Woody Harrelson – Biografija

Woodrow Tracy “Woody” Harrelson (23.7. 1961), američki Emmyjem nagrađeni i za Oscara nominovani glumac. Iako je najpoznatiji po ulozi Woodyja Boyda u Cheers, popularnom sitcomu 1980-ih, takođe je stekao pohvale za uloge u filmovima kao što su Natural Born Killers, The People vs. Larry Flynt ili A Prairie Home Companion.

Biografija

Woody Harrelson se rodio u Midlandu u porodici Charlesa Voydea Harrelsona i Diane Lou Oswald. Odrastao je uz dva brata, Jordana i Bretta, od kojih je poslednji profesionalni vozač motocikla.

Majka se 1964. razvela od oca, koji je s vremenom postao plaćeni ubica, a suđen je za dva i osuđen za jedno ubistvo. Mnogo godina kasnije, Harrelson je uložio veliki napor da bi oca oslobodio izdržavanja doživotne zatvorske kazne, ali to nije imalo rezultata, pa je stariji Harrelson umro 2007. godine.

Harrelson je odrastao u gradu Lebanon u državi Ohio, gdje je završio srednju školu, a 1983. je diplomirao dramske umjetnosti na Hannover Collegeu u Indiani. Poslije se odselio u New York, gdje je 1985. angažovan za Cheers.

S televizije se Harrelson probio na film s velikim hitom White Men Can't Jump, iza koga je slijedio Indecent Proposal koji ga je etablirao kao ozbiljnog dramskog glumca. Poslije toga je slijedila uloga u kontroverznom filmu Natural Born Killers, a iza toga slijedi i uloga Larryja Flynta za koju je nominovan za Oscara.

Godine 1985. Harrelson se u Tijuani na brzinu vjenčao s Nancy Simon, kćerkom uglednog dramskog pisca Neila Simona. Taj je brak potrajao nekoliko mjeseci. Godine 1998. se oženio s bivšom pomoćnicom Laurom Louie s kojom ima tri kćerke.

Harrelson je poznat i kao dugogodišnji aktivista za legalizaciju marihuane, zagovornik veganstva i protivnik eksperimenata na životinjama.

Filmografija
 2018 Solo: A Star Wars Story
Beckett
 2017 Shock and Awe
Jonathan Landay
 2017 The Glass Castle
Rex
 2017 War for the Planet of the Apes
The Colonel
 2017 Wilson
Wilson
 2017 Lost in London
Woody Harrelson
 2016 The Edge of Seventeen
Mr. Bruner
 2016 LBJ
Lyndon B. Johnson
 2016 The Duel
Abraham
 2016 Now You See Me 2
Merritt McKinney / Chase McKinney
 2016 Triple 9
Jeffrey Allen
 2015 The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
Haymitch Abernathy
 2015 U2: Song for Someone (Version 1) (Video spot)
Prisoner
 2014 The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
Haymitch Abernathy
 2014 True Detective (TV Serija)
Detective Marty Hart
 2013 The Hunger Games: Catching Fire
Haymitch Abernathy
 2013 Out of the Furnace
Harlan DeGroat
 2013 Free Birds
Jake (glas)
 2013 Now You See Me
Merritt McKinney
 2012 Seven Psychopaths
Charlie
 2012 The Hunger Games
Haymitch Abernathy
 2012 Game Change (TV Film)
Steve Schmidt
 2011 Rampart
David Douglas Brown
 2011 Friends with Benefits
Tommy
 2010 Bunraku
The Bartender
 2009 2012
Charlie Frost
 2009 Zombieland
Tallahassee
 2009 Defendor
Arthur Poppington aka Defendor
 2009 The Messenger
Captain Tony Stone
 2008 Seven Pounds
Ezra
 2008 Management
Jango
 2008 Surfer, Dude
Jack Mayweather
 2008 Semi-Pro
Monix
 2008 Sleepwalking
Randall
 2008 Transsiberian
Roy
 2007 Battle in Seattle
Dale
 2007 The Grand
One Eyed Jack Faro
 2007 No Country for Old Men
Carson Wells
 2007 The Walker
Carter Page III
 2007 Nanking
Bob Wilson
 2006 A Scanner Darkly
Ernie Luckman
 2006 Slipp Jimmy fri
Roy Arnie (Engleska verzija, glas)
 2005 North Country
Bill White
 2005 The Big White
Raymond Barnell
 2004 After the Sunset
Stan Lloyd
 2004 She Hate Me
Leland Powell
 2003 Anger Management
Galaxia / Security Guard Gary
 2003 Scorched
Jason ‘Woods’ Valley
 2001 Will & Grace (TV Serija)
Nathan
 1999 Play It to the Bone
Vince Boudreau
 1999 Edtv
Ray
 1999 Frasier (TV Serija)
Woody Boyd

The Show Where Woody Shows Up (1999) … Woody Boyd
 1998 The Hi-Lo Country
Big Boy Matson
 1998 The Thin Red Line
Sgt. Keck
 1998 Welcome to Hollywood
Woody Harrelson
 1998 Ellen (TV Serija)
Henry

Ellen: A Hollywood Tribute: Part 2 (1998) … Henry (nepotpisan)
 1998 Palmetto
Harry Barber
 1997 Wag the Dog
Sgt. William Schumann
 1997 Welcome to Sarajevo
Flynn
 1996 Spin City (TV Serija)
Tommy Dugan

Meet Tommy Dugan (1996) … Tommy Dugan
 1996 The People vs. Larry Flynt
Larry Flynt
 1996 Kingpin
Roy Munson
 1996 The Sunchaser
Dr. Michael Reynolds
 1995 Money Train
Charlie Robinson
 1994 The Simpsons (TV Serija)
Woody Boyd

Fear of Flying (1994) … Woody Boyd (glas)
 1994 Natural Born Killers
Mickey Knox
 1994 The Cowboy Way
Pepper Lewis
 1994 I'll Do Anything
Ground Zero Hero
 1985-1993 Cheers (TV Serija)
Woody Boyd
 1993 Indecent Proposal
David Murphy
 1992 White Men Can't Jump
Billy Hoyle
 1991 Ted & Venus
Homeless Vietnam Veteran
 1991 Doc Hollywood
Hank
 1991 L.A. Story
Harris’ Boss (nepotpisan)
 1990 Mother Goose Rock ‘n’ Rhyme (TV Film)
Lou the Lamb
 1990 The Earth Day Special (TV Special)
Woody Boyd
 1990 Cool Blue (Video)
Dustin
 1990 Disneyland (TV Serija)
Woody Boyd

 1989 Dear John (TV Serija)
Richard

Love and Marriage (1989) … Richard
 1988 Killer Instinct (TV Film)
Charlie Long
 1988 Mickey's 60th Birthday (TV Film)
Woody Boyd
 1988 She's Having a Baby
Woody Harrelson (nepotpisan)
 1987 Bay Coven (TV Film)
Slater
 1986 Wildcats
Krushinski
 1978 Harper Valley P.T.A.
Extra (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *