenicu, da je dobar dio svog repertoara Meri Cetinić napisala sama.

Meri je pjevala i sve prateće glasove te svirala klavir, a sav produkcijski i aranžerski dio, te sviranje svih ostalih instrumenata, djelo su njenog brata Ante Cetinića.

Paralelno sa autorskim albumima, u saradnji sa Zdenkom Runjićem Meri godinama nastupa na Splitskom festivalu, te godinu za godinom ostvaruje velike festivalske uspjehe.

Pjevačicom godine u Jugoslaviji proglašena je, slično kao i Seid Memić Vajta 1981. i 1982., a 1983. dobija i prestižnu “Zlatnu pticu” matične diskografske kućeJugoton” za izvanredne diskografske uspjehe, te Estradnu nagradu 1988. godine.

Festivali

Meri Cetinić ima iza sebe brojne nastupe na domaćim festivalima, a najupečatljiviji trag ostavila je na Splitskom festivalu, na kojem se pojavljuje od 1976. godine. Osim toga, nekoliko nastupa na Opatijskom festivalu, Vašem šlageru sezone i Festivalu dalmatinskih šansona u Šibeniku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *