Amy Adams – Biografija

Ejmi Adams (engl. Amy Adams), američka glumica, rođena 20. avgusta 1974. godine u Vićenci (Italija).

Glumačku karijeru započela je nastupajući u predstavama koje su se izvodile u restoranima i noćnim klubovima, sve dok 1999. nije dobila prvu filmsku ulogu u crnoj komediji Crkni ljepotice. Adamsova je nakon toga igrala manje uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova B produkcije, sve do 2002. kada je nastupila u biografskoj drami Uhvati me ako možeš režisera Stivena Spilberga.

Do preokreta u njenoj karijeri došlo je 2005. sa ulogom u drami Pridošlica, niskobudžetnom filmu nezavisne produkcije, za koju je pohvaljena od strane kritičara i nominovana za nagradu Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Dvije godine kasnije, igrala je glavnu ulogu u Diznijevoj muzičkoj komediji Začarana, koja je naišla na dobre reakcije kritičara i publike, a Adamsovoj donijela svjetsku slavu i prvu nominaciju za Zlatni globus.

Godine 2008. Adamsova je nastupila u filmu Sumnja uz Meril Strip i Filipa Simora Hofmana, a njena izvedba bila je nominovana za nagrade Zlatni globus, Oskar i BAFTA u kategoriji „Najbolja glumica u sporednoj ulozi“. Adamsova je nominovana za ove nagrade još dva puta – za uloge u sportskoj drami Borac Dejvida O. Rasela iz 2010. i psihološkoj drami Master Pola Tomasa Andersona iz 2012.

Godine 2013. igrala je sporedne uloge u blokbasteru Čovjek od čelika Zaka Snajdera i futurističkoj romantičnoj komediji Ona Spajka Džounza. Iste godine ponovo je sarađivala sa Dejvidom O. Raselom na filmu Američka prevara, za koji je osvojila Zlatnog globusa i bila nominovana za brojne druge nagrade, uključujući i i prvu nominaciju za Oskara u kategoriji „Najbolja glumica u glavnoj ulozi“. Godine 2014. tumačila je ulogu Margaret Kin u biografskom filmu Velike oči reditelja Tima Bartona, koja joj je donijela još jednog Zlatnog globusa i petu nominaciju za nagradu BAFTA.

Filmografija
 2019 The Woman in the Window
Anna Fox
 2018 Backseat
Lynne Cheney
 2018 Sharp Objects (TV Serija)
Camille Preaker
 2017 Justice League
Lois Lane
 2016 Nocturnal Animals
Susan Morrow
 2016 Arrival
Louise Banks
 2014 Big Eyes
Margaret Keane
 2014 Lullaby
Emily
 2013 American Hustle
Sydney Prosser
 2013 Her
Amy
 2013 Man of Steel
Lois Lane
 2013 Back Beyond (Video spot)
Peggy Dodd
 2012 Trouble with the Curve
Mickey
 2012 The Master
Peggy Dodd
 2012 On the Road
Jane / Joan Vollmer
 2011 The Muppets
Mary
 2010 The Fighter
Charlene Fleming
 2010 Love & Distrust (Video)
Charlotte / Segment 4 – Pennies (Doubt and True Love)
 2010 Leap Year
Anna
 2009 Moonlight Serenade (Video)
Chloe
 2009 Julie & Julia
Julie Powell
 2008 Doubt
Sister James
 2008 The Lonely Island: Hero Song (Video spot)
Woman in Danger
 2008 Sunshine Cleaning
Rose
 2007 Charlie Wilson's War
Bonnie Bach
 2007 Enchanted
Giselle
 2007 Underdog
Polly (voice)
 2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die (Video spot)
The Society Girl (credit only)
 2006 Fast Track
Abby March
 2006 Tenacious D in The Pick of Destiny
Gorgeous Woman
 2006 Pennies (Kratkometražni)
Charlotte Brown
 2005-2006 The Office (TV Serija)
Katy

Booze Cruise (2006) … Katy
The Fire (2005) … Katy
Hot Girl (2005) … Katy
 2005 Standing Still
Elise
 2005 The Wedding Date
Amy
 2005 Junebug
Ashley
 2004 The Last Run
Alexis
 2004 Dr. Vegas (TV Serija)
Alice Doherty

Limits (2004) … Alice Doherty
All In (2004) … Alice Doherty
Dead Man, Live Bet (2004) … Alice Doherty
Advantage Play (2004) … Alice Doherty
Pilot (2004) … Alice Doherty
 2004 King of the Hill (TV Serija)
Merilynn / Sunshine / Misty

Talking Shop (2004) … (voice)
Cheer Factor (2004) … Merilynn / Sunshine (voice)
My Hair Lady (2004) … Misty (voice)
 2002 Catch Me If You Can
Brenda Strong
 2002 The West Wing (TV Serija)
Cathy

20 Hours in America: Part I (2002) … Cathy
 2002 Serving Sara
Kate
 2002 Pumpkin
Alex
 2002 The Slaughter Rule
Doreen
 2001 Smallville (TV Serija)
Jodi Melville

Craving (2001) … Jodi Melville
 2000 The Peter Principle (TV Film)
Susan
 2000 Cruel Intentions 2 (Video)
Kathryn
 2000 Buffy the Vampire Slayer (TV Serija)
Cousin Beth

Family (2000) … Cousin Beth
 2000 Providence (TV Serija)
Rebecca ‘Becka’ Taylor

The Good Doctor (2000) … Rebecca ‘Becka’ Taylor
 2000 Zoe, Duncan, Jack & Jane (TV Serija)
Dinah

Tall, Dark and Duncan's Boss (2000) … Dinah
 2000 The Chromium Hook (Kratkometražni)
Jill Royaltuber (kao Amy Lou Adams)
 2000 Charmed (TV Serija)
Maggie Murphy

Murphy's Luck (2000) … Maggie Murphy
 2000 That ‘70s Show (TV Serija)
Kat Peterson

Burning Down the House (2000) … Kat Peterson
 2000 Psycho Beach Party
Marvel Ann
 1999 Drop Dead Gorgeous
Leslie Miller

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *