Toto Cutugno – Biografija

Salvatore Cutugno poznatiji kao Toto Cutugno (Fosdinovo, 7. jul, 1943. -) je italijanski pjevač, kompozitor, tekstopisac i televizijski voditelj. Njegova najpopularnija pjesma po kojoj je postao slavan je – L’italiano, u kojoj je dao duh posleratne Italije.

Biografija

Porodica Cutugno, se nakon nekoliko mjeseci po rođenju Salvatora, preselila se u La Speziu (Ligurija). Već od djetinjstva Salvatore ili Toto kako su ga zvali, pokazivao je predispozicije za muziku (otac mu je odlično svirao trubu) pa ga je i podsticao da nauči bubnjati. Tako da je Toto bio bubnjar u lokalnim sastavima sve do svoje 19-te, tad je postao član grupe koju je vodio Manusardi, i s njim otišao na šestomjesečnu turneju po Finskoj. Nakon povratka u Italiju, Toto je osnovao vlastitu grupu – Toto i Tati (Toto i lopovi) i s njim krenuo u obilazak cijelog Apeninskog poluostrva izvodeći šarenoliki repertoar, od tadašnjih aktuelnih hitova do pjesama koje je sam komponovao.

Prvi veći uspjeh Toto je ostvario 1975. i to kao kompozitor u Francuskoj, sa pjesmom L'été Indien koju je izveo Joe Dassin, i 1976. je ponovio uspjeh sa Dassinom, sa hitom – Et sit un'existais pas. Od tog vremena Toto komponuje pjesme za nekoliko italijanskih i svjetskih zvijezda. Te iste godine nastupio je prvi put na Festivalu Sanremo sa grupom koju je osnovao – Albatros.

Za Tota je 1978. bila važna prekretnica u karijeri, jer je napustio Albatrose i počeo nastupati kao kantautor, pjesma – Donna Donna Mia, koja se vrtjela u televizijskom showu Mike Bongiorna, postala je italijanski hit, a istovremeno je napisao i svoju prvu pjesmu za Adriana CelentanaSoli.

Svoj prvi LP pod nazivom Voglio l’anima (Želim dušu) Toto je snimio 1979., pjesme s tog albuma snimili su brojni interpreti, kako italijanski tako i inostrani. Veliki uspjeh Toto je postigao – 1980. kad je nastupio prvi put kao pjevač na Festivalu San Remo otpjevavši – Solo noi (Samo mi) i pobijedio, nakon tog nastupio je festivalu Yamaha Song International u Tokiju s pjesmom Francesca non sa.

Svoj najveći uspjeh Toto je napravio – 1983. kad se vratio na Sanremo sa pjesmom – L’italiano, koja nije pobijedila, ali je postala nešto kao nacionalna himna. Tu pjesmu izveli su brojni interpreti na različitim jezicima, pa je prodata u milionskim brojevima, za nju se tvrdi da je najprodavanija italijanska pjesma u svijetu.

Od 1984. Toto i nadalje niže uspjehe, snima albume sa italijanskim i međunarodnim zvijezdama, niže nastupe kao izvođač i kao kompozitor i radi kao voditelj gledanih televizijskih programa. Toto Cutugno je 1990. pobijedio je u Zagrebu na Evrosongu, otpjevavši pjesmu – Insieme: 1992.

Od kraja 1990-ih i nadalje koncertrira širom svijeta, sa statusom ambasadora italijanske muzičke kulture. Toto je 2010. izdao CD u povodu svojih 40 godina rada kao kompozitor i 30 godina rada kao pjevač, te iste godine nastupio je na Sanremu s pjesmom Aeroplani, a odmah nakon festivala izdao je kompilaciju (CD + DVD) I miei 15 Sanremo (Mojih petnaest Sanrema).

Od 2010. do danas Toto nastavlja nastupati širom svijeta, a izdao je i svoju drugu kompilaciju (3 CD) sa 55 rijetko izvođenih pjesmama pod nazivom Ritratto (Portret).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *