01.08.1981 – Mtv počeo da emituje program

MTV: Muzička televizija (engl. MTV: Music Television), kablovska televizijska mreža koja je prvobitno bila posvećena muzičkim spotovima, posebno rok muzici. Sedište MTV-ija nalazi se u New Yorku. MTV je svoj program počeo da emituje 1.8. 1981. godine i prvobitno je bio zamišljen da emituje muzičke spotove. Danas MTV i dalje emituje određen broj muzičkih spotova, uglavnom u noćnom terminu, dok većinu dnevnog programa zauzimaju rijaliti šou emisije namijenjene prevashodno tinejdžerima.

Od samog početka emitovanja MTV je imao snažan uticaj na muzičku industriju u Americi. Mnogi izvođači su počeli da dosta ulažu u vizuelni prikaz pjesama kroz muzičke spotove, a njihovim obožavaocima MTV je postao glavna stanica gdje se mogu informisati o novim izdanjima, gledati spotove, događaje i vijesti iz svijeta popularne muzike. MTV je tako postao dio popularne kulture 1980-tih i stvorio nov termin zvani VJ koji su ponijeli voditelji koji su najavljivali spotove i prezentovali vijesti sa svetske muzičke scene.

Krajem 1980-tih MTV je počeo da se širi globalno, otvarajući svoje centre i na ostalim kontinetima. Neki od tih MTV centara danas su se proširili regionalno po državama, pretežno u Evropi i Aziji. Skoro svaka evropska država ili region danas ima svoj MTV koji veći deo programa emituje na maternjem jeziku. Regionalni MTV kanal za područje bivše Jugoslavije je MTV Adria koji je 2009. godine podijeljen na tri centra: MTV Slovenija, MTV Hrvatska i MTV Srbija. MTV danas ima i kanale na kojima se emituje samo jedan, određeni žanr muzike. Tako MTV Base emituje samo soul muziku, dok MTV2 emituje muziku hard rok i alternativnih izvođača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *