Paul Anka – Biografija

Paul Anka (Ottawa, Kanada, 30. jul 1941.), poznati kanadski pjevač i kompozitor, koji je od 1990. postao naturalizovani američki državljanin. Njegova pjesma Diana iz 1957. godine bila je svjetski hit, a Paul Anka jedna od prvih poslijeratnih tinejdžerskih zvijezda.

Biografija

Paul Anka je rođen u porodici libanskog porijekla, njegov otac je bio vlasnik poznatog restorana u Ottawi. Već kao mali pjeva u crkvenom horu antiohijske crkve i uzima časove klavira.

Anka je snimio svoj prvi singl I Confess sa 14 godina. Potom se 1957. odvažava i odlazi u New York, na audiciju kod Don Coste, poznatog muzičkog producenta iz televizijske kuće ABC i pjeva mu vlastitu pjesmu Diana. Za tu pjesmu su mnogi mislili da ju napisao iz ljubavi prema svojoj odgojateljici.

Međutim je Paul tek 2005., objasnio da se radi o djevojci iz njegove crkve, koju je jedva poznavao. Bilo kako bilo, pjesma Diana donijela je Paul Anki planetarni uspjeh i odmah je postala #1 u Kanadi, Americi i Britaniji.

Nakon Diane uslijedili su hitovi poput; You Are My Destiny, Lonely Boy, Put Your Head On My Shoulder i Puppy Love.

Za karijeru Paul Anke bio je izuzetno važan prijateljski odnos pun obostranog poštovanja koji je uspostavio sa Don Costom koji je dobar dio njegovih hitova majstorski orkestrirao i aranžirao.

Paul Anka je postao velika tinejdžerska zvijezda ranih 1960-ih a potom je interes za njega počeo padati.

Pjevao je i na Festivalu Sanremo 1964. i 1968., a potom se Paul Anka prebacio u kompozitorske vode. U originalu, francuska pjesma Comme d'habitude (“Kao obično”, muzika Claude François i Jacques Revaux, stihovi Claude François i Gilles Thibaut) prvo je postala poznata u Francuskoj u izvođenju Claude Françoisa, ali je hit, i besmrtni evergreen, postala kao My Way u izvođenju Franka Sinatre, a za koju je tekst napisao upravo Paul Anka.

Pjesmu su potom izvele i druge pjevačke zvijezde; Mireille Mathieu, Nina Simone, Elvis Presley, Sid Vicious, Nina Hagen, kao i brojni drugi pjevači.

Za Toma Jonesa (koji takođe izvodi “My Way”), Paul Anka je 1971. komponovao veliki hit “She's A Lady”.

2005. Paul Anka objavio je Rock Swings, a na toj ploči izveo je neke već klasične rock hitove poput Van Halenove Jump i Nirvanine Smells Like Teen Spirit u swing maniru.

U avgustu 2007. povodom 50 godina svoje karijere objavljuje CD pod nazivom Classic song – My Way.

Za zasluge u umjetnosti nagrađen je visokim francuskim odlikovanjem L'Ordre des Arts et des Lettres .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *