Vatroslav Mimica – Biografija

Vatroslav Mimica (Omiš, 25. jun 1923), hrvatski i jugoslovenski filmski reditelj, scenarista i producent, tvorac nekih od najpoznatijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, a srpskoj publici najpoznatiji kao režiser filma o epskom srpskom junaku Banović Strahinji. Po mišljenju Peterburske federacije kino-štampe Vatroslav Mimica je najveći hrvatski režiser i producent.

Biografija

Prije Drugog svjetskog rata upisao je Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu, a za vrijeme fašističke ND Hrvatske godine 1942. postaje član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Od 1943. se priključio jugoslovenskim partizanima i učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi u sklopu partizanskih sanitetskih jedinica.

Rad na filmu

Nakon rata, Mimica je nastavio studiranje medicine, ali uporedo piše književne i filmske kritike. Filmsku karijeru započinje 1950. godine kada je postao direktor studija Jadran filma. Međutim, dvije godine kasnije, Mimica je napustio ovo preduzeće zbog neslaganja s njegovim kreativnim konceptima. Njegov debi kao nezavisnog reditelja i scenariste je film U Oluji (1952). U drugoj polovini 1950-ih Mimica je postao zainteresovan za animirane filmove i postao je jedan od vodećih direktora Zagrebačke škole animiranog filma i napravio je nekoliko značajnih ostvarenja. Godine 1960. Mimica se povukao iz svere animiranog filma, iako će njegov poslednji posao u animaciji biti film Vatrogasci (1971), i vratio se igranim filmovima, od kojih su najpoznatiji nagrađivani Prometej s otoka Viševice, Seljačka buna 1573. i poslednje ostvarenje Banović Strahinja.

1961. godine zajedno sa italijanskim kolegama ekranizuje istorijsku dramu Sulejman Osvajač. Film Prometej s otoka Viševice (1964) dobio je u Puli 1965. godine Zlatnu arenu za film (ex aequo) i specijalnu nagradu na IV Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu. Za film Ponedeljak ili utorak (1966) Mimica je osvojio Zlatnu Arenu za najbolju režiju. Motive latentnog ljudskog zla Mimica ispituje u filmovima Kaja, ubit ću te! (1967) i Hranjenik (1970). Nakon filma Kaja, ubit ću te! (1967) vraća se tradicionalnim filmovima i prvi od njih je Događaj (1969). Sledećim filmom, Hranjenik (1970), ponovo analizira zlo kao jedan od aspekata ljudske prirode i suštinu totalitarizma u konkretnoj istorijskoj situaciji vraćajući gledaoce na temu Drugog svjetskog rata i dešavanjima u nacističkom koncentracionom logoru. Nakon toga Mimica je napravio još nekoliko filmova, od kojih su najvažniji Seljačka buna 1573. (1975) koji prikazuje kako su seljaci na severu Hrvatske i susednim područjima Slavonije, izmučeni zlostavljanjem i iskorišćavanjem od strane lokalnih feudalaca poput okrutnog Franje Tahija, podigli ustanak krajem XVI vijeka; i film Banović Strahinja (1981) snimljen po motivima srpske narodne pesme Banović Strahinja. Scenario za film je napisao u saradnji sa Aleksandrom Sašom Petrovićem. 2001. godine na filmskom festivalu u Puli Mimica je dobio nagradu za doprinos kinematografiji tokom svoje karijere.

Privatni život

Otac je holivudskog režisera Serđa Mimice-Gecana.

Filmografija (rediteljska)
Scenariji
Producentska ostvarenja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *