Richard Gere – Biografija

Richard Tiffany Gere – Ričard Gir, rođen je 31. avgusta 1949. godine u Filadelfiji, Pensilvanija, od majke domaćice i oca agenta osiguranja.

Proslavljeni je američki glumac. Glumačku karijeru započeo je 70-ih godina, igranjem sporedne uloge u filmu U Portazi Za Gdin. Godbarom, i glavnom ulgom u filmu Days Of Heaven. Gere je postao poznat 1980 godine sa glavnom ulogom u filmu Američki Žigolo, koja ga je proslavila i stavila na mesto jednog od najpoženijih muškaraca na planeti. Kao sex simbol Gere je ubrzo lako dolazio do glavnih uloga u kojima je obično tumačio zavodnike i ljubavnike. Richard Gere je glumio u holivudskim hitovima: Oficir i Džentlmen, Lepa Žena, Primal Fear i Čikago, za koji je dobio nagradu Zlatni Globus i nagradu od Udruženja Filmskih Glumaca za najbolju ulogu. Čuvena je Girova saradnja sa Džulijom Roberts, kada su njih dvoje bili partneri u nekom filmu, to je značilo da film mora biti apsolutni hit.

www.strani.filmovi.co.rs/strani-glumci/richard-gere.html

Nagrade koje je dobio:

1979 David di Donatello nagradu
1983 ShoWest Convention, USA
1997 National Board of Review, USA
2003 Zlatni Globus, USA
2003 Screen Actors Guild nagradu
2003 i 2009 Broadcast Film Critics Association nagradu
2006 Hasty Pudding Theatricals, USA
2007 San Sebastián International Film Festival
2007 i 2012 Hollywood Film nagradu
2008 Independent Spirit nagradu
2010 Golden Camera, Germany
2011 Rome Film Fest
2012 Zurich Film Festival
2013 Palm Springs International Film Festival
2015 Karlovy Vary International Film Festival

Filmografija
 2019 MotherFatherSon (TV Serija)
Max
 2017 Three Christs
Dr. Stone
 2017 The Dinner
Stan Lohman
 2015 The Benefactor
Franny
 2014 Time Out of Mind
George
 2014 Henry & Me
Henry (glas)
 2014 Cosmos: A Spacetime Odyssey (Dokumentarna Tv Serija)
Clair Patterson

The Clean Room (2014) … Clair Patterson (glas)
 2013 Movie 43
Boss (segment “iBabe”)
 2012 Arbitrage
Robert Miller
 2011 The Double
Paul Shepherdson
 2009 Amelia
George Putnam
 2009 Hachi: A Dog's Tale
Parker Wilson
 2009 Brooklyn's Finest
Eddie
 2008 Nights in Rodanthe
Paul
 2007 I'm Not There.
Billy
 2007 The Hunting Party
Simon Hunt
 2007 The Flock
Errol Babbage
 2006 The Hoax
Clifford Irving
 2005 Bee Season
Saul
 2004 Shall We Dance
John Clark
 2003 Freedom: A History of Us (Dokumentarna Tv Serija)
Lloyd Staley / Patrick Henry

Safe for Democracy (2003) … Lloyd Staley
Independence (2003) … Patrick Henry
 2002 Chicago
Billy Flynn
 2002 Unfaithful
Edward Sumner
 2002 The Mothman Prophecies
John Klein
 2000 Dr. T & the Women
Dr. T
 2000 Autumn in New York
Will Keane
 1999 Runaway Bride
Ike Graham
 1997 The Jackal
Declan Mulqueen
 1997 Red Corner
Jack Moore
 1996 Primal Fear
Martin Vail
 1995 First Knight
Lancelot
 1994 Intersection
Vincent Eastman
 1993 Mr. Jones
Mr. Jones
 1993 And the Band Played On (TV Film)
The Choreographer
 1993 Sommersby
Jack
 1992 Final Analysis
Isaac Barr
 1991 Hachi-gatsu no rapusodî
Clark (kao Richâdo Gia)
 1990 Pretty Woman
Edward Lewis
 1990 Internal Affairs
Dennis Peck
 1988 Miles from Home
Frank Roberts
 1986 No Mercy
Eddie Jillette
 1986 Power
Pete St. John
 1985 King David
David
 1984 The Cotton Club
Dixie Dwyer
 1983 The Honorary Consul
Dr. Eduardo Plarr
 1983 Breathless
Jesse Lujack
 1982 An Officer and a Gentleman
Zack Mayo
 1980 American Gigolo
Julian
 1979 Yanks
Matt Dyson
 1978 Bloodbrothers
Stony De Coco
 1978 Days of Heaven
Bill
 1976 Kojak (TV Serija)
Geno Papas

Birthday Party (1976) … Geno Papas
 1976 Baby Blue Marine
Raider
 1975 Strike Force (TV Film)
Trooper Walter Spenser
 1973 Chelsea D.H.O. (TV Film)
Milo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *