Zorica Kondža – Biografija

Zorica Kondža (Split, 25. jun 1960.), hrvatska pjevačica zabavne muzike.

Biografija

Zorica Kondža je muzičku karijeru započela u grupama Pirati, Novi Dan, ST i Stijene potkraj 1970-ih, odnosno početkom 1980-ih. Kao solistkinja nastupa od 1984.

Odlikuje je glas velikoga raspona, u kojem se mediteranski temperament susreće s modernim žanrovima poput soula, bluesa i rock and rolla.

Zorica Kondža – zvana još i Zore ili Zorka (po Oliveru Dragojeviću) – objavila je s grupom „Stijene“ četiri albuma (uz dvije zajedničke kompilacije s ostalim vokalnim solistkinjama te grupe), te dva samostalna albuma, od kojih je „Zlatna kolekcija“ kompilacija njenih najvećih hitova.

U početku karijere bila je jedan od najboljih pratećih vokala domaće estrade, pa je snimala za pjevače poput Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Đorđija Peruzovića i Nede Ukraden.

Njene najljepše pjesme, uglavnom ljubavne balade mediteranskog izražaja, komponovao je njen suprug i dugogodišnji saradnik Joško Banov.

Sarađivala je s mnogim uglednim autorima, primjerice Zdenkom Runjićem, Nenadom Ninčevićem, Davorom Toljom i drugima.

Stihove za pojedine pjesme iz njenog repertoara napisala su neka od ponajboljih pera “primijenjene poezije” kao što su Jakša Fiamengo i Helena Papić. Živi u Splitu.

Festivali

Zorica Kondža nastupala je i nastupa na mnogim domaćim festivalima. Najvjernija je bila Splitskom festivalu, na kojem nastupa od 1981. godine, najprije kao vokalna solistkinja grupe „Stijene“, a od 1984. i kao samostalna izvođačica.

Festival Split:

  • 1981. – “Ja sam more, ti si rijeka” (pjevačica grupe “Stijene”)
  • 1982. – “Ima jedan svijet” (pjevačica grupe “Stijene”) – 1. mjesto
  • 1984. – “Nakon dugih milja”
  • 1984. – “Djevojke s kapom na glavi” – veče Ustanak i more (s dječijim zborom “Srdelice”)
  • 1985. – “Pokora” – 1. mjesto
  • 1985. – “Slobodo naša” – veče Ustanak i more
  • 1986. – “Vrijeme ljubavi” – 1. mjesto
  • 1986. – “Dođi kao prijatelj” – veče Ustanak i more
  • 1986. – “Grišnica” – Autorsko veče Zdenka Runjića
  • 1988. – “Zbog tvoje ljubavi”
  • 1988. – “Oda” – veče Ustanak i more
  • 1989. – “Daj mi sunca” – nagrada za najbolju interpretaciju
  • 1989. – “Pričat ću te svima” – veče Ustanak i more
  • 1990. – “Ti si moj san” (duet: Oliver Dragojević) – 1. mjesto
  • 1990. – “Najljepše je kad si tu” – 2. mjesto
  • 1993. – “Molitva za tebe”
  • 1994. – “Do posljednjeg daha” (duet: Neno Belan) – 1. mjesto
  • 1994. – “Dok ploviš morima” – Grand prix
  • 1995. – “Tko je kriv”
  • 1997. – “Sto mandolina” (duet: Vinko Coce)
  • 1997. – “Zarobljena” – 1. mjesto
  • 2001. – “Dobar dan ti, dušo” (duet: Toni Cetinski) – 1. mjesto
  • 2005. – “Idi s njom”
  • 2006. – “Zauvijek” – apsolutni pobjednik
  • 2007. – “Lipi moj”
  • 2008. – “Zbog tebe”
  • 2009. – “Kale ljubavi”
  • 2010. – “Luda djelozija”
  • 2011. – “Ćiba od zlata”
  • 2012. – “Ljubav bez kraja”
  • 2013. – “Ispod cvita od lavande”
  • 2014. – “Navika”

Jugovizija:

Eurovizija:

  • 1985. – “Pokora” (odustajanje zbog obilježavanja 5. godišnjice Titove smrti na dan samog takmičenja)

Dora:

  • 1993. – “Nema mi do tebe”, 4. mjesto
  • 1994. – “Ti si moj”, 4. mjesto
  • 1998. – “Nebo”, 7. mjesto
  • 2006. – “Za tobom luda”, polufinale

Mesam

  • 1985. – Dovoljna je ljubav – 13. mjesto

Zadarfest:

  • 1999. – “Vrati ga more” – 2. mjesto

Melodije Istre i Kvarnera:

  • 1993. – “Stara ljubav”
  • 1995. – “Istarsko ljeto”
  • 2001. – “Koliko dani”

Festival Opatija:

  • 1985. – “Sjećanja”
  • 1986. – “Bar da znam”
  • 1993. – “Gdje je sunca sjaj”

Opuzen – Melodije Hrvatskog juga:

  • 2002. – “Čarolija”

ZagrebFest:

  • 1980. – “Sve je neobično ako te volim” (pjevačica grupe “Stijene”)
  • 1985. – “Prvi put osjećam” (duet: Dražen Žanko)
  • 1986. – “Vjetre” – veče Novi trendovi šansone
  • 2011. – “Još uvijek sanjam”
Nagrade
  • Split ’81. – “Ja sam more ti si rijeka” – nagrada za najbolju interpretaciju
  • Split ’82. – “Ima jedan svijet” – prva nagrada stručnog žirija
  • Vaš šlager sezone 1983. – nagrada Zlatni mikrofon
  • Dresden ’84. – prva nagrada stručnog žirija
  • Split ’85. – za pjesmu “Pokora”, prva nagrada stručnog žirija i nagrada za najbolju interpretaciju
  • Prag ’85. – prva nagrada stručnog žirija
  • MAK fest ’85. – treća nagrada publike
  • Opatija ’86. – za pjesmu “Bar da znam” – prva nagrada stručnog žirija, prva nagrada publike i prva nagrada po glasanju novinara
  • Split ’86. – “Vrijeme ljubavi” – prva nagrada stručnog žirija
  • MAK fest ’89. – prva nagrada publike
  • Split ’90. – prva nagrada stručnog žirija i druga nagrada publike za pjesmu “Ti si moj san” (duet s Oliverom Dragojevićem)
  • Split ’94. – prva nagrada stručnog žirija za pjesmu “Do posljednjeg daha” (duet s Nenom Belanom) i druga nagrada publike za pjesmu “Dok ploviš morima”. “Dok ploviš morima” dobila je i Grand Prix nagradu
  • Split ’97. – prva nagrada stručnog žirija za pjesmu “Zarobljena” i druga nagrada publike za pjesmu “Sto mandolina” (duet s Vinkom Cocem)
  • Zadarfest 1999. – druga nagrada stručnog žirija za pjesmu “Vrati ga, more”
  • Split 2006. – “Zauvijek” – prva nagrada publike, prva nagrada stručnog žirija i grand prix
  • 2015. – nagrada Status Hrvatske glazbene unije za izniman doprinos hrvatskoj glazbi
Diskografija
S grupom Stijene
  • Cementna prašina (1981.)
  • Jedanaest i petnaest (1982.)
  • Balkanska korida (1983.)
  • The Best of Stijene 15 godina – 6 žena Marina Limića (1995.)
  • Zlatna kolekcija (2009.)
Solo
  • Ti si moj (1994./95. – objavljeno samo u inostranstvu)
  • Hodajmo po zvijezdama (2001.)
  • Zlatna kolekcija (2004.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *