Ian Gillan – Biografija

Ian Gillan (19. avgust 1945., Hounslow, London), britanski muzičar, pjevač i kompozitor, najpoznatiji kao pjevač i tekstopisac grupe Deep Purple.

Tokom svoje duge muzičke karijere, Gillan je između ostalog bio pjevač grupe Black Sabbath i glumio je Isusa Hrista u originalnoj postavi Andrewa Lloyda Webbera u rock operi ‘Isus Hrist Superstar’.

Gillan se smatra jednim od najistaknutijih rock vokalista, koji je uveo u rock muziku visoki intenzitet vokalne tehnike. Njegov rad u grupi Deep Purple, posebno je prepoznatljiv po njegovim povremenim visokim i falseto izvođenjima.

Biografija
Rano doba

Ian Gillan se rodio u Hounslowu, London, Engleska u porodici škotskog porijekla (otac mu je iz mjesta Govan, područje Glasgowa). On je pjevao u raznim plejadama i pojavljivao se pod različitim imenima tokom ranih godina, kao na primjer; Garth Rockett, Jess Thunder, Jess Gillan i još pod mnogim drugim.

Deep Purple

Gillan je bio član britanske rock grupe ‘Episode Six’. Nakon što su ga na jednom izvođenju sa grupom vidjeli članovi Deep Purplea, Jon Lord i Ritchie Blackmore, pozvali su ga da dođe u Purple kako bi zamijenio Roda Evansa, koji je otišao iz grupe.

Gillan je bio član Deep Purplea od 1969.1973. i sudjelovao je na klasičnim Purpleovim albumima In Rock, Fireball, Machine Head i Who Do We Think We Are.

Tokom godina mnogo puta je izvodio glas Isusa Hrista, koji je originalno snimljen na albumu iz 1970. godine, Jesus Christ Superstar. Takođe je dobio ponudu za veću ulogu u istoimenom filmu. Gillan je zahtijevao za svoju ulogu u filmu da osim njega budu plaćeni i ostali članovi grupe, jer se snimanje poklapalo sa njihovom turnejom. Producent je to odbio, a Gillan je nastavio raditi sa grupom.

Odlazak

Ian Gillan, Deep Purpleov koncert u ‘Molson Amphitheatre’, Toronto, Ontario, Kanada.

Gillan ostaje u grupi do 1973. godine, kada zbog razmirica odlazi i posvećuje se svojoj solo muzičkoj karijeri. Ian Gillan je svojim snažnim i visokim glasom pridobio veliki broj slušaoca i obožavalaca rock muzike.

Nakon odlaska iz Deep Purpla, 1976. godine, snima svoj debi solo album Child In Time. 1984. godine ponovo se vraća u Deep Purple.

Povratak

Gillan se u Purple vratio početkom 1984. godine i sa njima snimio povratnički album Perfect Strangers.

Tri godine kasnije 1987., snimaju album The House of Blue Light i nakon toga se nanovo razilaze.

Međutim, opet se okupljaju 1992. i snimaju svoj novi materijal pod nazivom The Battle Rages On, koji izlazi u julu 1993. godine.

Tokom turneje koja je trajala tokom 1993. godine, Ritchie Blackmore zbog razmirica odlazi iz benda.

Ostatak članova u grupu poziva gitaristu Stevea Morsea, koji i nakon turneje ostaje zajedno sa Gillanom u Purpleu do danas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *