John Lee Hooker – Biografija

John Lee Hooker (Coahoma, 22. avgust 1917. – Los Altos, 21. jun 2001.), neobično uticajni i cijenjeni američki blues pjevač, gitarist i kompozitor. Njegovi najveći hitovi su; Boogie Chillen, kog je snimio 1948. i Boom Boom iz 1962.

Biografija

Hooker je rođen kao jedanaesto dijete u porodici siromašnog napoličara duboko na jugu Mississippija, i za njega kažu da je posljednji veliki američki muzičar, koji je imao izravnu vezu sa krajem gdje se taj muzički žanr rodio. Kao teška sirotinja on je vrlo rano otišao iz roditeljskog doma (sa 15 godina) i otisnuo na sjever, koji je onda nudio bolje uslove američkim slabo školovanim crncima.

Od 1940-ih se skrasio u Detroitu, koji je tad postao jedan od centara u kom se rađao blues i počeo se intenzivno baviti muzikom. Svoj prvi #1 – Boogie Chillun, prodan u preko milion primjeraka snimio je 1948.

Nakon njega je ređao nove hitove I'm In The Mood, Crawling King Snake i Boom Boom, koji mu je ostao najveći.

Između 1950-ih i 1960-ih samo je diskografska kuća – Vee Jay Records, snimila preko 100 njegovih pjesama.

Od 1970. John Lee živi u Kaliforniji, tu je počeo sarađivati sa brojnim rock muzičarima, između ostalog i sa Van Morrisonom i sastavom Canned Heat, sa kojima je snimio nekoliko albuma i svirao na turnejama po Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Hooker se posebno intezivno bavio koncertima tokom 1970-ih i 1980-ih, a interes publike za svoju muziku povratio je albumomThe Healer iz 1989. koji se ponovo prodavao u milionskim tiražima.

Nakon Healera snimio je albume Mr. Lucky, Boom Boom, Chill Out, Don't Look Back i Best of Friends.

Za svoj rad, primljen je 1991. u kuću slavnih – Rock and Roll Hall of Fame, a 11. septembra 1997. dobio je svoju zvijezdu na hollywoodskom bulevaru slavnih. Od 1997. vodi blues klub – Boom Boom Room, u San Franciscu.

Za album Don't Look Back kog je snimio u proljeće 1997. u saradnji sa Van Morrisonom, koji mu je bio producent i sastavom Los Lobos, sa kojima je i prije sarađivao i koji su bili njegovi fanovi, dobio je 1998. dva Grammya.

Krajem oktobra 1999. snimio je svoj posljednji album Best Of Friends, sa pjesmama koje je izveo sa brojnim slavnim muzičarima, posljednjih dekada, i novom verzijom svog prvog hita – Boogie Chillun.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *